Η Μιμή Μαρσέλλου στο 21st SIS World Congress on Breast Cancer and Breast Healthcare

 

Η Μίμη Μαρσέλλου είναι φυσικοθεραπεύτρια, με εστίαση στη φυσικοθεραπεία πυελικού εδάφους, υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και αντιπρόεδρος της Europa Donna Hellas.

Στο 21ο παγκόσμιο συνέδριο για τον Καρκίνο του Μαστού, που διεξήχθη στη Ρόδο, στις 3-6 Μαΐου 2023, η κ. Μαρσέλλου συμμετείχε με θέμα: «το ουρογεννητικό σύνδρομο της εμμηνόπαυσης στις γυναίκες επιζώντες». Στην ομιλία της η κ. Μαρσέλλου αναφέρθηκε στα συμπτώματα που σχετίζονται με το ουρογεννητικό σύνδρομο, ως αποτέλεσμα της θεραπευτικής αγωγής για την αντιμετώπιση του καρκίνου μαστού. Ανάμεσα τους, η δυσλειτουργία του πυελικού εδάφους, με έκφραση τη σεξουαλική δυσλειτουργία και τη φυσικοθεραπευτική προσέγγιση, ως μέρος της θεραπευτικής προσέγγισης. Κατά την ομιλία της η κ. Μαρσέλλου έδωσε έμφαση στην ποιότητα της ζωής της γυναίκας, μετά την επιβίωση της από τον καρκίνο μαστού, τονίζοντας πως η επιβίωση πρέπει να συνοδεύεται από χαρά και ευχαρίστηση και πώς αυτό μπορεί να επιτευχθεί και μέσω της φυσικοθεραπείας. Η φυσικοθεραπεία πυελικού εδάφους δρα υποστηρικτικά και θεραπευτικά για να βοηθήσει τις γυναίκες που έχουν επιβιώσει από τη νόσο να επιστρέψουν σε μια σεξουαλική ζωή που υποστηρίζεται από την επιστήμη και τη σωστή φροντίδα του γυναικείου σώματος.

Η διεπιστημονική προσέγγιση της ποιότητας της ζωής της γυναίκας μετά την εξασφάλιση της επιβίωσης της από καρκίνο μαστού είναι μείζονος σημασίας. Οι γιατροί που συνδέονται με τη θεραπευτική ομάδα της γυναίκας με καρκίνο μαστού δε γνωρίζουν και δεν ενημερώνονται για τις επιπτώσεις του ουρογεννητικού συνδρόμου, ενώ κανείς, ούτε και οι ίδιες οι παθούσες, δεν αναφέρονται στη σεξουαλική δυσλειτουργία, αποδεχόμενες τη στέρηση της σεξουαλικότητάς τους, ως αποτέλεσμα του καρκίνου μαστού. Και όμως, δε χρειάζεται να είναι έτσι. Η ενημέρωση είναι επιτακτική για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των γυναικών με καρκίνο μαστού και ακριβώς για αυτό, θα πρέπει η γνώση σε αυτό το πεδίο να είναι διαδεδομένη και διαρκής.