Γίνατε μαμά; Επιλέξτε ένα από τα προγράμματα Μ.Α.Μ.Α.

Οι αλλαγές που επιφέρει η εγκυμοσύνη στον οργανισμό  -το σώμα και τον ψυχισμό -της γυναίκας, είναι ορατές και μη ορατές, αλλά όλες τους αξιοσημείωτες. Η έλευση ενός παιδιού, η εγκυμοσύνη και ο τοκετός, προκαλούν ραγδαίες σωματικές αλλαγές από την ώρα της σύλληψης και έως τον τοκετό, ορμονικές διαφοροποιήσεις και συναισθηματικές μεταπτώσεις.

Οι πλέον ορατές σωματικές αλλαγές της εγκυμονούσας είναι η εικόνα της κοιλιάς, η στάση του σώματος και το επιπλέον σωματικό βάρος. Ωστόσο, συμβαίνουν πολλές περισσότερες μυοσκελετικές αλλαγές που δεν είναι ορατές με το μάτι: Διάσταση στον ορθό κοιλιακό (ορατή σε ένα «εκπαιδευμένο» μάτι), χαλάρωση των μυών του πυελικού εδάφους. Οι αλλαγές αυτές, ενώ αναμένεται να είναι πρόσκαιρες και να διαρκέσουν έστω και κάποιους μήνες μετά τον τοκετό, ωστόσο για πολλές γυναίκες παραμένουν, «αλλοιώνοντας» την εικόνα του σώματος τους αλλά και επιφέροντας πιθανές επώδυνες δυσλειτουργίες, όπως ακράτεια ούρων και δυσπαρευνία.

Η ορθή ενημέρωση, η πρόληψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και η σωστή αποκατάσταση μετά τον τοκετό, μπορούν να προλάβουν ή και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά πιθανές δυσλειτουργίες και πόνο, αφήνοντας τη γυναίκα «ελεύθερη» να απολαύσει τη μητρότητα.

Στο φυσικοθεραπευτήριο Φ/Θ ΠΡΑΞΙΣ, για τις μαμάδες -και όχι μόνο -σχεδιάσαμε και υλοποιούμε το πρόγραμμα Μ.Α.Μ.Α. (Μητρικές Αγκαλιές Με Αρχές), όπου οι «Αρχές» δεν είναι παρά η Επιστημονική Θεραπευτική Άσκηση που συνοδεύει την Εγκυμοσύνη και τον Τοκετό (φυσιολογικό ή καισαρική). Σωστή στάση σώματος, δυνατό πυελικό έδαφος, σταθερός κορμός και επίπεδη κοιλιά «βοηθούν» τη γυναίκα να χαρεί τον νέο της ρόλο, χωρίς πόνο και δυσλειτουργίες. Ενημέρωση και εκπαίδευση στα «ναι» και στα «όχι» της άσκησης, κατά την εγκυμοσύνη και μετά τον τοκετό. Περισσότερα στο https://www.ptpraxis.gr/el/womans-health/intro