Δυσλειτουργικό Πυελικό Έδαφος; Οι κοιλιακοί σας θέλουν τροποποίηση για «ασφαλή» επίπεδη κοιλιά

Έχετε διαγνωστεί με αδύναμο ή υπερτονικό πυελικό έδαφος; Γνωρίζετε ότι η ενδυνάμωση του και η σωστή χαλάρωση του αποτελούν τα κλειδιά για την αποκατάσταση των συμπτωμάτων του «δυσλειτουργικού» πυελικού εδάφους; Έχετε ενημερωθεί ότι κατά τη διάρκεια του προγράμματος αποκατάστασης του πυελικού σας εδάφους θα πρέπει να γυμνάζετε τους κοιλιακούς σας, έχοντας ωστόσο κατά νου ότι πρώτη σας προτεραιότητα είναι η αποκατάσταση της υγείας του πυελικού σας εδάφους;

Αν όλα αυτά σας είναι γνωστά αλλά επιθυμείτε διακαώς επίπεδη κοιλιά και γραμμωμένους κοιλιακούς, είναι η ώρα να αποσαφηνίσετε τι «κάνει» και τι «δεν κάνει» καλό στο πυελικό σας έδαφος και με ποιον τρόπο θα επιτύχετε ενδυνάμωση των κοιλιακών σας χωρίς να διακινδυνέψετε την υγεία του πυελικού σας εδάφους.

Πριν ξεκινήσετε σκεφτείτε: Η δύναμη των κοιλιακών σας μυών μπορεί να υπερβαίνει των δυνατοτήτων του πυελικού σας εδάφους. Άρα, το αδύναμο κομμάτι σας είναι αυτό που πρέπει να έχει προτεραιότητα και μετά το δυνατό. Με αυτόν τον «κανόνα» κατά νου:

  • Σταματήστε τις πολύ δυναμικές και δύσκολες ασκήσεις κοιλιακών
  • Μειώστε το επίπεδο του προγράμματος ασκήσεων κοιλιακών μυών
  • Διατηρείτε σε όλη τη διάρκεια των ασκήσεων καλή τοποθέτηση σώματος (σωστή στάση)
  • Δώστε ιδιαίτερη έμφαση στη σωστή αναπνοή (εισπνοή – εκπνοή). Η αναπνοή «οδηγεί» τις ασκήσεις των κοιλιακών
  • Σταματήστε τις ασκήσεις κοιλιακών πριν κουραστούν οι μύες του πυελικού σας εδάφους. Μάθετε να αναγνωρίζετε τα μηνύματα που σας δίνει το σώμα σας
  • Εάν είστε έγκυες ή μετά από τοκετό χτίστε τους μύες του πυελικού σας εδάφους, ενεργοποιήστε τον εγκάρσιο κοιλιακό και αφήστε δεύτερη την ενδυνάμωση των κοιλιακών σας μυών.
  • Δημιουργήστε το ασκησιολόγιο της ενδυνάμωσης των κοιλιακών μυών σε συνεργασία με φυσικοθεραπευτές πυελικού εδάφους και εμπιστευτείτε τους να σας διδάξουν την ορθή εκτέλεση των ασκήσεων
  • Ακούτε το σώμα σας κατά τη διάρκεια της άσκησης και όχι τον «εγωισμό» σας. Το σώμα σας θα σας καθοδηγήσει με ασφάλεια σε μία σταδιακή και ασφαλή ενδυνάμωση, χωρίς κίνδυνο δυσλειτουργίας του πυελικού σας εδάφους.
  • Σταματάτε όταν νιώθετε ότι «τραβάτε» λάθος μύες και όχι τους κοιλιακούς σας, για να πετύχετε την άσκηση, όταν οι επαναλήψεις σας κουράζουν τόσο ώστε χάνετε την ορθή στάση σώματος.

Οι ειδικοί στο πυελικό έδαφος του Φυσικοθεραπευτηρίου ΠΡΑΞΙΣ θα σας οδηγήσουν με ασφάλεια σε ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης κοιλιακών μυών, το οποίο θα σας διδάξουν και θα επιμείνουν μέχρι να βεβαιωθούν ότι το έχετε κατακτήσει, πριν σας «περάσουν» στο επόμενο επίπεδο δυσκολίας.

Θυμηθείτε: Τα προβλήματα δυσλειτουργίας των μυών του πυελικού εδάφους δεν είναι για πάντα. Αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά, με υπομονή, επιμονή και σωστή παρακολούθηση από ειδικούς φυσικοθεραπευτές πυελικού εδάφους. Μόλις τα συμπτώματα δυσλειτουργίας του πυελικού εδάφους υποχωρήσουν, θα είστε έτοιμοι να δοκιμάσετε τα όρια σας, με γνώση και εμπειρία.

Ακόμη πιο σημαντικό: Η πρόληψη είναι πάντα προτιμότερη από την αντιμετώπιση. Πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα άσκησης, επισκεφτείτε τους ειδικούς φυσικοθεραπευτές του Φ/Θ ΠΡΑΞΙΣ. Μπορούμε να διαγνώσουμε τυχόν πρόβλημα σε αρχικό στάδιο, να επισημάνουμε τυχόν επικινδυνότητες του αθλήματος ή του είδους άσκησης που έχετε επιλέξει να ακολουθήσετε και κυρίως να σας εκπαιδεύσουμε στο ασκησιολόγιο που συμβάλλει στην ενδυνάμωση του κορμού, των μυών του πυελικού εδάφους, της πλάτης και της διαφραγματικής αναπνοής, ώστε να ξεκινήσετε την άσκηση με απόλυτη ασφάλεια!