Case Study_Πόνος στο σεξ μετά από θεραπεία καρκίνου μαστού

«Ολοκληρώνοντας τις θεραπευτικές μας συναντήσεις στη ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΡΑΞΙΣ, θα ξέρω ακριβώς τι πρέπει να κάνω.  Και αυτή τη γνώση θα ήθελα να την μεταφέρω σε όλες τις γυναίκες που έχουν περάσει ό,τι και εγώ και να τις ενθαρρύνω να προχωρήσουν, διεκδικώντας τη ζωή τους με ποιότητα».

Η Αγγελική είχε υποβληθεί σε ογκεκτομή μαστού και σε χημειοθεραπεία, όταν διαπιστώθηκε ότι έφερε ένα γονίδιο που την υποχρέωνε για προληπτικούς λόγους να υποβληθεί και σε ολική μαστεκτομή.  Λίγο πριν το χειρουργείο, της δόθηκε ένα ερωτηματολόγιο που μπορούσε να συμπληρώσει ανώνυμα και αφορούσε τυχόν δυσκολίες που μπορεί να αντιμετώπιζε στις σεξουαλικές της επαφές, με ξηρότητα και δυσπαρευνία (πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή), μετά τις θεραπείες του καρκίνου.

«Το συμπλήρωσα χωρίς δεύτερη σκέψη, γιατί ήδη, κατά τη διάρκεια των χημειοθεραπειών, ενάμιση χρόνο πριν μου δοθεί το ερωτηματολόγιο, είχα απευθυνθεί στην ογκολόγο μου και τον γυναικολόγο μου, εκφράζοντας την ανησυχία μου για την ερωτική μου ζωή.  Είμαι παντρεμένη και δεν ήθελα ο καρκίνος να μου στερήσει τη σχέση μου με τον σύζυγό μου. Ωστόσο, οι συμβουλές τους περιορίστηκαν σε κάποια λιπαντικά ζελέ κόλπου και σε συμβουλές χαλάρωσης, οι οποίες δεν απέδιδαν.  Όσο δυσκολευόμουν να έχω επαφή με τον σύζυγό μου, τόσο επιδεινώνονταν η κατάσταση.  Ένας φαύλος κύκλος φόβου και απογοήτευσης.  Σαν από θαύμα, σε εκείνη τη χρονική περίοδο, ανταποκρίθηκα σε μία πρόσκληση για να παρακολουθήσω μία ημερίδα της Europa Donna Hellas, στην οποία μιλούσε η κ. Μαρσέλλου από τη Φ/Θ ΠΡΑΞΙΣ. Εκεί για πρώτη φορά άκουσα τι σημαίνει πυελικό έδαφος,  τι προκαλεί η δυσλειτουργία του, τι είναι οι ασκήσεις πυελικού εδάφους. Απρόσμενα, το φυσικοθεραπευτήριο ΠΡΑΞΙΣ μου φάνηκε ένα πραγματικό σωσίβιο. Εναπόθεσα πάνω στους ανθρώπους της Φ/Θ ΠΡΑΞΙΣ όλες μου τις ελπίδες».

Παρά την αντίδραση του γυναικολόγου της που φάνηκε να απαξιώνει τις ασκήσεις πυελικού εδάφους ως λύση στον πόνο κατά την ερωτική επαφή και τελικά την αποχή από τη διαδικασία, η Αγγελική ξεκίνησε τις θεραπευτικές της συναντήσεις με τους ειδικούς της Φ/Θ ΠΡΑΞΙΣ και σχεδόν αμέσως ένιωσε ότι οι ελπίδες της είχαν βάση.

«Από τις πρώτες κιόλας επισκέψεις στη Φ/Θ ΠΡΑΞΙΣ άρχισα να διαπιστώνω τη διαφορά. Θυμάμαι γύρω στην 4η, 5η εβδομάδα είχα αισθητή διαφορά, στην 6η ήμουν ήδη πολύ καλύτερα. Η θεραπευτική φυσικοθεραπευτική αντιμετώπιση με έβαλε στην ευχάριστη, απρόσμενη διαδικασία να έρχομαι σε πιο συχνή επαφή με τον σύζυγό μου, δίνοντας μου ενθάρρυνση και πιο γρήγορα αποτελέσματα».

Η Αγγελική άρχισε να ανακτά την αυτοπεποίθηση που είχε χάσει. Να μη φοβάται την επαφή με τον σύζυγό της, ο οποίος συνέβαλλε σημαντικά σε αυτήν τη διαδρομή, ενθαρρύνοντάς την, με κατανόηση, με συντροφικότητα, με την πεποίθηση ότι όλο αυτό θα μπορούσαν να το ξεπεράσουν και θα κατάφερναν να επιστρέψουν στη ζωή τους, πριν τον καρκίνο.

«Είχα το πλεονέκτημα ότι δε με άγχωνε η σχέση μου με τον άντρα μου, ο οποίος δε δυσανασχετούσε, ούτε απομακρύνονταν. Όταν άρχισα να ανακτώ την παλιά μου ζωή σε σχέση με την επαφή μου, να μη φοβάμαι ότι θα πονέσω, να μη φοβάμαι την επαφή, όλα έρχονταν φυσικά».

Το μεγάλο έλλειμα στην ολική αποκατάσταση κάθε γυναίκας επιβιώσασας από καρκίνο μαστού είναι ότι η διεπιστημονική ομάδα που την φροντίζει, οι γυναικολόγοι, οι ογκολόγοι, οι βοηθοί και οι νοσηλευτές, σχεδόν κανείς δε γνωρίζει πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις του καρκίνου μαστού και ίσως παραγνωρίζουν τη σημασία που έχει για τη γυναίκα να επανακτήσει μαζί με τη ζωή της και την ποιότητα που είχε πριν τον καρκίνο.

«Πήγα προχθές στον γυναικολόγο μου και δεν ένιωσα καμιά ενόχληση από την εξέταση. Πέραν από την απαλλαγή από τον σωματικό πόνο, το πιο σημαντικό για εμένα ήταν η ψυχική ευφορία και η αισιοδοξία που ακολούθησαν τη θεραπεία μου. Έχει αλλάξει όλη μου η ζωή. Είμαι πολύ τυχερή. Δεν το φανταζόμουν. Ακούγεται τόσο περίεργο, ωστόσο μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια, και παρά τη νόσηση και ό,τι επακολούθησε, είναι ό,τι πιο ωραίο μου έχει τύχει, μου έδωσε χαρά και να ανακτήσω κάτι που είχα πριν νοσήσω. Αναρωτιέμαι, πώς μπορεί να τα καταφέρει μία γυναίκα που δεν έχει σύντροφο; Πώς μπορεί να το διαχειριστεί; Τι θα την ενθαρρύνει να ακολουθήσει τα ίδια βήματα;