Η σταθεροποίηση του κορμού μετά την εγκυμοσύνη

Η αλλαγή της θέσης του σώματος, της κοιλιακής χώρας και του πυελικού εδάφους, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οδηγούν στην αποσταθεροποίηση του κορμού και στην αναγκαία αποκατάσταση του, αμέσως μετά την εγκυμοσύνη, με τεχνικές του προγράμματος Μ.Α.Μ.Α.,

ενός προγράμματος για την περίοδο της εγκυμοσύνης και του τοκετού που ακολουθεί Διεθνείς Κατευθυντήριες Οδηγίες, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Θεραπείας του Πυελικού Εδάφους μέσω της φυσικοθεραπείας και του οργανισμού της Υγείας των Γυναικών.

Οι αλλαγές του «κέντρου» μας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της λοχείας

Η εγκυμοσύνη επιδρά στο μυοσκελετικό μας σύστημα. Καθώς η κοιλιά μας «επεκτείνεται», οι κοιλιακοί μύες τεντώνουν και οι μύες που βρίσκονται κάτω από αυτούς, κονταίνουν. Ο συνδετικός ιστός λεπταίνει και διαχωρίζεται και έτσι επέρχεται η διάσταση του ορθού κοιλιακού. Οι ενώσεις και οι αρθρώσεις του πυελικού εδάφους γίνονται πολλοί ασταθείς, με το πυελικό έδαφος να «υποχωρεί» αποδυναμωμένο, κάτω από το βάρος της μήτρας. Ακόμη και το διάφραγμα «αλλάζει» προκειμένου να «χωρέσει» η αυξανόμενη σε μέγεθος κοιλιά, επηρεάζοντας σε έναν βαθμό τον μηχανισμό της αναπνοής. Οι δύο πλευρές «μετατοπίζονται» ελαφρώς προς το πλάι και πίσω, ενισχύοντας την αναπνοή από το στήθος.

Στην περίπτωση της «αποσταθεροποίησης» του κορμού, ως αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, η αποκατάσταση και η σταθεροποίηση του, απαιτεί ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης του κορμού που ξεκινά την εποχή της λοχείας και συνεχίζεται σταδιακά. Η γυναίκα πρέπει να εκπαιδευτεί εκ νέου στη διαφραγματική αναπνοή, στις σωστές ασκήσεις που θα ενεργοποιήσουν τους κοιλιακούς μύες και θα βοηθήσουν στη σταδιακή μείωση του κενού που έχει δημιουργηθεί από τη διάσταση μεταξύ των κοιλιακών μυών.

Το πρόγραμμα Μ.Α.Μ.Α. που υλοποιείται στο φυσικοθεραπευτήριο ΠΡΑΞΙΣ από τη Φωτεινή Λάγαρη και τη Μιμή Μαρσέλλου, αξιολογεί τη σταθεροποίηση του κορμού, εκπαιδεύει στις ασκήσεις που πρέπει να κάνει αλλά και να αποφεύγει η λεχώνα, ενώ παρέχει και ειδικό θεραπευτικό πρόγραμμα σταθεροποίησης του κορμού.