Πυελικό Έδαφος

Το πυελικό έδαφος αποτελείται από πολλούς μύες και καλύπτει εσωτερικά το κάτω τμήμα της λεκάνης. Πρόκειται για ένα είδος «αιώρας» που πάνω της «κάθονται» τα όργανα της πυέλου: στις γυναίκες ουροδόχος κύστη, μήτρα και έντερο και στους άνδρες, ουροδόχος κύστη και έντερο. Αυτή η «αιώρα» μοιάζει με δίχτυ που στηρίζει τα όργανα και έχει 3 οπές. Μία για να περνά η ουρήθρα της ουροδόχου κύστης, μία για τον τράχηλο της μήτρας και μια για τον πρωκτό του εντέρου. Η μυϊκή σύσπαση των μυών του πυελικού εδάφους έχει ως αποτέλεσμα το κλείσιμο αυτών των οπών ενώ η μυϊκή χαλάρωση των μυών αυτών επιτρέπει το άνοιγμά τους.

Η δυσλειτουργία του Πυελικού Εδάφους αφορά ένα μεγάλο φάσμα συμπτωμάτων που συμβαίνουν όταν οι μύες του Πυελικού Εδάφους είναι αδύναμοι, βρίσκονται σε σύσπαση ή συνυπάρχει παθολογία στις ιερολαγόνιες αρθρώσεις, στην οσφυϊκή μοίρα, στον κόκκυγα ή και στις αρθρώσεις των ισχίων. Σε περιπτώσεις χαλάρωσης / αδυναμίας των μυών του Πυελικού Εδάφους ενδείκνυται η ενδυνάμωση της περιοχής με ασκήσεις  Kegel’s. Σε περιπτώσεις σύσπασης των μυών του Πυελικού Εδάφους θα πρέπει να προηγηθεί χαλάρωση πιθανών μυϊκών σπασμών και μετά οι ασκήσεις Kegel’s. 

Παράγοντες δυσλειτουργίας των μυών του πυελικού εδάφους

Η δυσλειτουργία του Πυελικού Εδάφους στις γυναίκες σχετίζεται τις περισσότερες φορές με την εγκυμοσύνη/τοκετό και την εμμηνόπαυση ενώ στους άνδρες με επεμβάσεις στον προστάτη. Έχει επίσης άμεση σχέση με τη λανθασμένη εκτέλεση κάποιων ασκήσεων γυμναστικής, συνδέεται με την παχυσαρκία και η αδυναμία του αποδίδεται γενικότερα και στη φυσιολογική γήρανση.

Παράγοντες αδυναμίας πυελικού εδάφους

Η δυσλειτουργία του Πυελικού Εδάφους στις γυναίκες οφείλεται κυρίως στην εγκυμοσύνη και στην εμμηνόπαυση και στους άνδρες και στις γυναίκες αποδίδεται γενικότερα στη φυσιολογική γήρανση.

Στις γυναίκες στην εγκυμοσύνη, που αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες χαλάρωσης του πυελικού εδάφους, η φόρτιση που αυτό δέχεται κατά τη διάρκεια των 9 μηνών ή και ο πιθανός δύσκολος φυσιολογικός τοκετός μπορούν να τεντώσουν το πυελικό έδαφος σε βαθμό που να το χαλαρώσουν ή και να το τραυματίσουν. Ωστόσο, σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, η επιλογή της καισαρικής για τον τοκετό, δεν προστατεύει το πυελικό έδαφος από πιθανές δυσλειτουργίες μετά από την εγκυμοσύνη. Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, το πιο συχνό επακόλουθο είναι η ακράτεια ούρων με απώλεια ούρων κάθε φορά που αυξάνει η ενδοκοιλιακή πίεση (γέλιο, φτέρνισμα, βήχας, σήκωμα βάρους) ή εξαιτίας άσκησης με κραδασμούς (αερόβια άσκηση, τρέξιμο).

Στις γυναίκες στην εμμηνόπαυση η γενικότερη χαλάρωση του μυϊκού συστήματος λόγω των ορμονικών αλλαγών, επηρεάζει και τους μύες του πυελικού εδάφους. Αυτές οι αλλαγές του πυελικού εδάφους έχουν ως αποτέλεσμα την δυσλειτουργία του πυελικού εδάφους με συμπτώματα ακράτειας για πρώτη φορά σε κάποιες γυναίκες ενώ σε γυναίκες που είχαν παρουσιάσει συμπτώματα ακράτειας μετά από τοκετό είναι πολλή πιθανό να παρουσιαστεί αύξηση στη συχνότητα και την ένταση των συμπτωμάτων.

line sep

Άψογη εξυπηρέτηση, με κατανόηση και ευγένεια προς τον ασθενή! --- ---
Άψογη αντιμετώπιση · Άψογο περιβάλλον. --- ---
Η ενδυνάμωση του πυελικού εδάφους και του κορμού μου, ύστερα από έναν εργώδη τοκετό, έδωσαν την πρότερη ευεξία μου. --- ---
Ευχαριστώ πολύ για όλη την βοήθεια που έλαβα. Συνιστώ ανεπιφύλακτα το φυσιοθεραπευτήριο ΠΡΑΞΙΣ! --- ---
Πολύ θετικά, με βοήθησε πολύ! --- ---
Έχετε την απεριόριστη εκτίμησή μου, για το πολύ σημαντικό και ολοκληρωμένο έργο σας. --- ---
Είστε όλες υπέροχες! --- ---
Οι πολλές ώρες καθιστικής δουλειάς μου δημιούργησαν πρόβλημα. Το ΠΡΑΞΙΣ μου το έλυσε και το ευγνωμονώ! --- ---
Μετά την γέννα το σώμα μου ήθελε βοήθεια, ευτυχώς το ΠΡΑΞΙΣ είχε το πρόγραμμα ασκήσεων που χρειαζόμουν ;-) --- ---
Η ανακούφιση ήρθε από την ομάδα του ΠΡΑΞΙΣ. Σας ευχαριστώ για όσα κάνατε, για τις γνώσεις αλλά και τον φιλικό σας τρόπο. --- ---
Φιλικό και ευχάριστο κλίμα. Εκδήλωση ενδιαφέροντος. Στόχευση. Δημιουργία εμπιστοσύνης. --- ---


“Επιστημονική Φροντίδα
Ανθρώπινο Ενδιαφέρον”


logo praxis

Πευκών 1 & Καποδιστρίου, Τ.Κ. 14235 - Φιλοθέη | χάρτης
Tηλ.: 210 2773686 - 210 2794611
Φαξ: 210 2773686 info@ptpraxis.gr