«Εμένα, γιατί δεν μου το είπε κανείς;»

Οι μαρτυρίες των ανθρώπων που βρίσκουν θεραπευτική αντιμετώπιση στις επώδυνες επιπτώσεις των δυσλειτουργιών του Πυελικού Εδάφους στο Φυσικοθεραπευτήριο ΠΡΑΞΙΣ, αποκαλύπτουν μία σειρά λαθών, που αν είχαν αποφευχθεί, οι άνθρωποι που ζητούσαν βοήθεια δε θα είχαν εξαντληθεί, σωματικά και ψυχικά, έως ότου «ανακαλύψουν» τυχαία ή με ενδελεχή και επώδυνη αναζήτηση, τη θεραπεία τους. Η αναζήτηση μάλιστα αυτή, για πολλούς από αυτούς τους ανθρώπους, διαρκεί ένα και δύο χρόνια, ενώ υπάρχουν στη διεθνή βιβλιογραφία περιστατικά που μιλούν ακόμη και για επτά χρόνια αγωνιώδους αναζήτησης έως ότου οι άνθρωποι αυτοί βρουν θεραπεία.

Γιατί αργούν τόσο οι ασθενείς να βρουν θεραπεία;

Οι αιτίες για την τόσο μεγάλη αργοπορία εύρεσης θεραπείας εστιάζονται στην αδυναμία-ταμπού των ίδιων των ασθενών να μιλήσουν για τα συμπτώματα που τους απασχολούν, την άγνοια των γιατρών που παραλείπουν ως επουσιώδες να ρωτήσουν τους ασθενείς τους αναφορικά με το Πυελικό Έδαφος και τυχόν δυσλειτουργίες του, ενώ  δεν είναι λίγοι οι γιατροί που ασχολούνται με το πυελικό έδαφος και τη δυσλειτουργία του, μόνο όταν θεωρούν ότι η κατάσταση είναι τόσο προχωρημένη, ώστε να κρίνεται χειρουργήσιμη.

Πότε δυσλειτουργεί το πυελικό έδαφος;

Οι δυσλειτουργίες του πυελικού εδάφους μπορεί να αποτελούν απόρροια της θεραπευτικής αγωγής για την αντιμετώπιση καρκίνου μαστού ή άλλης μορφής καρκίνου σε γυναίκες και άνδρες (γυναικολογικοί καρκίνοι, καρκίνος του προστάτη, καρκίνοι εντέρου). Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός, φυσιολογικός ή με καισαρική τομή, μπορεί να επιφέρουν δυσλειτουργία στον σκελετό και το πυελικό έδαφος (διάσταση ορθού κοιλιακού, ακράτεια, δυσπαρευνία). Η εμμηνόπαυση, είτε έρθει φυσιολογικά, είτε προκληθεί στα πλαίσια θεραπευτικής αγωγής καρκίνου μαστού ή γυναικολογικού, μπορεί επίσης να επιφέρει επώδυνες και δυσάρεστες επιπτώσεις στο πυελικό έδαφος. Για όλες αυτές τις καταστάσεις, θα έπρεπε να υπάρχει έγκαιρη πρόληψη και πρώιμη αντιμετώπιση. Ωστόσο αυτό που επικρατεί είναι άγνοια και υποβιβασμός των προβλημάτων που βιώνει ο/η ασθενής.

Η αξία της ευαισθητοποίησης, με τη συνεχή ενημέρωση

Οι ειδικοί του Φυσικοθεραπευτηρίου Φ/Θ ΠΡΑΞΙΣ, η Μιμή Μαρσέλλου και η Φωτεινή Λάγαρη και οι συνεργάτες τους, διαπιστώνουν καθημερινά πόσο βελτιωμένη θα ήταν η ζωή των ασθενών, αν όλοι -ασθενείς, διεπιστημονική ομάδα, γυμναστές- γνώριζαν το πυελικό έδαφος, το πότε και πώς δυσλειτουργεί και ποιες είναι οι επιπτώσεις του. Η συνεχής ενημέρωση προς όλους, για ένα θέμα υγείας και ποιότητα ζωής, όπως είναι το πυελικό έδαφος και οι δυσλειτουργίες του, θα γλύτωνε άπειρο χρόνο και πόνο, φόβο και ανασφάλεια, σε χιλιάδες γυναίκες και άνδρες που ζουν με τις επιπτώσεις της δυσλειτουργίας του πυελικού εδάφους.

Η αξία της ενημέρωσης της επιστημονικής ομάδας

Η διεπιστημονική ομάδα -γυναικολόγοι, ούρο-γυναικολόγοι, ουρολόγοι, χειρουργοί εντέρου, γαστρεντερολόγοι, ακτινοθεραπευτές, ογκολόγοι, φυσικοθεραπευτές,   μαίες/μαιευτές, αλλά και γυμναστές αποτελούν το σύνολο των ειδικών, στους οποίους απευθύνονται γυναίκες και άνδρες, για να βρουν απαντήσεις στο πρόβλημά τους.

