Μ.Α.Μ.Α. γιατί μια υγιής μητέρα είναι η καλύτερη δυνατή μητέρα.

Είναι γεγονός ότι η εγκυμοσύνη, ο τοκετός και η λοχεία αποτελούν για κάθε γυναίκα που τις βιώνει τρεις καταστάσεις που «δοκιμάζουν» τα σωματικά όρια και τις αντοχές του σώματος και αυτό γιατί το σώμα αλλάζει δραματικά σε διάστημα μόλις 9 μηνών, ενώ οι συνθήκες του τοκετού, ακόμη και στον φυσιολογικό τοκετό, πόσο δε μάλλον στην καισαρική, μπορεί να αποδειχτούν τραυματικές, εάν δεν προσεχτούν. Εξίσου απαιτητικό για το σώμα είναι και το διάστημα της λοχείας  που ακολουθεί, στο ήδη επιβαρυμένο σώμα, που καλείται να ανταπεξέλθει στην επάνοδο στην καθημερινότητα και στη φροντίδα του βρέφους.

Και όμως σχεδόν κανείς δε «βλέπει» και δεν «προετοιμάζει» τη γυναίκα για τις αλλαγές στις οποίες θα υποβληθεί το σώμα της και κανείς δε φροντίζει να «προλάβει» καταστάσεις και συμπτώματα επώδυνα και μακροχρόνια, όπως διάσταση του ορθού κοιλιακού, αλλαγή στη στάση του σώματος, δυσλειτουργία του πυελικού εδάφους με πιθανό πόνο  ή ακράτεια ούρων ή πρόπτωση οργάνων της πυέλου, αλλά και άλλα προβλήματα που συνδέονται με τον τοκετό, όπως η επισιοτομή και οι επιπτώσεις της.

Το πρόγραμμα Μ.Α.Μ.Α. σχεδιάστηκε από δύο γυναίκες φυσικοθεραπεύτριες με σκοπό οι μητρικές αγκαλιές να διέπονται από αρχές που θα διασφαλίσουν ότι η κινητικότητα και η λειτουργικότητα του σώματος της γυναίκας που εγκυμονεί και γεννά, δε θα διαταραχτούν σε βαθμό που να δημιουργήσουν δυσμενείς και επίπονες επιπτώσεις στη λεχώνα ή αργότερα στη νέα μητέρα.

Για τις Φωτεινή Λάγαρη και Μιμή Μαρσέλλου, δημιουργούς του Μ.Α.Μ.Α., είναι επιτακτικής σημασίας η ενημέρωση όλων όσοι εργάζονται διεπιστημονικά για την υγεία της εγκύου και αργότερα της λεχώνας, όπως των μαιών/μαιευτών, των γυναικολόγων και των μαιευτών για την πρόληψη των συμπτωμάτων που συνδέονται με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Ακριβώς για αυτό, εκτός από τον σχεδιασμό και την εφαρμογή του προγράμματος Μ.Α.Μ.Α. σε όλες τις εγκυμονούσες που έρχονται σε επικοινωνία μαζί τους, οι επικεφαλής του Φ/Θ ΠΡΑΞΙΣ διοργανώνουν σχετικά σεμινάρια ενημέρωσης  και εκπαίδευσης στο Μ.Α.Μ.Α. και στο Pelvic Floor Act, ανάλογα με την ειδικότητα που επαγγελματία που απευθύνονται.