Ασκήσεις Kegel’s: 8 λάθη και 2 συμβουλές για να απολαύσετε τα επιθυμητά αποτελέσματα!

Η φυσικοθεραπεία πυελικού εδάφους (Π.Ε.) αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη χαλάρωση του κόλπου και την ακράτεια των ούρων/κοπράνων και την πρόπτωση. Οι φυσικοθεραπευτικές, θεραπευτικές ασκήσεις που ενδυναμώνουν το πυελικό έδαφος, συνοψίζονται στη γνωστή φράση «Ασκήσεις Kegel’s». Εάν τις κάνετε και όμως δε βλέπετε αποτελέσματα, το πιο πιθανό είναι ότι δε φταίνε οι ασκήσεις, ούτε και εσείς που θέλετε να ενδυναμώσετε το πυελικό σας έδαφος. Το λάθος εντοπίζεται κάπου αλλού. Δείτε λοιπόν τι από τα λάθη που αναφέρονται το κάνετε και εσείς. Διορθώστε το και απολαύστε τα αποτελέσματα της προσπάθειας σας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα Pelvic Floor Act του Φυσικοθεραπευτηρίου ΠΡΑΞΙΣ, ο δεκάλογος της αποτυχίας των ασκήσεων Kegel’s να φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα εστιάζεται σε απλά λάθη, τα οποία θα μπορούσατε να αποφύγετε με τη συχνή παρακολούθηση από τον ειδικό φυσικοθεραπευτή σας:

1. Δεν ήσασταν συγκεντρωμένες. Χωρίς συγκέντρωση, είναι δύσκολο να ανακαλύψετε που βρίσκεται το πυελικό έδαφος στο σώμα σας.

2. Δε χρησιμοποιούσατε τους σωστούς μύες: Η έλλειψη συγκέντρωσης οδηγεί σε λανθασμένη χρήση μυών και στη χρήση λανθασμένων μυών! Οι ασκήσεις Kegel φαίνονται εύκολες αλλά δεν είναι. Το πιο δύσκολο κομμάτι τους είναι να εντοπίσετε και να ενεργοποιήσετε τους σωστούς μύες. Μία (1) στις δύο (2) γυναίκες που κάνει τις ασκήσεις Kegel, τις κάνει δυστυχώς λανθασμένα ενεργοποιώντας λάθος μύες ενώ μία (1) στις τέσσερεις (4) κατά την προσπάθεια να σφίξει και να ανορθώσει το πυελικό έδαφος εξωθεί προς τα κάτω τους μύες του πυελικού εδάφους αυξάνοντας τα συμπτώματα και προκαλώντας μεγαλύτερη βλάβη.

Ασκήσεις Kegels 8 λάθη και 1 συμβουλή 4

Εάν δεν είστε βέβαιες ότι κάνετε τις ασκήσεις σωστά, μιλήστε με τον ειδικό στο πυελικό έδαφος φυσικοθεραπευτή προκειμένου να σας βοηθήσει να αντιληφθείτε τη σωστή εκτέλεση της κίνησης/σύσπασης, ακόμη και με τη χρήση ειδικών ενδοκολπικών ή ενδοπρωκτικών εμβόλων και μηχανημάτων φυσικοθεραπείας, που θα σας βοηθήσουν στη συνειδητοποίηση της ενεργοποίησης των μυών.

3. Δεν αναπνέατε ή αλλιώς κρατάγατε την αναπνοή σας: Και αυτό είναι «λάθος» για τα πάντα. Για κάθε μορφή άσκησης, για κάθε καθημερινή εργασία, για την ίδια τη ζωή.

4. Δεν κάνατε εναλλαγή ασκήσεωνΤο πυελικό έδαφος έχει δύο σημαντικούς ρόλους, τη στήριξη ουροδόχου κύστης, εντέρου και μήτρας και τον έλεγχο του σφικτηριακού μηχανισμού της ουρήθρας, του κόλπου και του πρωκτού. Το πυελικό μας έδαφος συνίσταται από δύο τύπους μυϊκών ινών:

  • Ίνες που ανταποκρίνονται σε μικρό χρονικό διάστημα, άμεσα και σύντομα στον έλεγχο του σφικτηριακού μηχανισμού προσφέροντας εγκράτεια σε απώλεια ούρων, κοπράνων ή και αερίων καθώς και στήριξη του εντέρου και της ουροδόχου κύστης, σε συνθήκες ξαφνικής πίεσης (αύξησης ενδοκοιλιακής πίεσης) – όπως φτάρνισμα, βήξιμο και σε αθλήματα που έχουν κραδασμούς.
  • Ίνες που ελέγχουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και παρατεταμένα την εγκράτεια του εντέρου και της ουροδόχου κύστης και προσφέρουν στήριξη των ενδοπυελικών οργάνων – όπως σε περιπτώσεις που δεν βρίσκεστε κοντά σε τουαλέτα και θα πρέπει για κάποιο χρόνο να “κρατηθείτε” και σε αθλήματα αντοχής .

