Ασκήσεις Kegel’s και στην Πρόπτωση; Δυναμώστε τους Μύες του Π.Ε. και μειώστε αισθητά τα συμπτώματα

Αρκετές έχετε ακούσει την λέξη πρόπτωση, ενώ κάποιες μπορεί να έχετε βιώσει και κάποια συμπτώματα. Αυτό όμως που ίσως δεν γνωρίζετε είναι πως 1 στις 2 γυναίκες άνω των 50 ετών εκτιμάται ότι θα βιώσουν συμπτώματα πρόπτωσης στην ζωή τους!

Πρωταρχική αιτία της πρόπτωσης αποτελεί η αδυναμία, ή η δυσλειτουργία ή και ο τραυματισμός του πυελικού εδάφους (ΠΕ). Όπως διαβάσατε και σε προηγούμενο άρθρο, η πρώτη από τις δύο σημαντικές λειτουργίες του ΠΕ είναι η στήριξη της ουροδόχου κύστης, της μήτρας και του εντέρου. Όταν οι μύες του ΠΕ δεν είναι πλέον τόσο δυνατοί για να υποστηρίζουν τα όργανα της πυέλου, τότε αυτά ¨κρέμονται¨, ¨πέφτουν¨ και τελικά αλλάζουν θέση. Η νέα αυτή θέση της ουροδόχου κύστης, της μήτρας και του εντέρου ονομάζεται πρόπτωση και μπορεί να επηρεάσει και την λειτουργία των οργάνων.

Μήπως ανήκετε στις γυναίκες που μπορεί να αποκτήσουν πρόπτωση;
Οι παράγοντες που επηρεάζουν την δημιουργία πρόπτωσης κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες και είναι

 • Οι παράγοντες που την προδιαθέτουν, δηλαδή το οικογενειακό ιστορικό, ο συνδετικός ιστός και κολλαγόνο καθώς και η φυλή
 • Οι παράγοντες που την προκαλούν, δηλαδή η τεκνοποίηση, ο τοκετός και η δραστική επέμβαση
 • Οι παράγοντες που την προάγουν, δηλαδή η δυσκοιλιότητα, η παχυσαρκία, η εργασία με άρση βαρών, ο χρόνιος βήχας, η εντατική άσκηση με βάρη ή και κραδασμούς, η κακή στάση σώματος καθώς και η γήρανση

Τι θα αισθάνεστε σε περίπτωση που έχετε πρόπτωση;
Τα συμπτώματα μπορεί να είναι δυσφορία και βάρος μέσα στην λεκάνη, αίσθηση ενός τραβήγματος σαν να πέφτει κάτι προς τα κάτω και μέσα στην λεκάνη και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και ύπαρξη ενός ορατού εξογκώματος μέσα στον κόλπο.

Όμως, για να καταλάβετε καλύτερα τις προπτώσεις καλό είναι να γνωρίζετε ότι οι προπτώσεις δεν είναι όλες ίδιες. Για την περιγραφή των συμπτωμάτων και την εκτίμηση της σοβαρότητας των προπτώσεων, αυτές έχουν ταξινομηθεί σε «τύπους» και «στάδια/βαθμούς».

Περιγράφονται δε ως εξής:

Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί «τύποι» πρόπτωσης σε σχέση με την θέση του τοιχώματος του κόλπου και είναι

 • Η πρόπτωση προσθίου τοιχώματος (κυστεοκήλη, ουρηθροκήλη)
 • Η πρόπτωση οπισθίου τοιχώματος (ορθοκήλη, εντεροκήλη)
 • Η πρόπτωση άνω τοιχώματος (τράχηλου, μήτρας)

Επίσης, ανάλογα με τον τύπο της πρόπτωσης υπάρχουν και τέσσερα διαφορετικά στάδια/βαθμοί πρόπτωσης και είναι

 • 1ου σταδίου/βαθμού: Τις περισσότερες φορές οι γυναίκες δεν γνωρίζουν ότι έχουν
  πρόπτωση γιατί δεν παρουσιάζουν συμπτώματα
 • 2ου σταδίου/βαθμού: Υπάρχουν συμπτώματα βάρους και τραβήγματος μέσα στην λεκάνη
  όπως και σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει πόνος κατά την επαφή
 • 3ου σταδίου/βαθμού: Οι γυναίκες αναφέρουν εκτός από τα συμπτώματα και ορατό
  εξόγκωμα στην είσοδο του κόλπου
 • 4ου σταδίου/βαθμού: Σε αυτό το στάδιο οι γυναίκες αισθάνονται εξαιρετικά ¨άβολα¨ και
  βλέπουν το εξόγκωμα να προβάλει από την είσοδο του κόλπου