Αυτή η ομάδα των ειδικών, οφείλει να γνωρίζει το πυελικό έδαφος και τις δυσλειτουργίες του, τις μυοσκελετικές αλλαγές στην εγκυμοσύνη  και τον τοκετό, τις αλλαγές που επιφέρουν στον σκελετό κάθε ανθρώπου η κακή στάση του σώματος, το στρες, η κακή εργονομία.

Η πείρα και η καθημερινή πρακτική των ανθρώπων του Φ/Θ ΠΡΑΞΙΣ οδηγεί σε διαπιστώσεις:

Έλλειψη γνώσης του αντικειμένου από τη διεπιστημονική ομάδα + αλλά και από το ευρύ κοινό. Εξαιτίας της ελλιπούς γνώσης:

  • Άγνοια του παράγοντα κινδύνων και άρα μηδενική πρόληψη
  • Πολλαπλές παραπομπές χωρίς στόχευση
  • Διαγνωστικά λάθη με ακατάλληλο θεραπευτικό πλάνο και αχρείαστη αγωγή
  • Θεραπευτικά λάθη με μεγάλη καθυστέρηση της αντιμετώπισης του συμπτώματος και με αρνητική επίπτωση στην υγεία των ασθενών
  • Καθυστέρηση στη θεραπεία με «περιπλάνηση» σε ειδικότητες χωρίς αποτέλεσμα και τεράστιο αντίκτυπο στην ψυχολογία των ασθενών

Που θα βοηθούσε η απόκτηση γνώσης/επιμόρφωσης:

Στη διεπιστημονική συνεργασία και την ορθή παραπομπή ανά περιστατικό

Στη  σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση με την υιοθέτηση καλών πρακτικών

Στην άμεση ανακούφιση και ολιστική αποκατάσταση των ασθενών

Στην ευημερία των ασθενών που βιώνουν απώλεια της ποιότητας της ζωής τους αλλά και των οικογενειών τους

Η άγνοια του πυελικού εδάφους και των δυσλειτουργιών του είναι επικίνδυνη.

Η διεπιστημονική ομάδα

Εάν δε γνωρίζετε το αντικείμενο του πυελικού εδάφους, ενημερωθείτε έγκυρα, ακούστε προσεκτικά τις αγωνίες των ασθενών και φροντίστε να ανταλλάξετε γνώσεις και εμπειρίες με όλη την ομάδα για να δώσετε σαφείς οδηγίες στους ασθενείς. Αναζητήστε εσείς, αντί για τους ασθενείς σας, τους ειδικούς με αντικείμενο το πυελικό έδαφος και όπου δεν έχετε τις γνώσεις να παρέμβετε, κάντε σωτήρια παραπομπή. Το ίδιο ακριβώς θα πρέπει να κάνουν οι συνάδελφοι φυσικοθεραπευτές. Το πυελικό έδαφος και οι δυσλειτουργίες του δεν συμπεριλαμβάνονται στην τυπική εκπαίδευσή μας. Θα πρέπει να εκπαιδευτούμε σε αυτό και αν δεν το επιλέξουμε, τότε να παραπέμπουμε σε αυτούς που έχουν εντρυφήσει στο συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο.

Οι ασθενείς

Κάθε ασθενής έχει δικαίωμα στη σωστή θεραπευτική προσέγγιση και παρέμβαση. Είναι αλήθεια ότι πολλές φορές χρειάζεται να περάσουν μήνες ή και χρόνια μέχρι να εντοπίσει ένα φυσικοθεραπευτήριο με ειδική γνώση  στο πυελικό έδαφος, όπως το ΠΡΑΞΙΣ. Η συμβουλή προς όλους τους ανθρώπους που βιώνουν τα οδυνηρά συμπτώματα πυελικού εδάφους είναι να αναζητούν, να ρωτούν και να μην επαναπαύονται μέχρι να έρθουν στους ειδικούς. Μόλις το κάνουν, θα το καταλάβουν.

Οι δυσλειτουργίες του πυελικού εδάφους αφορούν πολλούς

Σύμφωνα με διεθνείς έρευνες, οι δυσλειτουργίες του πυελικού εδάφους αφορούν πολλούς ανθρώπους, ιδιαίτερα τις γυναίκες. Σχεδόν μία στις τέσσερις γυναίκες αντιμετωπίζει διαταραχές του πυελικού εδάφους, ενώ από αυτές επηρεάζεται το 10% των γυναικών ηλικίας 20 έως 39 ετών, το 27% των γυναικών ηλικίας 40 έως 59 ετών, το 37% των γυναικών ηλικίας 60 έως 79 ετών και σχεδόν το 50% των γυναικών ηλικίας 80 ετών και άνω.