Διάσταση Ορθών Κοιλιακών: 7 ερωτήσεις και απαντήσεις

Τι είναι;

Πρόκειται για τον διαχωρισμό των μυών του ορθού κοιλιακού (γνωστό ως 6 packs)

Που οφείλεται;

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οφείλεται στην εγκυμοσύνη. Το 60% των εγκύων εμφανίζει διάσταση ορθού κοιλιακού. Ωστόσο, αποδίδεται και σε άλλες αιτίες, όπως λανθασμένη εκγύμναση ή κινήσεις που ασκούν υπερβολική πίεση στους κοιλιακούς μύες.

Μπορώ μόνη μου να ελέγξω αν έχω διάσταση ορθού κοιλιακού;

Ακολουθήστε:

  1. Ξαπλώστε ανάσκελα με τα γόνατα λυγισμένα και τις πατούσες να πατάνε στο πάτωμα
  2. Τοποθετήστε τα δάκτυλα σας στον αφαλό σας, με κατεύθυνση προς τη λεκάνη και πιέστε ελαφρά προς τα κάτω
  3. Κρατώντας τα δάκτυλα πατημένα και τους ώμους σας στο έδαφος, ανασηκώστε μόνο το κεφάλι σας προς τα επάνω, περίπου τρία εκατοστά (όχι περισσότερο, διότι θα επηρεάσει την εικόνα των κοιλιακών σας).
  4. Αν εμφανίζεται διάσταση ορθού κοιλιακού, θα νιώσετε κάτω από τα δάκτυλά σας ένα κενό μεταξύ των μυών, με πλάτος δύο δακτύλων ή και μεγαλύτερο.

Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να ελέγξω εάν έχω διάσταση ορθού κοιλιακού;

Μόλις μία ημέρα μετά τον φυσιολογικό τοκετό και μία εβδομάδα μετά τον τοκετό με καισαρική τομή ή οποιαδήποτε στιγμή νιώθετε πόνο στην πλάτηακράτεια ούρων, πόνο στην πύελο ή επίμονο φούσκωμα (φουσκωμένη κοιλιά), μήνες μετά τον τοκετό, μπορείτε να ελέγξετε μόνες σας την κατάσταση του ορθού κοιλιακού σας. Δεν υπάρχει κατάλληλος χρόνος, ακόμη και αν έχουν περάσει χρόνια μετά την εγκυμοσύνη σας. Οποιαδήποτε στιγμή μπορείτε να το ελέγξετε και φυσικά οποιαδήποτε στιγμή μπορείτε να ξεκινήσετε να αποκαταστήσετε τη δύναμη του «κέντρου» σας, με άσκηση.

Πώς επηρεάζεται ο αυτοέλεγχος διάστασης ορθού κοιλιακού από την καισαρική τομή;

Κανονικά δεν πρέπει να επηρεάζεται, δεδομένου ότι η τομή βρίσκεται χαμηλότερα από το σημείο ελέγχου. Εάν η περιοχή είναι ερεθισμένη και νιώθετε πόνο, είναι προτιμότερο να αναβάλλετε τον έλεγχο για αργότερα. Ορισμένες φορές οι γυναικολόγοι κλείνοντας την τομή και αυτό μπορεί να δυσχεράνει την ικανότητα σας να διαπιστώσετε τυχόν διαχωρισμό των κοιλιακών σας.

Σε αυτή την περίπτωση θα ήταν προτιμότερο να ρωτήσετε τον γυναικολόγο σας.

Πώς μπορώ να ελέγξω για διάσταση ορθού αν έχω πολύ λίπος στην κοιλιά;

Εάν έχετε υπερβολικό λίπος στην κοιλιά, θα πρέπει να πιέσετε τα δάκτυλα σας σταθερά στο κέντρο. Ενδεχομένως να χρειαστεί να σηκώσετε εκτός από το κεφάλι και τους ώμους, για να αισθανθείτε την ενεργοποίηση των κοιλιακών μυών. Η πιο ακριβής εκτίμηση συμβαίνει όταν το κεφάλι σηκώνεται μόλις 3 εκατοστά από το έδαφος. Βεβαιωθείτε ότι «νιώθετε» τους κοιλιακούς μύες και ότι τα δάκτυλα πιέζουν σταθερά -πάντα με κατεύθυνση προς τη λεκάνη. Τότε σηκώστε το κεφάλι σας τρία εκατοστά από το έδαφος και νιώστε το πλάτος και το βάθος του διαχωρισμού.

Τι να κάνω μόλις διαπιστώσω ότι πράγματι υπάρχει διαχωρισμός στον ορθό κοιλιακό μυ;

Θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν φυσικοθεραπευτή με ειδίκευση στην υγεία των γυναικών. Στο Φ/Θ ΠΡΑΞΙΣ έχουμε δημιουργήσει το πρόγραμμα Μ.Α.Μ.Α., ένα πρόγραμμα αφιερωμένο αποκλειστικά στις γυναίκες πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον τοκετό, εντοπίζοντας όλες τις «επιπλοκές» της κύησης και του τοκετού, όλα όσα μπορούμε να προλάβουμε, να παρέμβουμε πρώιμα ή και να αντιμετωπίσουμε εκ των υστέρων.

Μην ξεχνάτε πως όποτε και εάν έχετε γίνει μητέρα, ποτέ δεν είναι αργά να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα που προέκυψαν στο σώμα σας μετά τον τοκετό και τα οποία δεν επιλύθηκαν, δε συζητήθηκαν ή δεν αντιμετωπίστηκαν ορθά. Ακόμη και αν γίνατε μαμά πριν από πολλά χρόνια, το Μ.Α.Μ.Α. μπορεί να διορθώσει όλα όσα σας ταλαιπωρούν και σχετίζονται με την περίοδο της εγκυμοσύνης σας.