Case study – Ακράτεια ούρων μετά από προστατεκτομή 

Μετά τη χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη χρειάζονται ασκήσεις πυελικού εδάφους. Σωστά; Σωστά! Ποιος γνωρίζει όμως πώς γίνονται σωστά;

Ο κύριος Πέτρος Βυρίνης, έπειτα από μία προληπτική εξέταση, διαγνώστηκε με καρκίνο του προστάτη και χειρουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2023. Με την ολοκλήρωση του χειρουργείου, ο θεράπων γιατρός, του συνέστησε ασκήσεις πυελικού εδάφους . Την ίδια αναγκαιότητα των ασκήσεων πυελικού εδάφους μετά από χειρουργική επέμβαση καρκίνου του προστάτη, την έβρισκε διάχυτη στο διαδίκτυο. Παντού υπήρχαν αναφορές για ασκήσεις πυελικού εδάφους, με την επισήμανση ότι πρέπει να γίνονται σωστά . Ωστόσο, κανείς, ούτε ο γιατρός, ούτε οι δεκάδες σελίδες του διαδικτύου, διευκρίνιζαν τι σημαίνει «σωστά».

Μία μαθήτρια του κ. Βυρίνη που εργάζονταν ως φυσικοθεραπεύτρια, έψαξε για εκείνον τους κατάλληλους φυσικοθεραπευτές, με ειδίκευση στο πυελικό έδαφος και τις δυσλειτουργίες του. Κάπως έτσι, ο κ. Βυρίνης που δεν ήθελε να περιμένει τουλάχιστον τρεις μήνες μέχρι να διαπιστώσει εάν η ακράτεια ούρων που έπεται της χειρουργικής επέμβασης προστάτη, θα ελέγχονταν σταδιακά ή όχι, βρέθηκε στο φυσικοθεραπευτήριο ΠΡΑΞΙΣ, για να μην αφήσει τίποτα στην τύχη και να αποκαταστήσει το πρόβλημα της ακράτειας, το συντομότερο δυνατό και κυρίως «σωστά».

Τον Φεβρουάριο του 2023, ο κ. Βυρίνης χτύπησε την πόρτα του Φ/Θ ΠΡΑΞΙΣ και ξεκίνησε έναν δρόμο «γνωριμίας» με το πυελικό του έδαφος και στη συνέχεια τον δρόμο του «ελέγχου» που χρειάζεται προκειμένου να κινητοποιείς τους μύες του πυελικού εδάφους, να εκτελείς δηλαδή τις ασκήσεις σωστά.

«Πρόκειται για μια δουλειά ακριβείας προκειμένου να διαπιστώσεις την ενεργοποίηση του μυ και να συνδέσεις την κίνησή σου με την κινητοποίηση. Για να γίνει αυτό χρειάζεται στενή παρακολούθηση, το κατάλληλο μηχάνημα (Βιοανάδρασης/ Biofeedback)-σαν ένα μπαλόνι, το οποίο με τη χρήση ενός ενδοπρωκτικού εμβόλου, καθώς εκτελείται η άσκηση, δείχνει στην οθόνη του υπολογιστή την πίεση που ασκείται στο πυελικό έδαφος στο μπαλόνι. Επιπλέον, για την ορθή κινητοποίηση των μυών του πυελικού εδάφους, χρειάζεται και manual therapy (δακτυλική ενδοπρωκτική αξιολόγηση ΠΕ). Με τον τρόπο αυτό, σταδιακά και ολοένα πιο συνειδητά, αντιλαμβάνεσαι πώς να ενεργοποιήσεις το Πυελικό σου Έδαφος, πώς δηλαδή να κάνεις την άσκηση σωστά».

Ο κ. Βυρίνης, με συνέπεια, καθημερινή τήρηση του προγράμματος ενδυνάμωσης των μυών του Πυελικού Εδάφους, χρειάστηκε 3 μήνες για να επιτύχει τη σωστή ενεργοποίηση και ενδυνάμωση του ΠΕ, κάνοντας επισκέψεις στο Φ/Θ ΠΡΑΞΙΣ κάθε 15 ημέρες στη διάρκεια αυτών των 3 μηνών. Η μείωση των συμπτωμάτων ακράτειας επιβεβαιώνονταν από μηνιαία καταγραφή τριήμερου ημερολογίου ούρησης.

Με την κατάκτηση της γνώσης και τη συνειδητοποίηση της κίνησης, οι επισκέψεις γίνονταν κάθε 3 εβδομάδες, όπου διαπιστώνονταν η πρόοδος στις ασκήσεις. Με την ολοκλήρωση των 3 μηνών, οι επισκέψεις έγιναν μία φορά τον μήνα, ενώ, τον Σεπτέμβριο, θα έχει ολοκληρωθεί η φυσικοθεραπευτική προσέγγιση. Σε ένα διάστημα 6 μηνών, μην αφήνοντας στην τύχη την πλήρη αποκατάσταση της υγείας και της ευζωίας του, έχει καταφέρει να ελέγχει απολύτως την ακράτεια. Η σύζυγος του κ. Βυρίνη επισημαίνει ότι ο καρκίνος του προστάτη κάποτε απασχολούσε άνδρες πολύ μεγάλης ηλικίας, άνω των 75 με 80 ετών. Σήμερα, δυστυχώς απασχολεί ολοένα και νεότερους άνδρες, ακόμη και από την ηλικία των 45 ετών. Είναι εξαιρετικά επώδυνο οι άνδρες αυτοί να βιώνουν ακράτεια ούρων, ενώ είναι θεραπευμένοι από τον καρκίνο προστάτη.

«Η αποκατάσταση εξασφαλίζει την ποιότητα της ζωής του ανθρώπου που έχει επιβιώσει από καρκίνο του προστάτη. Ένας νέος άνδρας που αντιμετωπίζει μετά από τέτοιο χειρουργείο, ακράτεια ούρων, μπορεί να υποφέρει αργότερα από κατάθλιψη. Δεν υπάρχει λόγος να γίνεται αυτό. Οι γιατροί θα έπρεπε να είναι πιο ενημερωμένοι για τις ασκήσεις πυελικού εδάφους αλλά και οι φυσικοθεραπευτές θα πρέπει να γνωρίζουν με ακρίβεια τη σωστή εκτέλεση των ασκήσεων για την αποκατάσταση των δυσλειτουργιών του Πυελικού Εδάφους.».