Τι περιλαμβάνει μία φυσικοθεραπευτική εξέταση πυελικού εδάφους, βήμα – βήμα

Οι ειδικοί φυσικοθεραπευτές στο πυελικό έδαφος μέσα από τη φυσικοθεραπευτική προσέγγιση, έχουν γνώση και δεξιότητες που τους επιτρέπουν να διασφαλίσουν τη διαχείριση κάθε περιστατικού που συνδέεται με τις μυϊκές συσπάσεις ή και τις αδυναμίες της περιοχής και αντιμετωπίζουν περιστατικά:

Οι γνώσεις των φυσικοθεραπευτών που γνωρίζουν τη λειτουργία του Πυελικού Εδάφους και είναι ειδικοί στον εντοπισμό του προβλήματος και στην αντιμετώπιση του φυσιοθεραπευτικά, ασχολούνται εξίσου με την πύελο της γυναίκας και του άνδρα.

pfa wide

Το Φυσικοθεραπευτήριο ΠΡΑΞΙΣ ασχολήθηκε με τη φυσικοθεραπεία για τη δυσλειτουργία του Πυελικού Εδάφους ήδη από το 1998, ενώ δημιούργησε το πρόγραμμα «Pelvic Floor Act» (PFA) το 2016, με αντικείμενο τη Φυσικοθεραπεία σε άντρες και γυναίκες με συμπτώματα δυσλειτουργίας των μυών του ΠΕ, καθώς και την εκπαίδευση μαιών/μαιευτών και γυμναστών σε θέματα πρόληψης της υγείας του ΠΕ.

Στα πλαίσια του προγράμματος «Pelvic Floor Act», κατά το πρώτο ραντεβού θα διενεργήσουμε έναν έλεγχο αξιολόγησης, ο οποίος συμπεριλαμβάνει τον χρόνο και τον τρόπο έναρξης των συμπτωμάτων, τις πιθανές αιτίες που επιδείνωσαν την εμφάνιση και τη συχνότητα των ανεπιθύμητων συμπτωμάτων καθώς και τις καταστάσεις που συνδέονται με την ανακούφιση και τη μείωση της έντασης των συμπτωμάτων. Στον έλεγχο αυτό ενδεχομένως να συζητηθούν ο τρόπος της ζωής σας, τα χόμπι σας, οι σωματικές δραστηριότητες σας και οι συνθήκες της εργασίας σας, προγενέστερες θεραπευτικές προσεγγίσεις, όπως διαγνωστικές εξετάσεις, ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις σχετικές με την περιοχή, γενικότερα θέματα υγείας, προκειμένου να επιβεβαιωθεί και να διασφαλιστεί ο ιδανικός τρόπος διαχείρισης των συμπτωμάτων.

pelvic floor therapy edited

Στην συνέχεια, θα σας ενημερώσουμε για το πυελικό έδαφος και θα σας βοηθήσουμε να το «εντοπίσετε» μέσα στο σώμα σας. Όσο καλύτερα επιτευχθεί η  αντίληψη της θέσης των μυών του πυελικού εδάφους στο σώμα σας,  τόσο σωστότερη  και επομένως και πιο αποτελεσματική  θα είναι  η εκτέλεση του προγράμματος φυσικοθεραπείας που θα κληθείτε να ακολουθήσετε.

Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της επίσκεψης, θα ερωτηθείτε εάν είστε σύμφωνοι να υποβληθείτε σε κολπική ή πρωκτική εξέταση και θα ακολουθήσει η δακτυλική κολπική ή/και  πρωκτική αξιολόγηση του πυελικού εδάφους,  προκειμένου να έχουμε πρόσβαση στους μύες του πυελικού εδάφους και να ελεγχθεί η δύναμη, ο συντονισμός και η λειτουργία τους. Για τις γυναίκες, η εξέταση θυμίζει τη γυναικολογική εξέταση μόνο που οι ειδικοί φυσικοθεραπευτές πυελικού εδάφους αξιολογούν τον μυϊκό τόνο των μυών του πυελικού εδάφους και όχι τα πυελικά όργανα ενώ για τους άνδρες θυμίζει την ουρολογική εξέταση για την αξιολόγηση του προστάτη.  Σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να υπάρχει πόνος κατά την φυσιοθεραπευτική εξέταση της περιοχής.

