Οι επικουρικές ορμονοθεραπείες και οι επιπτώσεις τους στη σεξουαλική υγεία των γυναικών

Το φυσικοθεραπευτήριο ΠΡΑΞΙΣ εργάζεται μεθοδικά, με επιστημονική γνώση και εμπειρία ετών, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του πυελικού εδάφους με φυσικοθεραπευτική παρέμβαση. Η αποτελεσματικότητα των ασκήσεων του πυελικού εδάφους στην αντιμετώπιση πληθώρας προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένου του Ουρογεννητικού Συνδρόμου, αρχίζει πλέον να γνωστοποιείται στο ευρύ κοινό.

Οι έρευνες που εκπονούνται προσφέρουν ατράνταχτα ευρήματα για την αποτελεσματικότητα της φυσικοθεραπευτικής προσέγγισης σε προβλήματα όπως η δυσπαρευνία και η σεξουαλική δυσλειτουργία. Το άρθρο που ακολουθεί, δίνει απτές λύσεις σε γυναίκες που υποφέρουν χρόνια και παραμένουν ανυποστήρικτες.

Η χημειοθεραπεία και οι επικουρικές ορμονοθεραπείες που λαμβάνουν οι γυναίκες για τη μετεγχειρητική αντιμετώπιση του καρκίνου μαστού, ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την ανάπτυξη του ουρογεννητικού συνδρόμου.

Τα κυρίαρχα συμπτώματα του ουρογεννητικού συνδρόμου είναι:

  • Ξηρότητα κόλπου (100%)
  • Δυσπαρευνία (78%)
  • Αίσθηση καψίματος (57%)
  • Φαγούρα (57%)
  • Δυσουρία (32%)

Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης του Πυελικού Εδάφους αποτελούν μη ορμονικέςθεραπευτικές επιλογές. 

Ανάμεσα στις μη ορμονικές θεραπευτικές επιλογές του ουρογεννητικού συνδρόμου της εμμηνόπαυσης (αιφνίδια διακοπή της έμμηνου ρύσης) συγκαταλέγονται οι ασκήσεις του πυελικού εδάφους -μια σειρά ασκήσεων που ενδυναμώνουν το Πυελικό έδαφος, αυξάνουν την αντοχή του και τη δυνατότητα χαλάρωσης- στις οποίες εκπαιδεύεται η πάσχουσα γυναίκα από έναν εξειδικευμένο φυσικοθεραπευτή και τις οποίες διενεργεί με την καθοδήγησή του μετά από σχετική εκπαίδευση, με πρόγραμμα ρουτίνας στο σπίτι.

Η φυσικοθεραπεία πυελικού εδάφους ως θεραπεία πρώτης γραμμής για την αντιμετώπισης του Ουρογεννητικού Συνδρόμου της Εμμηνόπαυσης

Η φυσικοθεραπεία πυελικού εδάφους (ΦΠΕ) συστήνεται από τον Διεθνή Οργανισμό Εγκράτειας (ICS), ως θεραπεία πρώτης γραμμής για την αποκατάσταση του  Ουρογεννητικού Συνδρόμου της Εμμηνόπαυσης (GSM) και των συμπτωμάτων του συνεισφέροντας στην ποιότητα ζωής όχι μόνο των εμμηνοπαυσιακών γυναικών του γενικού πληθυσμού, αλλά και των γυναικών μετά από θεραπεία καρκίνου του μαστού. Το χαμηλό κόστος και οι ελάχιστες «παρενέργειες» της ΦΠΕ, αποτελούν έναν ακόμη λόγο για να επιλέγεται ως πρώτης γραμμής θεραπεία για τη δυσλειτουργία του πυελικού εδάφους.