Είναι το Pilates και οι κοιλιακοί ιδανική άσκηση για το Πυελικό Έδαφος και τη Διάσταση του Ορθού Κοιλιακού;

Κάνει το Pilates καλό στη δυσλειτουργία Πυελικού Εδάφους (ΠΕ) και στη Διάσταση Ορθού Κοιλιακού; Η ενδυνάμωση των κοιλιακών βοηθά στην αντιμετώπιση του ΠΕ και στη Διάσταση; Οι άνθρωποι που υποφέρουν από τις επιπτώσεις των δυσλειτουργιών του Πυελικού Εδάφους ή από παρατεταμένα φουσκωμένη κοιλιά, εξαιτίας διάστασης, γνωρίζουν ότι η άσκηση και η φυσική δραστηριότητα, είναι απαραίτητα στα πλαίσια ενός υγιεινού τρόπου ζωής, αλλά δεν έχουν βοηθήσει καθόλου ή ελάχιστα στο πρόβλημά τους και σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις, το έχουν ακόμη και επιβαρύνει. Ωστόσο, γιατί ολοένα και περισσότεροι γιατροί «συνταγογραφούν» Pilates ή κοιλιακούς, ως την ιδανική άσκηση ή τον καλύτερο τρόπο για ενδυνάμωση του κορμού και μείωση των δυσλειτουργιών του ΠΕ; Ίσως γιατί δεν είναι ειδικοί στην αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών του ΠΕ και της Διάστασης Ορθού Κοιλιακού και οι low impact (χαμηλής έντασης) ασκήσεις, τους φαντάζουν ασφαλείς για την ενίσχυση του κορμού. Και όμως, δεν είναι ασφαλείς.

Οι ασκήσεις χαμηλής έντασης

Οι ασκήσεις Pilates, όπως και οι παραδοσιακοί» κοιλιακοί -ροκανίσματα- δε βελτιώνουν το πυελικό έδαφος, ούτε μειώνουν το άνοιγμα των κοιλιακών, αντιμετωπίζοντας τη διάσταση. Υπάρχουν ασκήσεις Pilates και κοιλιακών, που εξαιτίας της χαμηλής τους έντασης, μπορεί να ενέχουν μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης βλαβών στο πυελικό έδαφος ή τον ορθό κοιλιακό, ενώ ορισμένες ασκήσεις κοιλιακών και Pilates, μπορεί αν τροποποιηθούν, από ειδικό φυσικοθεραπευτή στη δυσλειτουργία ΠΕ και τη Διάσταση, να μην αποτελέσουν κίνδυνο για τον ασκούμενο και να τον βοηθήσουν στην ενίσχυση του κορμού του, ακόμη και μετά από χειρουργική επέμβαση ή τοκετό. Ωστόσο, για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να προηγούνται οι ειδικές ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών του Πυελικού Εδάφους και αποκατάστασης της Διάστασης του Ορθού Κοιλιακού, οι οποίες εφόσον εκτελούνται σωστά, σε τακτική βάση, μπορούν στη συνέχεια να βοηθήσουν στη σωστή εκτέλεση ασκήσεων Pilates ή κοιλιακών.

Ειδικά για το Pilates

Οι κινήσεις στο Pilates δεν έχουν σχεδιαστεί για να ενισχύουν συγκεκριμένα και ειδικά το πυελικό έδαφος. Μπορεί ο άνθρωπος που βιώνει δυσλειτουργία του Πυελικού Εδάφους ή Διάσταση Ορθού Κοιλιακού, να νιώθει ότι εφόσον γυμνάζεται, μπορεί να τον βοηθά στην αντιμετώπιση του προβλήματός του, ωστόσο, κανείς δεν είδε ουσιαστική βελτίωση – ορισμένες φορές μάλιστα σημειώθηκε και επιδείνωση- από τις κινήσεις Pilates. Αυτό συμβαίνει γιατί πολλές από τις ασκήσεις Pilates καταπονούν τον κορμό και ενισχύουν το άνοιγμα της διάστασης του ορθού κοιλιακού.

Ασκήσεις υψηλής έντασης (High Impact)

Κάθε είδους άσκησης που περιλαμβάνει πρόσκρουση (πηδήματα, άλματα, όπου το πυελικό έδαφος υφίσταται πίεση προς τα κάτω), μπορεί να κουράσει και να βλάψει το Πυελικό Έδαφος. Η συχνή εκτέλεση αυτών των ασκήσεων μπορεί να οδηγήσει ακόμη και πρωταθλήτριες, να παρουσιάσουν ακράτεια ούρων , ακόμη και αν γυμνάζονται και μάλιστα με βαρύ πρόγραμμα ενίσχυσης των κοιλιακών. Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση της διάστασης, η οποία μπορεί να επιδεινώνεται καθώς η αθλήτρια δουλεύει την ενίσχυση των κοιλιακών, με κάμψεις και καθίσματα, τα οποία ασκούν πίεση στην κοιλιά προκαλώντας επακόλουθη πίεση στο πυελικό έδαφος, χωρίς στήριξη όλου του πλέγματος των κοιλιακών μυών, που δημιουργούν μία ζώνη «ασφάλειας» στον κορμό.

Στο φυσικοθεραπευτήριο ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΡΑΞΙΣ γνωρίζουμε το ασκησιολόγιο που θα πρέπει να ακολουθήσει ο άνθρωπος που βιώνει τις επιπτώσεις της δυσλειτουργίας του Πυελικού Εδάφους ή τη Διάσταση του Ορθού Κοιλιακού, «χτίζοντας» την ενδυνάμωση του κορμού και των μυών του πυελικού εδάφους, με πρόγραμμα, παρακολούθηση, συνέπεια και συνέχεια. Εφόσον, το ασκησιολόγιο κατακτηθεί και υπάρξει σαφής βελτίωση των συμπτωμάτων δυσλειτουργίας του ΠΕ ή/και της Διάστασης Ορθού Κοιλιακού, τότε εισάγουμε και άλλες κινήσεις, ανάλογα με την άσκηση ή το άθλημα που επιλέγει ο κάθε ενδιαφερόμενος. Περισσότερα στο www.ptpraxis.gr