Εάν λοιπόν διαγνωστείτε με ¨κυστεοκήλη, 2ου βαθμού¨ μπορείτε εύκολα να καταλάβετε ότι έχετε μια πρόπτωση προσθίου τοιχώματος και πιθανότατα τα συμπτώματά σας είναι βάρος και τράβηγμα μέσα στην λεκάνη ή ακόμα να νιώθετε και πόνο κατά την επαφή.

Μήπως όμως έχετε ταυτόχρονα και συμπτώματα που αφορούν την λειτουργία της ουροδόχου κύστης; Σε αυτή την περίπτωση καλό είναι να γνωρίζετε ότι η πρόπτωση μπορεί να επηρεάσει και την συμπεριφορά της ουροδόχου κύστης. Είναι γεγονός ότι ένα ποσοστό 30% έως και 50% των περιστατικών πρόπτωσης αναφέρουν και συμπτώματα ακράτειας ούρων!

Σε περίπτωση λοιπόν που λόγω της πρόπτωσης έχει επηρεαστεί και η λειτουργία της ουροδόχου κύστης, πιθανόν στα συμπτώματά σας να έχει προστεθεί εκτός από απώλεια ούρων και αίσθηση ότι δεν αδειάζει τελείως η κύστη, ή να έχετε επιτακτική ανάγκη για ούρηση, ή να σας ταλαιπωρεί η συχνή ούρηση, ή να έχετε μειωμένη ή διακοπτόμενη ούρηση, ή να ξυπνάτε συχνά για βραδινή ούρηση, ή να χρειάζεστε να αλλάζετε θέση κατά την ούρηση έτσι ώστε να αδειάζει τελείως η ουροδόχος κύστη, ή ακόμα και να ταλαιπωρήστε από επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις.

Τι επιλογές έχετε για να ¨δώσετε λύση¨ στα συμπτώματα της πρόπτωσης;
Έχετε τις ασκήσεις Kegel’s! Σε όλους τους τύπους της πρόπτωσης και σε στάδια/βαθμούς από #1 έως και αρχές #3, η συντηρητική επιλογή θεραπείας με φυσικοθεραπεία και ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών του πυελικού εδάφους Kegel’s, θα σας βοηθήσουν να μειώσετε έως και να εξαφανίσετε τα συμπτώματα της πρόπτωσης (ανάλογα με το περιστατικό). Οι ασκήσεις Kegel’s θα στηρίξουν τα όργανα της λεκάνης στην θέση τους και θα σας ανακουφίσουν από την αίσθηση ¨βάρους, τραβήγματος και μπουκώματος¨ μέσα στην λεκάνη. Θα σας βοηθήσουν να επανέλθετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες και πιθανόν και στο αγαπημένος σας άθλημα, χωρίς ενοχλήσεις και περιορισμούς!

Ζητήστε λοιπόν από έναν φυσικοθεραπευτή πυελικού εδάφους να σας δείξει τον σωστό τρόπο εκτέλεσης των ασκήσεων Kegel’s, να σας καθοδηγήσει σε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα επαναλήψεων/σετ. Για να έχετε καλά αποτελέσματα, εκπαιδευτείτε έτσι ώστε να κάνετε τις ασκήσεις σας σωστά!.

Και μην ξεχνάτε, ότι επιλέγοντας την συντηρητική επιλογή θεραπείας με φυσικοθεραπεία και ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών του πυελικού εδάφους Kegel’s, θα δώσετε ταυτόχρονα λύση και σε πιθανά συμπτώματα ακράτειας όταν αυτά συνυπάρχουν.

Φωτεινή Λάγαρη  ΜΑ., ΡΤ.
New York University
Φυσικοθεραπεύτρια Φυσικοθεραπευτική ΠΡΑΞΙΣ
Επιστημονικός συνεργάτης SCA (ΤΕΝΑ) Ελλάς

Άρθρο
Web Site: http://www.tenasynseola.gr