• Κεντρική
  • Blog
  • Διάσταση Ορθού Κοιλιακού. Μήπως αφορά και εσάς;

Διάσταση Ορθού Κοιλιακού. Μήπως αφορά και εσάς;

Δε χρειάζεται να είστε γυναίκα και έγκυος για να σας αφορά.

Το 100% των γυναικών στην εγκυμοσύνη θα εμφανίσουν διάσταση ορθού κοιλιακού. Στο 68% η διάσταση θα εντοπιστεί στον εγκάρσιο κοιλιακό πάνω από τον ομφάλιο λώρο και στο 32% στο κάτω μέρος του ομφάλιου λώρου. Ανεξάρτητα από το σημείο που εμφανίζεται η διάσταση -δεν υπάρχει «καλό» ή «κακό» σημείο, αυτό που έχει σημασία είναι η δυνατότητα του κλεισίματος της διάστασης και η διαχείριση των αλλαγών της κοιλιακής πίεσης. Διάσταση ορθού κοιλιακού είναι ο διαχωρισμός του ορθού κοιλιακού, ο συνδετικός ιστός του οποίου διατείνεται στη συνθήκη της εγκυμοσύνης.

Η διάσταση του ορθού κοιλιακού πιθανώς να οδηγήσει σε ακράτεια ούρων  ή/και κοπράνων, πυελικό πόνο και πρόπτωση οργάνων της πυέλου.

Ωστόσο κάποιοι άνθρωποι έχουν διάσταση ορθού κοιλιακού και δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Γιατί συμβαίνει αυτό; Ενδεχομένως η «διάσταση» των επιπτώσεων της διάστασης του ορθού κοιλιακού να οφείλεται στη γενικότερη δύναμη, αντοχή και έλεγχο του νευρομυϊκού συστήματος του πυελικού εδάφους. Οι ασυμπτωματικοί ασθενείς με διάσταση ορθού κοιλιακού είναι ενδεχόμενο λοιπόν να έχουν επαρκή νευρομυϊκή λειτουργία.

Ασυμπτωματικοί ή με συμπτώματα, οι άνθρωποι που μπορεί να έχουν ή να πάθουν διάσταση ορθού κοιλιακού δεν είναι μόνο οι έγκυες γυναίκες. Οι αθλητές, οι άνθρωποι που έχουν υποβληθεί σε λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση, οι άνθρωποι με χρόνια δυσκοιλιότητα και κοιλιακό φούσκωμα  μπορεί να εμφανίσουν διάσταση ορθού κοιλιακού. Η εκτίμηση της διάστασης του ορθού κοιλιακού, το εύρος της διάστασης και το σημείο της μπορούν να αξιολογηθούν και από ειδικό φυσικοθεραπευτή. Ο φυσικοθεραπευτής θα εκτιμήσει τόσο τη δομική δυσλειτουργία και τις επιπτώσεις της και θα σχεδιάσει ένα θεραπευτικό πρόγραμμα ασκήσεων.  Αυτός είναι ο υπεύθυνος να το διδάξει έως ότου να βεβαιωθεί ότι γίνεται σωστά, μέχρι να επαναξιολογήσει την κατάσταση και να οδηγήσει σε αποκατάσταση. Σε περίπτωση που η συντηρητική αντιμετώπιση δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα μπορεί να χρειαστεί μια πιο επεμβατική προσέγγιση που θα κριθεί από ειδικό γιατρό.

Το θεραπευτικό ασκησιολόγιο του φυσικοθεραπευτηρίου Φ/Θ ΠΡΑΞΙΣ θα στοχεύσει στην ενεργοποίηση του εγκάρσιου κοιλιακού, σε δυνατούς κοιλιακούς μύεςστην καλή στάση σώματος,  στοχεύοντας στην αποκατάσταση των αδυναμιών του διαφράγματος και στη διαφραγματική αναπνοή. Στο Φ/Θ ΠΡΑΞΙΣ θα σας εκπαιδεύσουμε πώς να ελέγχετε την κατάσταση του ορθού κοιλιακού και πότε να γνωρίζετε με ασφάλεια ότι μπορείτε να προχωρήσετε σε διαφορετικό τρόπο άσκησης ή σε επόμενο στάδιο δυσκολίας. Οι φυσικοθεραπευτές του Φ/Θ ΠΡΑΞΙΣ σας εξασφαλίζουν τη σταδιακή και ασφαλή πρόοδο της αποκατάστασης της διάστασης του ορθού κοιλιακού, με εξατομικευμένη προσέγγιση ώστε να επανενταχθείτε στον αγαπημένο σας τρόπο άθλησης.

Ετικέτες: Εγκυμοσύνη/Τοκετός, ΠΕ και Ακράτεια ούρων, Πυελικό έδαφος, Φυσικοθεραπεία, Άσκηση, Διάσταση Ορθού Κοιλιακού, Δυσκοιλιότητα, Κοιλιακοί μύες, Εγκάρσιος κοιλιακός, Ορθός κοιλιακός, Διαφραγματική αναπνοή, Φυσιοθεραπεία, Σταθεροποίηση κορμού, Αποκατάσταση, Στάση σώματος, άθληση, πλάγιοι κοιλιακοί, πρόπτωση πυελικός πόνος

Άψογη εξυπηρέτηση, με κατανόηση και ευγένεια προς τον ασθενή! --- ---
Άψογη αντιμετώπιση · Άψογο περιβάλλον. --- ---
Η ενδυνάμωση του πυελικού εδάφους και του κορμού μου, ύστερα από έναν εργώδη τοκετό, έδωσαν την πρότερη ευεξία μου. --- ---
Ευχαριστώ πολύ για όλη την βοήθεια που έλαβα. Συνιστώ ανεπιφύλακτα το φυσιοθεραπευτήριο ΠΡΑΞΙΣ! --- ---
Πολύ θετικά, με βοήθησε πολύ! --- ---
Έχετε την απεριόριστη εκτίμησή μου, για το πολύ σημαντικό και ολοκληρωμένο έργο σας. --- ---
Είστε όλες υπέροχες! --- ---
Οι πολλές ώρες καθιστικής δουλειάς μου δημιούργησαν πρόβλημα. Το ΠΡΑΞΙΣ μου το έλυσε και το ευγνωμονώ! --- ---
Μετά την γέννα το σώμα μου ήθελε βοήθεια, ευτυχώς το ΠΡΑΞΙΣ είχε το πρόγραμμα ασκήσεων που χρειαζόμουν ;-) --- ---
Η ανακούφιση ήρθε από την ομάδα του ΠΡΑΞΙΣ. Σας ευχαριστώ για όσα κάνατε, για τις γνώσεις αλλά και τον φιλικό σας τρόπο. --- ---
Φιλικό και ευχάριστο κλίμα. Εκδήλωση ενδιαφέροντος. Στόχευση. Δημιουργία εμπιστοσύνης. --- ---