Υπερδραστήριοι μύες Πυελικού Εδάφους

Από τους «αδύναμους» στους «υπερδραστήριους» μύες του πυελικού εδάφους. Τι κάνουν και γιατί πρέπει να «χαλαρώσουν»

Υπερδραστήριοι είναι οι μύες που δυσκολεύονται να χαλαρώσουν, να «αφεθούν». Οι μύες αυτοί διατηρούν επίπεδα έντασης άνω του φυσιολογικού και διαχωρίζονται σε νευρογενούς ή μη-νευρογενούς αιτιολογίας.

Πολύ συχνά, η έλλειψη γνώσης για το πώς συμβάλλουν οι μύες του πυελικού εδάφους σε ένα πλήθος προβληματικών συμπτωμάτων υγείας, όπως δυσλειτουργία της ούρησης ή της αφόδευσης, καθυστερεί σημαντικά τη διάγνωση του φαινομένου των υπερδραστήριων μυών.

Πώς τους αναγνωρίζουμε

Οι υπερτονικοί ή υπερδραστήριοι μύες του πυελικού εδάφους περιγράφονται συχνά από τους ασθενείς ως μύες ανίκανοι για σύσπαση ή/και χαλάρωση. Τα συμπτώματα που προκαλούν είναι αρκετά γενικά και μπορούν να προκληθούν και από αδύναμους μύες του πυελικού εδάφους. Είναι απαραίτητο λοιπόν να γίνεται κλινική εξέταση προκειμένου να αποφασίζεται εάν οι μύες είναι υπερτονικοί ή αδύναμοι και ποιοι εκ των δύο είναι οι υπεύθυνοι για την εμφάνιση συμπτωμάτων, όπως ακράτεια ούρων, επείγουσα ανάγκη για ούρηση, συχνοουρία αδυναμία πλήρους κένωσης της ουροδόχου κύστης, αδύναμη ούρηση, πυελικός πόνος, πόνος στη μέση, πόνος στο ισχίο, στον κόκκυγαδυσπαρευνίαή πόνος κατά το σεξ, κολπίτιδα.

Τι προκαλεί υπερδραστήριους/υπερτονισμένους μύες στο πυελικό έδαφος;

Πολλές είναι οι αιτίες που οδηγούν σε υπερδραστήριους μύες πυελικού εδάφους. Συχνά παρατηρούνται σε ανθρώπους, οι οποίοι:

  • Κρατάνε την κοιλιά τους μέσα όλη τη μέρα. Το κάνουν συχνά οι λεχώνες ή άνθρωποι που βιώνουν πόνο στην κοιλιά ως προστατευτικό μηχανισμό.
  • Κρατάνε την ανάγκη για ούρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα
  • Έχουν πολύ υψηλά επίπεδα άγχους ή φόβου, που εκφράζονται συχνά και με έντονους πονοκεφάλους και πόνους στον αυχένα και στο σαγόνι.
  • Έχουν φλεγμονή ή μόλυνση στην ουροδόχο οδό.
  • Έχουν υποστεί τραυματισμό κατά τη γέννα, όπως ρήξη περινέου.
  • Υποφέρουν από καταστάσεις, όπως σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ενδομητρίωση, διάμεση κυστίτιδα, τα οποία δημιουργούν έναν συνεχή κύκλο πόνου.
  • Έχουν υπερκινητικό ισχίο
  • Έχουν υποστεί τραυματισμό στην πύελο, όπως δυνατό πέσιμο με τους γλουτούς ή σεξουαλική κακοποίηση.

Πώς και εάν βελτιώνονται

Θα πρέπει να γίνει μία σωστή διάγνωση για το εάν έχετε υπερδραστήριους μύες και εάν αυτοί προκαλούν τα προβληματικά συμπτώματα που σας ταλαιπωρούν, δίνοντας ένα πλήρες ιστορικό.  Αμέσως μετά θα σας δοθούν τεχνικές, τις οποίες εφόσον ακολουθήσετε, θα μπορέσετε να χαλαρώσετε τους μύες. Δεν υπάρχει κανείς λόγος να διατείνετε τους μύες του πυελικού σας εδάφους για να χαλαρώσουν, εάν οι καθημερινές σας συνήθειες προκαλούν το σφίξιμο τους.

Στο Φ/Θ ΠΡΑΞΙΣ διδάσκεται η τεχνική της κένωσης, μεταξύ των άλλων τεχνικών του πυελικού εδάφους. Η τεχνική της κένωσης, στηρίζεται στη θέση του σώματος κατά την κένωση και την τεχνική. Η θέση δείχνει τον τρόπο που κάθεται το σώμα και η τεχνική στηρίζεται στην εισπνοή και την εκπνοή, την εξώθηση δηλαδή του αέρα.