Μυοσκελετικοί πόνοι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Οι μυοσκελετικοί πόνοι ως απόρροια των μυοσκελετικών αλλαγών που εισβάλλουν ραγδαία στην καθημερινότητα της εγκυμονούσας μπορεί να εμποδίσουν την απόλαυση της εγκυμοσύνης και να περιπλέξουν μία εντελώς φυσιολογική κατάσταση, με σωματικές και ψυχικές επιβαρύνσεις.

Οι πιο συνηθισμένοι μυοσκελετικοί πόνοι εντοπίζονται στο κάτω μέρος της πλάτης, στο πυελικό έδαφος, στη διάσταση του ορθού κοιλιακού, ενώ μπορεί να αποτελούν απόρροια μυϊκών κραμπών.

Πόνοι στο κάτω μέρος της πλάτης

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι πόνοι στο κάτω μέρος της πλάτης, στο κέντρο της σπονδυλικής στήλης, πάνω από τη μέση, απασχολούν τις περισσότερες εγκυμονούσες, ενώ μόλις ένα πολύ μικρό ποσοστό από αυτές λαμβάνει επαρκή φροντίδα, διότι οι πόνοι αυτοί πιστεύεται ότι είναι φυσιολογικοί και ότι συνάδουν με την ίδια την κατάσταση της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, αν και οφείλονται στην πλειονότητα τους στο επιπλέον βάρος που δέχεται το σώμα και στην ανισορροπία στη στάση του σώματος, είναι βέβαιο ότι μπορεί να αντιμετωπιστούν επαρκώς με την κατάλληλη φροντίδα.

Πόνος γύρω από την λεκάνη και πυελικός πόνος

Περίπου μισές από τις έγκυες αναφέρουν πόνο γύρω από την λεκάνη (Pelvic Girdle Pain)  και πυελικό πόνο τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όσο και μετά τον τοκετό. Αυτός ο πόνος παραγνωρίζεται συχνά και μένει αδιάγνωστος για έναν σημαντικό αριθμό γυναικών, διότι θεωρείται ότι συνδέεται με τις αλλαγές στη δραστηριότητα των μυών. Ωστόσο, η σωστή διάγνωση του θα βοηθήσει στην ενδυνάμωση της και στην πρόληψη περαιτέρω προβλημάτων που σχετίζονται με την αδυναμία στην περιοχή.

Πόνος στον ορθό κοιλιακό

Υπολογίζεται ότι περισσότερο από το 60% των εγκύων επιβαρύνονται με διάσταση στους ορθούς κοιλιακούς και το 30% με 60% των περιστατικών επιμένουν και μετά τον τοκετό. Ο πόνος από τη διάσταση του ορθού κοιλιακού εντοπίζεται στο κέντρο των κοιλιακών μυών και οφείλεται στον διαχωρισμό του δεξί από τον αριστερό κοιλιακό μυ εξαιτίας, κυρίως, της ανάπτυξης της μήτρας. Η διόρθωση του προβλήματος χρειάζεται εκπαίδευση στις κατάλληλες ασκήσεις και σε αναπνοές.

Κράμπες στις γάμπες και στις πατούσες

Ένας μεγάλος αριθμός εγκύων παραπονιέται για συνεχείς, ενοχλητικές και παρατεταμένες κράμπες, κυρίως τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης, οι οποίες εντοπίζονται στις γάμπες και στις πατούσες. Οι κύριες αιτίες πρόκλησης των κραμπών είναι οι μεταβολικές ανισορροπίες και η έλλειψη ασβεστίου και μαγνησίου. Η συμβολή της φυσικοθεραπείας, με τις κατάλληλες ασκήσεις διατάσεων, θα βοηθούσε τα βέλτιστα στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Το πρόγραμμα Μ.Α.Μ.Α. που υλοποιείται στην πράξη από την ομάδα της Φωτεινής Λάγαρη και της Μιμής Μαρσέλλου, προλαμβάνει και αντιμετωπίζει τους μυοσκελετικούς πόνους με τη σωστή εκπαίδευση των γυναικών στην εγκυμοσύνη και στη λοχεία, με κατάλληλες θεραπευτικές ασκήσεις του προγράμματος Μ.Α.Μ.Α. στη γη και στο νερό.