Διάσταση ορθού κοιλιακού στην εγκυμοσύνη: κλείνοντας το «κενό»

Ο κοιλιακός μυς που ξεκινά από το κέντρο του στέρνου και προχωρά κάθετα προς τη λεκάνη, μπορεί για διάφορους λόγους, ενδογενείς και εξωγενείς, όπως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή η λανθασμένη εκτέλεση της άσκησης των κοιλιακών, να τεντωθεί υπερβολικά και να απομακρυνθούν τα δύο του τμήματα προς τα πλάγια.

Η διάσταση αυτή, διάσταση ορθού κοιλιακού δίνει μία μόνιμη εικόνα κοιλιάς «εγκύου», με φούσκωμα. Ωστόσο, εκτός από το προφανές, η διάσταση του ορθού κοιλιακού μπορεί να δημιουργήσει πόνο στη μέση αλλά και πίεση στο πυελικό έδαφος, με περαιτέρω επιπτώσεις εξαιτίας της αποδυνάμωσης του.

Οι ειδικοί φυσικοθεραπευτές στην Υγεία των γυναικών γνωρίζουμε θεωρητικά και αποδεικνύουμε στην κλινική πράξη πώς να προλάβουμε ή και να διορθώσουμε τη διάσταση, με σύμμαχο τη θεραπευτική άσκηση. Η επιλογή της άσκησης αλλά κυρίως η ορθή της εκτέλεση θα βοηθήσει ώστε να δημιουργηθεί η κατάλληλη ενεργοποίηση που θα «κλείσει» το κοιλιακό κενό, φέρνοντας τους κοιλιακούς μύες κοντά μεταξύ τους και συγκρατώντας τους μαζί και κατά την ανάπαυση.

Θεωρητικά καμία άσκηση κοιλιακών, εφόσον εκτελεστεί σωστά, δεν είναι επιζήμια για τον πυρήνα του σώματος (core) και τον ορθό κοιλιακό, κατά τη διάρκεια ή μετά την εγκυμοσύνη, αρκεί να διασφαλίζεται ότι υπάρχει έλεγχος της ενδοκοιλιακής πίεσης ώστε να μην οδηγηθούμε στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή στην ακόμη μεγαλύτερη διάσταση του ορθού κοιλιακού.

Ένας φυσικοθεραπευτής, μεταξύ άλλων ειδικών, και ο γυμναστής, γνωρίζουν πώς να υποδείξουν τους τρόπους να ενεργοποιούνται οι κοιλιακοί μύες του κέντρου, κάτι που σταδιακά θα είναι σε θέση να εκτελούν αυτόματα. Ωστόσο, ο ειδικός φυσικοθεραπευτής μπορεί εκτός από τον διαχωρισμό του ορθού κοιλιακού να εκπαιδεύσει την έγκυο ή τη λεχώνα (ακόμα και την γυναίκα που έχει γεννήσει, άσχετα με το πόσο καιρός έχει περάσει από τον τοκετό) ή τη γυναίκα που σε κάποια στιγμή της ζωής της κάνει διάσταση, στην «επανεκπαίδευση των μυών του πυελικού εδάφους, ως έναν άλλο, εξίσου σημαντικό τομέα της θεραπείας, που συχνά παραγνωρίζεται. Έχει καταγραφεί ότι πάνω από το 70% των γυναικών που έχουν διάσταση ορθού κοιλιακού, δεν μπορεί να δημιουργήσουν σύσπαση του πυελικού εδάφους, με σοβαρή πιθανότητα να εμφανίσουν ακράτεια, πρόπτωση και πυελικό πόνο.* Επιπλέον, πρέπει να εξεταστεί η στάση του σώματος, η μηχανική του σώματος και οι όποιοι περιορισμοί στους ιστούς ή τις αρθρώσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε λανθασμένες κινητικές συνήθειες.