Καθιστική εργασία – ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τη μυοσκελετική μας υγεία

Το σώμα μας είναι σχεδιασμένο για κίνηση. Η καθιστική εργασία το υποχρεώνει σε ακινησία, υπονομεύοντας την ασφάλεια και την υγεία του, οδηγώντας το στην ανάπτυξη σημαντικών μυοσκελετικών παθήσεων (MSDs) και άλλων προβλημάτων υγείας. Η τηλεργασία, που υιοθετήθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας και τείνει να διατηρηθεί σε μεγάλο ποσοστό από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρίες διεθνώς, υπολογίζεται ότι θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη μυοσκελετικών παθήσεων ανάμεσα στους εργαζομένους.

Γιατί είναι σημαντική η κίνηση;

Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την καθιστική εργασία, αφορούν όλους τους εργαζομένους που περνάνε πολλές ώρες της ημέρας καθιστοί ή όρθιοι (στατικοί), όπως υπάλληλοι γραφείου, εργάτες σε εργοστάσια, πωλητές σε καταστήματα. Η διάρκεια των ωρών που εργάζεται κάποιος καθιστός έχει ιδιαίτερη αξία για την ανάπτυξη προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την καθιστική ζωή, όπως επιδεινούμενες μυοσκελετικές παθήσεις -ακαμψία, πόνοι στην πλάτη και τη μέση -αλλά και καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκία, κάποιες μορφές καρκίνου, ψυχικά προβλήματα, ακόμη και πρόωρο θάνατο. Ακριβώς για αυτό, οι εργαζόμενοι που υποχρεώνονται σε καθιστική ζωή επί μακρόν, θα πρέπει να διασφαλίζουν την καλή λειτουργία του κυκλοφορικού.

Τι μπορούν να κάνουν οι εργαζόμενοι που υποχρεώνονται σε πολύωρη στατικότητα;

Είναι προς όφελος των εργοδοτών να ενθαρρύνουν τους εργαζομένους τους να κινούνται συχνά και να διακόπτουν την πολύωρη καθιστική εργασία, διότι εκτός από την υγεία των εργαζομένων, μακροπρόθεσμα έχει αποδειχτεί ότι έτσι ενισχύεται η συγκέντρωση και φυσικά η παραγωγικότητα. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που πρέπει να ενεργοποιηθούν και να επιδιώξουν την κινητικότητα, με κάθε ευκαιρία, προγραμματισμένα και συστηματικά. Για αυτό προτείνονται: Συχνές εναλλαγές της καθιστικής θέσης, κίνηση με κάθε ευκαιρία εντός της υπηρεσίας τους, μικρά διαλείμματα κάθε 20 με 30 λεπτά με απλές κινήσεις διάτασης και 10 λεπτά περπάτημα κάθε 2 ώρες καθιστικής εργασίας. Για την αποφυγή των μυοσκελετικών παθήσεων, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αλλάζουν συχνά στάση και να υιοθετούν καλές πρακτικές, όπως να προτιμούν τις σκάλες από το ασανσέρ, https://bityl.co/Bjwx να σηκώνονται σε κάθε ευκαιρία, να δίνουν έμφαση στις διατάσεις εντός και εκτός γραφείου, να επιδιώκουν την άθληση τις ώρες εκτός γραφείου και να ενημερώνονται συχνά από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία https://fbook.cc/3rTOhttps://twtr.in/3Ilj,  https://ggle.io/4siX.