Αλλαγή της στάσης του σώματος στην εγκυμοσύνη και τοκετό

Η εγκυμοσύνη επιφυλάσσει μία σειρά διαδοχικών αλλαγών, απαραίτητων για την ασφαλή ανάπτυξη του κυήματος και για τον τοκετό. Οι αλλαγές αυτές, ενώ σημειώνονται από την πρώτη στιγμή της σύλληψης, γίνονται ορατές κυρίως από το δεύτερο τρίμηνο της κύησης, όπου η έγκυος μπορεί να παρατηρήσει πως στέκεται ή κάθεται «διαφορετικά».

Αυτό συμβαίνει διότι καθώς το μωρό αναπτύσσεται, όλο το σώμα έχει την τάση να «παραμερίζει» ή να «κάνει χώρο» προκειμένου να δώσει χώρο στην κοιλιά που συνεχώς μεγαλώνει, ενώ μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα όλο το σώμα επιβαρύνεται με επιπλέον κιλά.

Συχνά, παρατηρείται μία ελαφριά κύρτωση στο κάτω μέρος της πλάτης, ενώ οι ώμοι έχουν την τάση να τραβιούνται προς τα πίσω προκειμένου να ισορροπούν το κέντρο που τραβά προς τα κάτω καθώς μεγαλώνει η μήτρα.

Οι μορφολογικές, βιοχημικές και μυοσκελετικές  αλλαγές που σημειώνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, απογειώνονται το τρίτο τρίμηνο της κύησης, όπου η γυναίκα συνήθως παρουσιάζει την εικόνα κύφωσης στην πλάτη και λόρδωσης στη μέση, μία εικόνα που αργεί να εγκαταλείψει τη γυναίκα, μήνες ή και χρόνο μετά τον τοκετό. Σημαντικά διαφοροποιημένη είναι και η εικόνα της κοιλιάς, η οποία τεντώνεται διαρκώς για όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Καθώς οι μήνες προχωρούν, οι κοιλιακοί μύες διαχωρίζονται, με αποτέλεσμα να επέρχεται μία πιο μόνιμη αλλαγή στη στάση του σώματος. Η διάσταση των κοιλιακών μυών και πιο συγκεκριμένα του ορθού κοιλιακού μυ, ονομάζεται διάσταση ορθού κοιλιακού, εξαιτίας της οποίας οι γυναίκες εμφανίζονται με φουσκωτή κοιλιά, ακόμη και μήνες μετά την εγκυμοσύνη.

Η επίτευξη της ορθής στάσης του σώματος μπορεί να ξεκινήσει αμέσως μόλις η λεχώνα νιώσει έτοιμη, ψυχικά και σωματικά, να ασχοληθεί με τον εαυτό της και το σώμα της. Η σωστή θεραπευτική άσκηση με την επίβλεψη φυσικοθεραπευτή που έχει εκπαιδευτεί στο πρόγραμμα Μ.Α.Μ.Α. σε συνδυασμό με εντοπισμένες ασκήσεις για την «μείωση» της Διάστασης του Ορθού Κοιλιακού, επαναφέρουν γρήγορα τη γυναίκα στην ορθή στάση σώματος και στην τάχιστη μείωση της εικόνας της φουσκωτής κοιλιάς. Το πρόγραμμα Μ.Α.Μ.Α. που δημιουργήθηκε στο φυσικοθεραπευτήριο Φ/Θ ΠΡΑΞΙΣ από τη Φωτεινή Λάγαρη και τη Μιμή Μαρσέλλου εντοπίζει όλες τις αλλαγές στη στάση του σώματος, αξιολογεί και μειώνει την διάσταση του ορθού κοιλιακού με ειδικό θεραπευτικό πρόγραμμα άσκησης, ενημερώνει για τα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ της άσκησης κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης/τοκετού  και διορθώνει  όλα τα σημεία που έχουν «διαταραχθεί».