Ανακούφιση από τον πόνο της ισχιαλγίας

Μπορεί να μην είναι προφανές σε όλους, ωστόσο όσο πιο δυνατό είναι το «κέντρο» μας, τόσο πιο βελτιωμένη είναι και η υγεία της σπονδυλικής μας στήλης. Ωστόσο, όταν αναφερόμαστε στο κέντρο δεν εννοούμε μόνο τον ορθό κοιλιακό μυ, παρόλο που αποτελεί έναν σημαντικό μυ που ενώνει το στέρνο μας με τη λεκάνη.

Οι κοιλιακοί μύες βρίσκονται στο πλάι αλλά και το πίσω μέρος του κορμού μας. Ενώνουν τα πλευρά με τη λεκάνη στο πλάι και δρουν ως φυσική ζώνη αγκαλιάζοντας το σώμα μας περιμετρικά με τον εγκάρσιο κοιλιακό μυ , έτσι ώστε μαζί με τους κοιλιακούς μύες να αποτελούν τους πλέον σημαντικούς παράγοντες για τη σταθερότητα της σπονδυλικής μας στήλης.

Το διάφραγμα, οι μύες της πλάτης, των πλάγιων κοιλιακών, του πυελικού εδάφους και των γλουτιαίων αποτελούν τμήμα του «κέντρου» μας. Η ενδυνάμωση αυτών των μυών βοηθά στην ορθή στήριξη της σπονδυλικής στήλης, ενώ για να επιτευχθεί η ενδυνάμωση χρειάζεται σωστή άσκηση. Η yoga και το Pilates, όταν γίνονται σωστά, μπορούν να δυναμώσουν τους μύες του κέντρου. Οι γνωστές πλέον σε όλους μας «σανίδες» αλλά και οι «γέφυρες» είναι ασκήσεις που στοχεύουν στο κέντρο μας, χωρίς όμως να είναι και οι μόνες ασκήσεις. Η λειτουργική ενδυνάμωση με ειδικές ασκήσεις που ταιριάζουν στο προφίλ της καθημερινότητας, του σπορ ή της δραστηριότητας που προτιμά ο ασκούμενος, αποτελεί ένα διασκεδαστικό και αποτελεσματικό τρόπο ενδυνάμωσης.

Στο φυσικοθεραπευτήριο ΠΡΑΞΙΣ σας εκπαιδεύουμε στην ορθή άσκηση, έτσι ώστε εκτός από διασκεδαστική να είναι  θεραπευτική και προστατευτική για τη σπονδυλική μας στήλη.

green checkΑποφεύγουμε να καθόμαστε για μεγάλα χρονικά διαστήματα

Ο παρατεταμένος χρόνος καθίσματος ασκεί πίεση στους δίσκους και στους συνδέσμους της μέσης μας. Εάν η εργασία μας είναι καθιστική, θα πρέπει να κάνουμε συχνά διαλείμματα ή να δοκιμάσουμε ακόμη και ένα όρθιο γραφείο (γραφείο στο ύψος μας όταν στεκόμαστε όρθιοι), εάν φυσικά αυτό μας επιτρέπει η εργασία μας. Σε κάθε περίπτωση, όσο λιγότερο καθόμαστε, τόσο το καλύτερο.

green checkΕλέγχουμε το βάρος μας

Το υπερβάλλον βάρος ή η παχυσαρκία μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο ισχιαλγίας. Οι άνθρωποι που υποφέρουν από πόνο στη μέση και είναι και υπέρβαροι τείνουν να θεραπεύονται από αυτόν σε πολύ αργότερους ρυθμούς συγκριτικά με αυτούς που έχουν φυσιολογικό βάρος. Ο λόγος είναι η αυξημένη πίεση που ασκεί στη σπονδυλική μας στήλη το υπερβάλλον βάρος, οδηγώντας στην συμπίεση των δίσκων και στις κήλες μεσοσπονδύλιων δίσκων. Ακόμη και η ελάχιστη απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και την πίεση στους δίσκους.

green checkΕξασκηθείτε στην ορθή στάση ακόμη και καθιστοί!

Δε χρειάζεται να περπατάτε όρθια με ένα βιβλίο στο κεφάλι για να έχετε ορθή στάση. Ακολουθείστε τις συμβουλές των ειδικών στη Φυσικοθεραπευτική ΠΡΑΞΙΣ και:

Δίνετε προσοχή στη στάση του σώματος όταν στέκεστε ή κάθεστε.

Για να αποφεύγετε τo καμπούριασμα τραβάτε τους ώμους σας πίσω και κάτω. Φανταστείτε ότι οι ωμοπλάτες σας θέλουν να προσεγγίσουν η μία την άλλη και ένα κορδονάκι με ένα φουσκωμένο μπαλόνι σας τραβά προς τα επάνω.

Εάν εργάζεστε μπροστά σε οθόνη, κάνετε συχνά διαλείμματα. Προσαρμόστε την οθόνη ούτως ώστε να μη χρειάζεται να κατεβάζετε ή να γέρνετε πίσω το κεφάλι σας.

Tip για του άνδρες. Αποφύγετε να βάζετε το πορτοφόλι σας στην πίσω τσέπη του παντελονιού σας δημιουργώντας ασυμμετρία στην λεκάνη και τις αρθρώσεις της όταν κάθεστε!

Πηγή: Harvardmedical school, Μιμή Μαρσέλλου