Οι επιπτώσεις της προστατεκτομής και ο ρόλος του φυσικοθεραπευτή πυελικού εδάφους

Η προστατεκτομή είναι αναμφίβολα μία αποτελεσματική χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη.

Ωστόσο, κάθε άνθρωπος που υποβάλλεται σε αυτή τη θεραπεία θα πρέπει να γνωρίζει τις επιπτώσεις της, προκειμένου να είναι καλά προετοιμασμένος για το τι θα επακολουθήσει και πώς θα μπορέσει να το αντιμετωπίσει αποτελεσματικά.

Μόλις 2 στους 10 ασθενείς γνωρίζουν πριν την επέμβαση, τις επιπτώσεις της: Τη στυτική δυσλειτουργία για το 85% των ανδρών και έως το 66%, την ακράτεια ούρων. Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι αυτές οι «δύσκολες» καταστάσεις, μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη φυσικοθεραπεία πυελικού εδάφους.

Η στυτική δυσλειτουργία, ο πυελικός πόνος και η ακράτεια ούρων, αποτελούν συχνές επιπλοκές της προστατεκτομής. Ωστόσο, η φυσικοθεραπεία μπορεί να επέμβει σχεδόν αμέσως μετά την επέμβαση, εκπαιδεύοντας τους μύες του πυελικού εδάφους, του κέντρου και του κορμού μας (κοιλιακών μυών). Με τον τρόπο αυτό, βελτιώνεται η εγκράτεια, εξαλείφεται ο πιθανός πόνος στην πλάτη και αποκαθίσταται η στάση του σώματος, η οποία έχει αποσταθεροποιηθεί από την επέμβαση.

Η φυσικοθεραπευτική μετεγχειρητική φροντίδα

Η ενδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους μπορεί να αντισταθμίσει τις ανατομικές αλλαγές από την προστατεκτομή, ενώ η σταθεροποίηση του κορμού (Core Stability), μπορεί να αποκαταστήσει την αδυναμία και ίσως απώλεια του οστού, ως αποτέλεσμα των θεραπειών που ακολουθούν την προστατεκτομή. Οι μετεγχειρητικοί πόνοι αλλά και οι πόνοι στην πύελο μπορούν να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με την επανεκπαίδευση του πυελικού εδάφους (Pelvic Floor Act). Η επανεκπαίδευση της ουροδόχου κύστης, σε συνδυασμό με την ενδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους, συμβάλλουν στη βελτίωση της εγκράτειας και του ελέγχου, βοηθώντας τον ασθενή τόσο σωματικά, όσο και ψυχικά.

Στο Φ/Θ ΠΡΑΞΙΣ, με το πρόγραμμα Pelvic Floor Act και το Core Stability και με τις τεχνικές επανεκπαίδευσης της ουροδόχου κύστης, είμαστε σε θέση να προσφέρουμε με απόλυτη ασφάλεια και επιτυχία την αποκατάσταση των δυσλειτουργιών που επιφέρει η προστατεκτομή και να συμβάλλουμε σε μία ζωή με ποιότητα και απόλαυση και μετά την επέμβαση.