Κοκκυγοδυνία: Μία επώδυνη κατάσταση με φυσικοθεραπευτική «λύση»

Η κοκκυγοδυνία είναι μία πολύ επώδυνη κατάσταση στον κόκκυγα. Η εμφάνιση της συνδέεται ορισμένες φορές με τη σέλα του ποδηλάτου ή με τη σέλα του αλόγου στην ιππασία ή με την πολύωρη «κακή» θέση  του «καθιστού» σώματος μπροστά στον υπολογιστή. Ωστόσο, η εμφάνιση της μπορεί να μη συνδέεται με κανένα ιστορικό ή και με κανέναν τραυματισμό. Μπορεί να συνδέεται με γενετικούς παράγοντες ή με κάποιο ιστορικό πτώσεων.

Με τι άλλο μπορεί να συνδέεται;

Συνήθως, για να δοθεί οριστική λύση στον πόνο στον κόκκυγα μπορεί να πρέπει να αντιμετωπιστούν περισσότερες από μία καταστάσεις από τις ακόλουθες καταστάσεις, αν όχι όλες:

  • Περιορισμένη κίνηση στη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης
  • Περιορισμένη κίνηση ή κακή ευθυγράμμιση στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης
  • Περιορισμένη κίνηση των γοφών και των μυών που τους περιστρέφουν
  • Ένταση στην περιοχή των μυών του πυελικού εδάφους.

ponos ston kokkyga 1

Οι τέσσερις αυτές «προβληματικές» καταστάσεις στα διάφορα σημεία της σπονδυλικής στήλης και στο πυελικό έδαφος σχηματίζουν έναν «χαρταετό» όπου όλες του οι άκρες συμβάλλουν στον σχηματισμό του πόνου στον κόκκυγα. Το πιο μακρύ τμήμα του χαρταετού είναι το άνω μέρος της σπονδυλικής στήλης και το φαρδύτερο τμήμα είναι το πυελικό έδαφος προς τα ισχία και προς τα κάτω, μέχρι τον κόκκυγα.

Αντιμετώπιση

Η σπονδυλική στήλη και το πυελικό έδαφος θα πρέπει να αξιολογηθούν και να αντιμετωπισθούν τα όποια τους «προβλήματα» από τον φυσικοθεραπευτή, ενώ ειδικά το πυελικό έδαφος θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως τμήμα της συνολικότερης διαχείρισης του προβλήματος. Είναι σαφές ότι ο φυσικοθεραπευτής που θα διαχειριστεί τον πόνο του κόκκυγα, θα πρέπει να έχει την κατάλληλη εκπαίδευση στις τεχνικές ενδυνάμωσης και χαλάρωσης των μυών του πυελικού εδάφους, μέσα από τεχνικές αναπνοής αλλά και θεραπεία χειρός, όπου είναι δυνατόν.

Στο φυσικοθεραπευτήριο ΠΡΑΞΙΣ, το πυελικό έδαφος και η διαχείριση του , αλλά και όλες οι κακώσεις του μυοσκελετικού συστήματος, όπως και της σπονδυλικής στήλης και των ισχίων, αποτελούν τμήμα της ειδικής γνώσης των ανθρώπων που εργάζονται στο φυσικοθεραπευτήριο, με επικεφαλής τις Φωτεινή Λάγαρη και Μιμή Μαρσέλλου.

ponos ston kokkyga 2

Πηγή: https://pelvicphysiotherapy.com/coccydynia/