Τεντονοπάθεια, τενόντωση ή τενοντίτιδα

Προβλήματα με τους τένοντες με διαφορετική αντιμετώπιση

Οι επιστήμονες που ασχολούνται με τη μυοσκελετική υγεία, χρησιμοποιούν συχνά διάφορους όρους για να περιγράψουν παθήσεις και τραυματισμούς που σχετίζονται με τους τένοντες, σε κάθε περιοχή του σώματος και αν εντοπίζονται.

Οι όροι που χρησιμοποιούνται, συχνά συγχέονται και χρησιμοποιούνται λανθασμένα. Ωστόσο, ο κάθε όρος ανταποκρίνεται σε μία διαφορετική περιγραφή συμπτωμάτων και οδηγεί σε διαφορετική θεραπευτική αντιμετώπιση.

Τενοντίτιδα αποκαλούμε τον ερεθισμό του τένοντα, με φλεγμονή, η οποία συχνά συμβαίνει λόγω μικρών ρήξεων στον τένοντα. Η τενοντίτιδα συμβαίνει κυρίως ως απόρροια τραυματισμού και μπορεί να οδηγήσει σε εκφυλισμό, μόνο εάν επαναλαμβάνεται και δεν προλαμβάνεται. Ακριβώς για αυτό, η αρχική αντιμετώπιση της πρέπει να είναι η «αποχή» από κάθε είδους δραστηριότητα που επιβαρύνει τη φλεγμονή και σε δεύτερη φάση, η ορθή επανένταξη του ασθενούς, με προσοχή στην πρότερη άσκηση. Με τη σωστή αγωγή η ανάρρωση επέρχεται σε μερικές εβδομάδες. Αν όμως υπάρξει χρόνια τενοντίτιδα τότε μπορεί να εκδηλωθεί η τενόντωση, μια κατάσταση που δυστυχώς είναι πιο συχνή από την τενοντίτιδα.

Η τενόντωση περιγράφει τον χρόνιο, μη φλεγμονώδης εκφυλισμό ενός τένοντα. Η τενοντίωση μπορεί να αναπτυχθεί ως αποτέλεσμα χρόνιας τενοντίτιδας ή εξαιτίας επαναλαμβανόμενων καταπονήσεων και τραυματισμών ενός τένοντα, χωρίς επαρκή χρόνο επούλωσης. Στην τενόντωση παρουσιάζονται εκφυλιστικές αλλοιώσεις της κυτταρικής δομής, από χρόνιες βλάβες του τένοντα που υποτροπιάζουν. Η τενόντωση σε αντίθεση με την τενοντίτιδα μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να επουλωθεί.

Η τενοντοπάθεια χρησιμοποιείται για να περιγράψει οποιοδήποτε χρόνιο πρόβλημα με έναν τένοντα, ακόμη και επαναλαμβανόμενες τενοντίτιδες ή τενοντώσεις που οδηγούν τελικά σε τενοντοπάθεια. Άρα, η τενοντοπάθεια συμπεριλαμβάνει πόνο, ρήξεις τενόντων αλλά και φλεγμονή των μεμβρανών γύρω από έναν τένοντα. Συμβαίνει κυρίως σε αθλητές ή σε ανθρώπους που καταπονούν ένα συγκεκριμένο σημείο του σώματος για πολύ (πχ. αγρότες) και συνοδεύεται με χρόνιο πόνο και υποτροπές.