Οι δύο αυτοί διαφορετικοί ρόλοι χρειάζονται πλήρη ενδυνάμωση, η οποία επιτυγχάνεται με εναλλαγή αργών και γρήγορων ασκήσεων (μικρής και μεγάλης διάρκειας) Kegel’s. Κάθε μορφή άσκησης για να αποδώσει τα βέλτιστα, να ενδυναμώσει και όχι να σφίξει τους μύες, χρειάζεται εναλλαγή και όχι συνεχή σύσπαση/σφίξιμο.

Ασκήσεις Kegels 8 λάθη και 1 συμβουλή 3 flip

5. Δεν ακολουθήσατε προοδευτικό πρόγραμμα: Χωρίς την επίβλεψη του ειδικού φυσικοθεραπευτή, κάνατε τις ασκήσεις όποτε το θυμόσασταν, χωρίς πρόγραμμα. Και όμως η συνέπεια και το προοδευτικό πρόγραμμα άσκησης είναι το συστατικό κάθε επιτυχίας. Και των ασκήσεων Kegel’s

6. Εγκαταλείπετε πριν ολοκληρωθεί η προσπάθεια. Οι ασκήσεις Kegel’s θα πρέπει να γίνονται καθημερινά για τουλάχιστον 12 εβδομάδες. Δώστε στον εαυτό σας και στο σώμα σας τη δυνατότητα να ολοκληρώσει σωστά τον κύκλο αυτό προκειμένου να δείτε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Εάν εγκαταλείψετε την προσπάθεια πριν δείτε βελτίωση, τότε θα πρέπει να ξεκινήσετε πάλι από την αρχή, όταν τα συμπτώματα θα σας αναγκάσουν.

7. Ξεχνούσατε την χαλάρωση! Οι μύες του πυελικού εδάφους χρειάζονται σφίξιμο και χαλάρωμα. Μόνο το σφίξιμο, για μεγάλο χρονικό διάστημα, σφίγγει τους μύες και δεν τους δυναμώνει και αυτό ακριβώς είναι που πρέπει να αποφεύγουμε. Η ενδυνάμωση και η χαλάρωση θα πρέπει να εναλλάσσονται και αυτό εξασφαλίζει την υγεία του πυελικού εδάφους. Με τη βοήθεια του ειδικού φυσικοθεραπευτή θα μάθετε πώς θα το πετύχετε αυτό.

8. Επιστρέφατε στην άσκηση της επιλογής σας πριν «διορθώσετε» τη δυσλειτουργία του πυελικού εδάφους: Όπως και σε κάθε μορφή άσκησης, έτσι και στη μυϊκή ενδυνάμωση του πυελικού εδάφους θα πρέπει να υπάρχει φυσικοθεραπευτική αξιολόγηση, εκτίμηση δηλαδή του τι έχει επιτευχθεί και μετά εκ νέου προγραμματισμός. Η αξιολόγηση θα μας δείξει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και βάσει αυτής της προόδου θα σχεδιαστούν τα επόμενα βήματα. Ο μόνος που μπορεί να αξιολογήσει τον μυϊκό τόνο του μυών του πυελικού εδάφους είναι ο ειδικός φυσικοθεραπευτής, στον οποίο θα πρέπει να επανέρχεστε έως ότου ολοκληρώσετε την ενδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους και αντιμετωπίσετε πλήρως τα ενοχλητικά συμπτώματα.

Ασκήσεις Kegels 8 λάθη και 1 συμβουλή 5

+2 συμβουλές:

  • Επειδή μας αφορά όλους, ενημερωθείτε, στοχεύστε στην πρόληψη και σε περίπτωση εγκυμοσύνης αρχίστε κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και όχι μετά τον τοκετό.
  • Την επόμενη φορά που θα αποφασίσετε να αντιμετωπίσετε τις δυσλειτουργίες του πυελικού εδάφους με τη βοήθεια της φυσικοθεραπείας, εμπιστευτείτε έναν ειδικό φυσικοθεραπευτή και ακολουθήστε τις σαφείς οδηγίες του. Ελάτε στο Φυσικοθεραπευτήριο ΠΡΑΞΙΣ, παρακολουθείστε το πρόγραμμα Pelvic Floor Act και αφήστε μας να σας οδηγήσουμε με ασφάλεια σε ένα σωστό, συνεπές και αποτελεσματικό ασκησιολόγιο Kegel’s. Ξέρουμε ακριβώς πώς! Στο Φυσικοθεραπευτήριο ΠΡΑΞΙΣ, με μία μόνο συνεδρία φυσικοθεραπείας πυελικού εδάφους, το 70% είναι ικανό να εκτελέσει σωστά τη σύσπαση των μυών του πυελικού εδάφους.

Πηγή: Φωτεινή Λάγαρη, http://Kegel8.co.uk

Δείτε σχετικό βίντεο στο: https://youtu.be/veSMcXl0HBo