Νατάσα Πετροχείλου: Περίπτωση Διάστασης Ορθού Κοιλιακού

«Θα έλεγα στις γυναίκες που έχουν γεννήσει να απευθυνθούν στην εταιρεία Φυσικοθεραπευτική Πράξις για να διαπιστώσουν τυχόν μυοσκελετικά προβλήματα που έχουν προκύψει από την εγκυμοσύνη τους. Μόνο οι ειδικοί στην υγεία της γυναίκας γνωρίζουν πώς επανέρχεται το σώμα, με ασφάλεια».

Μία φίλη μου μου είχε μιλήσει για την εταιρεία Φυσικοθεραπευτική Πράξις καθώς και για το πρόγραμμα Μ.Α.Μ.Α. και τους ειδικούς στην αντιμετώπιση της Διάστασης του Ορθού Κοιλιακού . Έτσι, αμέσως μετά την πρώτη εγκυμοσύνη μου, πήγα στο φυσικοθεραπευτήριο για να αξιολογήσουν τυχόν διάσταση. Εντοπίστηκε μία σχετικά μικρή διάσταση (4 με 5 δάχτυλα) και αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά με ασκησιολόγιο, μέσα σε διάστημα τριών μηνών.

Ωστόσο, μετά τη δεύτερη εγκυμοσύνη μου, τρία χρόνια μετά την πρώτη, συνειδητοποίησα ότι είχα υποστεί πολύ μεγαλύτερη βλάβη και όχι μόνο στον εγκάρσιο κοιλιακό αλλά και στον κόκκυγα, ο οποίος πονούσε ακόμη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Γέννησα την 1η Ιουνίου και πονούσα ήδη από τον Φεβρουάριο. Παρόλο που με εξέτασαν μέσα στο μαιευτήριο, το μόνο που μου συνέστησαν είναι να βάζω ένα μαξιλαράκι στο κάθισμα, ενώ ο ορθοπαιδικός μου συνέστησε κοιλιακούς. Ό,τι χειρότερο μπορούσα να κάνω στην περίπτωσή μου, αφού με τόσο αδύναμο το πλέγμα των κοιλιακών μου, η εκτέλεση των ασκήσεων θα επιδείνωνε την κατάσταση.

Έτσι, απευθύνθηκα και πάλι στην εταιρεία Φυσικοθεραπευτική Πράξις και αφού διαπιστώθηκε η ακόμη μεγαλύτερη διάσταση του ορθού κοιλιακού  εξαιτίας της δεύτερης εγκυμοσύνης -στην οποία αξίζει να σημειωθεί ότι το βάρος του παιδιού ήταν πολύ μεγαλύτερο συγκριτικά με το πρώτο παιδί και η κοιλιά μου, ως εκ τούτου, ακόμη μεγαλύτερη. Ξεκινήσαμε αμέσως ασκησιολόγιο, βάσει πρωτοκόλλου ειδικές ασκήσεις με θεραπευτικές μπάλες και ιμάντες. Η αποκατάσταση διήρκησε περίπου 6 μήνες, ενώ σταμάτησε να πονάει και ο κόκκυγας, ουσιαστικά έναν χρόνο μετά την έναρξη του πόνου.

Σταδιακά, εκπαιδεύτηκα στη σωστή αναπνοή και σε συνδυασμό με τις κατάλληλες ασκήσεις ενεργοποίησης του εν τω βάθη πυρήνα που μου έμαθαν οι κυρίες Λάγαρη και Μαρσέλλου κατάφερα να εκτελώ ασκησιολόγιο με την τεχνική που προστατεύει το πυελικό έδαφος και τυχόν διάσταση. Με την ολοκλήρωση του προοδευτικού προγράμματος σταθεροποίησης του κορμού (core stability) στο φυσικοθεραπευτήριο, ξεκίνησα να γυμνάζομαι και πάλι με ασφάλεια.

Αυτό που λέω σε πολλές φίλες μου που γενούν και που παραπονιούνται πως ενόσω έχουν χάσει βάρος και γυμνάζονται, η κοιλιά τους συνεχίζει να φουσκώνει και να δείχνει πλαδαρή, να επισκεφτούν τις ειδικούς στην εταιρεία Φυσικοθεραπευτική Πράξις να διαπιστώσουν εάν οφείλεται σε Διάσταση του Ορθού Κοιλιακού και τότε να το αντιμετωπίσουν σωστά. Οι γυμναστές δεν είναι σε θέση να αξιολογήσουν κλινικά ένα τέτοιο πρόβλημα.  Ακόμη και οι φυσικοθεραπευτές χωρίς ειδική γνώση σε αυτό το αντικείμενο δεν είναι σε θέση να το αξιολογήσουν κατάλληλα. Θα πρέπει να γνωρίζουν το συγκεκριμένο αντικείμενο.

Και εγώ από γνωστή μου έμαθα για την εταιρεία Φυσικοθεραπευτική Πράξις το προτείνω ανεπιφύλακτα για να επανέλθει η κοιλιά όσο καλύτερα γίνεται. Θέλει φυσικά χρόνο και υπομονή. Έχουν περάσει τριάμισι χρόνια από τη γέννα και το σώμα μου είναι λειτουργικό και έχει επανέλθει πλήρως. Κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική, αλλά νομίζω ότι με τις ασκήσεις των ειδικών της Φυσικοθεραπευτικής Πράξις, επιτυγχάνεται πλήρης αποκατάσταση.