Εάν επιθυμείτε κατά την εξέταση να βρίσκεται κοντά σας κάποιος συγγενής ή φίλος σας, μπορείτε να το ζητήσετε, προκειμένου να αισθανθείτε μεγαλύτερη άνεση κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Επίσης, έχετε δικαίωμα να το σκεφτείτε και να επανέλθετε με την απόφαση σας σε επόμενο ραντεβού αλλά και να αρνηθείτε εντελώς να εξεταστείτε ενδοκολπικά ή ενδοπρωκτικά. Εναλλακτικά, σε περίπτωση άρνησης και ανάλογα με τα συμπτώματα που αντιμετωπίζετε, είναι εφικτό σε κάποιες περιπτώσεις να σας προσφέρουμε πιθανές λύσεις προγραμμάτων θεραπευτικής άσκησης.

PFA EXAM

Επίσης, κατά το πρώτο ραντεβού εκτός από την αξιολόγηση της στάσης του σώματος, την κοιλιακή χώρα και τη λεκάνη σας , είναι πολύ πιθανό να σας ζητηθεί να κρατήσετε ένα «ημερολόγιο ουροδόχου κύστης» ή και ένα «ημερολόγιο εντέρου». Στο «ημερολόγιο ουροδόχου κύστης» θα καταγράφετε πόσα υγρά προσλαμβάνονται ημερησίως, πόσο συχνά πηγαίνετε στην τουαλέτα και πόσος είναι ο όγκος των ούρων σας, συνήθως για διάστημα τριών ημερών ενώ το «ημερολόγιο εντέρου» θα καταδείξει την κίνηση του εντέρου, καθώς και το τι τρώτε και πίνετε σε συνήθεις συνθήκες -για διάστημα περίπου 1-4 εβδομάδων.

Τα στοιχεία των ημερολογίων θα διευκολύνουν ώστε να σας δοθεί η κατάλληλη εξατομικευμένη θεραπεία,  που θα βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων και θα κριθεί εάν είναι απαραίτητο να εκπαιδευτείτε εκ νέου στην καλή λειτουργία της κύστης ή του εντέρου.

Για τους περισσότερους φυσικοθεραπευτές που ασχολούνται με το πυελικό έδαφος είναι απολύτως κατανοητό ότι η συζήτηση για αυτό το σημείο του σώματος, μπορεί να αγγίξει πολύ προσωπικές στιγμές και σκέψεις και μπορεί να φέρει σε δύσκολη θέση τον ασθενή. Ο ειδικός φυσικοθεραπευτής στη διαχείριση του πυελικού εδάφους που νοσεί, έχει την ευαισθησία να συνομιλήσει με τον ασθενή χωρίς να τον φέρει σε δύσκολη θέση. Το αντίθετο μάλιστα, προσπαθεί να τον διευκολύνει και να τον χαλαρώσει. Όλες οι συζητήσεις γίνονται ιδιωτικά χωρίς την ύπαρξη τρίτων, εκτός και εάν ο/η ασθενής επιλέξει να έχει συνοδό, ενώ όλα όσα λέγονται μεταξύ φυσικοθεραπευτή και ασθενούς, μένουν απολύτως απόρρητα και δε συζητιούνται ποτέ και με κανέναν, εκτός αν ο ίδιος ο ασθενής δώσει τη συγκατάθεση του για αυτό.

pelvic floor happy edited

Στο τέλος της εξέτασης και αξιολόγησης της κατάστασης σας, ο φυσικοθεραπευτής θα συζητήσει μαζί σας τα όποια ευρήματα και θα σας παρουσιάσει τις διαθέσιμες θεραπευτικές προσεγγίσεις και το φυσικοθεραπευτικό  πλάνο που πρέπει να ακολουθηθεί, βασισμένο στο πρόγραμμα του Φυσικοθεραπευτηρίου ΠΡΑΞΙΣ, «Pelvic Floor Act».

Σημείωση:

Η ομάδα του Φυσικοθεραπευτηρίου ΠΡΑΞΙΣ έχει την ειδική γνώση και την πείρα να αντιμετωπίσει ένα περιστατικό ΠΕ που φέρει τα συμπτώματα της δυσλειτουργίας, αλλά δεν έχει ακόμη διαγνωστεί. Οι μεταπτυχιακές γνώσεις μας σε αυτό το ειδικό αντικείμενο μας βοηθά στον εντοπισμό του προβλήματος βάσει των συμπτωμάτων αλλά και μας οδηγεί με ασφάλεια στην παραπομπή του περιστατικού διεπιστημονικά σε ιατρικό προσωπικό, όταν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Πηγή: POGP – Pelvic Obstetric & Gynecological Physiotherapy. Φωτεινή ΛάγαρηΜιμή Μαρσέλλου
Αγγλικό Site: https://thepogp.co.uk/patients/pelvic_health_advice/physiotherapy_assessment.aspx