Ο υπολογιστής «υπονομεύει» τη μυοσκελετική μας υγεία. Αντισταθείτε του!

Τα περισσότερα παιδιά, από τα πρώτα σχολικά τους χρόνιας, καλούνται πλέον να κάθονται μπροστά σε οθόνη υπολογιστή, ενώ σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι γραφείου, βρίσκονται καθημερινά μπροστά σε μία οθόνη και καλούνται να σταθούν στο ύψος «του σώματος» τους, που συνήθως καταρρέει σταδιακά καθώς περνάει η ώρα μπροστά στον υπολογιστή.

Ο υπολογιστής, η καρέκλα και εσείς

green checkΓενικός κανόνας:
προσαρμόστε τα εργαλεία σε εσάς και όχι εσάς στα εργαλεία

green checkΗ ορθή στάση του σώματος που δε θα προκαλέσει προβλήματα και πόνους και που θα στηρίξει το σώμα προκειμένου να σταθεί στην ορθή στάση, εξαρτάται από δύο βασικούς παράγοντες, τη θέση της καρέκλας και τη θέση του υπολογιστή βάσει των δικών μας σωματικών παραμέτρων.

green checkΗ καρέκλα θα πρέπει να βρίσκεται σε τέτοια θέση ώστε τα πέλματα να πατάνε γερά κάτω, ενώ στην ορθή θέση βάσει του ύψους μας θα πρέπει να προσαρμόζεται και το ύψος της πλάτης. Αποφεύγουμε την ψηλή πλάτη γιατί μας περιορίζει την κίνηση του κεφαλιού και των ώμων. Η προσαρμογή της καρέκλας σε σχέση με την οθόνη γίνεται στο σημείο όπου το ψηλότερο σημείο της οθόνης να είναι στο ύψος των ματιών.

green checkΗ πλάτη της καρέκλας θα πρέπει να ταλαντώνεται προκειμένου να αποφορτίζεται η πίεση στη σπονδυλική στήλη.

green checkΤο κάθισμα της καρέκλας θα πρέπει στις άκρες του να είναι στρογγυλεμένο και προς τα εμπρός για να αποφορτίζονται οι μύες των μηρών.

green checkΗ βάση της καρέκλας θα πρέπει να στηρίζεται σε 3 με 5 ρόδες, ώστε να είναι σταθερή και προσαρμοστική στον χώρο.

green checkΑν κατά την πληκτρολόγηση χρειάζεστε σημεία στήριξης (μαξιλαράκι στήριξης καρπών) είναι καλό να έχουν ύφασμα και να είναι καλά γεμισμένα. Θα πρέπει να βρίσκονται μπροστά στο πληκτρολόγιο προκειμένου να αναπαύονται οι καρποί όταν δεν πληκτρολογείτε.

green checkΈχετε το ποντίκι κοντά σας ώστε να μην απλώνετε το χέρι σας όταν το κρατάτε, ενώ για τα μικρά παιδιά το ποντίκι θα πρέπει να είναι ανάλογο του χεριού τους.

green checkΣηκώνεστε συχνά. Κάνετε διάλειμμα για 30’’ για κάθε 10 με 15 λεπτά μπροστά στον υπολογιστή. Ο καταλληλότερος τρόπος για να ξεπιαστείτε είναι να κάνετε απλές διατατικές ασκήσεις, όπως τις σχεδίασε και της εκτελεί η Φυσικοθεραπεύτρια & Εκτελεστική Διευθύντρια του Φ/Θ ΠΡΑΞΙΣ και αντιπρόεδρος της Europa Donna Hellas, Μιμή Μαρσέλλου. Ακολουθήστε τες.

working on computer

Περισσότερες κινήσεις reset posture στο: https://www.choosept.com/patientresources/videolibrary/detail/exercise-posture-break-office-workers

Πηγή: Φ/Θ ΠΡΑΞΙΣ και https://www.choosept.com/resources/detail/workplace-wellness