Ώρα για δράση για την υγεία του Πυελικού Εδάφους των γυναικών.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα (2 Φεβρουαρίου), του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (RCOG), θα πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των γυναικών με κακή υγεία του πυελικού τους εδάφους. Η επείγουσα έκκληση του Εθνικού Συστήματος Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS National Health System) για βελτίωση της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης σχετικά με την υγεία του πυελικού εδάφους, σε όλη τη διάρκεια της ζωής των γυναικών, ήταν αποτέλεσμα των νέων στοιχείων από σχετική έρευνα, που αποκαλύπτουν ότι πάνω από το 60% των γυναικών του Ηνωμένου Βασιλείου, έχουν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα κακής υγείας του πυελικού τους εδάφους. Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα, σχεδόν μία στις τέσσερις γυναίκες δεν έχει κάνει ποτέ ασκήσεις πυελικού εδάφους, που θα μπορούσαν να προλάβουν και να βελτιώσουν τα οδυνηρά και επίπονα συμπτώματα από τη δυσλειτουργία του.

Το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό των γυναικών που υποφέρουν από δυσλειτουργίες του πυελικού εδάφους, στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποδίδεται τόσο στην έλλειψη ενημέρωσης των γυναικών αλλά και των επαγγελματιών/επιστημόνων που ασχολούνται με την υγεία των γυναικών, σχετικά με την υγεία του πυελικού εδάφους, των συμπτωμάτων του εξασθενημένου και δυσλειτουργικού πυελικού εδάφους, καθώς και της ωφέλειας των ασκήσεων πυελικού εδάφους.

Πρόσφατη έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε 2.000 γυναίκες, κατέδειξε ότι μία στις πέντε γυναίκες (21%), βίωνε ακράτεια ούρων, μία στις τέσσερις (25%), είχε συχνή και επείγουσα ανάγκη για ούρηση, οι μισές γυναίκες (55%) δεν έκαναν ποτέ ασκήσεις πυελικού εδάφους, ενώ το 23% δε γνώριζε πώς να τις κάνει. Η ίδια έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι η πλειοψηφία των γυναικών (69%), δε μοιράστηκε ποτέ με κανέναν γιατρό τις ανησυχίες της για τα συμπτώματα που την ταλαιπωρούσαν, ενώ πάνω από τις μισές (53%), δεν αναζήτησαν βοήθεια από επαγγελματία υγείας, ακόμη και αφού είχαν συμπτώματα δυσλειτουργίας του πυελικού τους εδάφους. Είτε γιατί πίστευαν ότι είναι φυσιολογικά (39%), είτε γιατί ντρέπονταν πολύ να μιλήσουν για αυτά (21%).

Το RCOG τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό όλοι οι επαγγελματίες της υγείας να γνωρίζουν το πυελικό έδαφος, τη δυσλειτουργία του, τις επιπτώσεις του, τα συμπτώματά του καθώς και τις αιτίες εμφάνισής τους και να μιλούν στις γυναίκες για αυτά, καθώς και για τους ενδεδειγμένους τρόπους αντιμετώπισης. Επιπλέον, το Κολλέγιο τόνισε την ανάγκη ενημέρωσης της υγείας του πυελικού εδάφους σε γυναίκες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, πριν από αυτήν και μετά από αυτήν, χρονικές περιόδους που χαρακτηρίζονται «ευκαιρίες» για ενημέρωση και δράση.

Στην πολιτική του Κολλεγίου για την αναχαίτιση του προβλήματος και τη βελτίωση της υγείας του πυελικού εδάφους των γυναικών, εντάσσεται η βελτίωση της εκπαίδευσης και της πρόσβασης στην πληροφόρηση. Οι γυναίκες από τη νεαρή ηλικία (εφηβεία) και καθόλη τη διάρκεια του αναπαραγωγικού κύκλου ζωής τους -κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της εμμηνόπαυσης– θα πρέπει να γνωρίζουν πώς οι αλλαγές στον τρόπο ζωής τους -διατήρηση υγιούς βάρους, τακτική άσκηση, διακοπή καπνίσματος -μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του πυελικού τους εδάφους, καθώς και πώς η εξάσκηση με ασκήσεις πυελικού εδάφους, μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του και να μειώσουν τα συμπτώματα της δυσλειτουργίας του.

Τέλος, το Κολλέγιο ζητά από κάθε γυναίκα που έχει συμπτώματα δυσλειτουργίας του πυελικού εδάφους, να έχει έγκαιρη υποστήριξη από ειδικούς στην υγεία πυελικού εδάφους -φυσικοθεραπευτές, μαίες, γυμναστές, γυναικολόγους.

Όλες οι σχετικές μελέτες άλλωστε, έχουν δείξει ότι τα συμπτώματα της δυσλειτουργίας του πυελικού εδάφους, όπως η πρόπτωση των πυελικών οργάνων και η ακράτεια, μπορεί να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής, επηρεάζοντας την οικογενειακή ζωή, την ευημερία και τις προσωπικές σχέσεις τους.

Στο Φ/Θ ΠΡΑΞΙΣ, έπειτα από πολυετή επιστημονικά και επαγγελματικά ενασχόληση με την υγεία του πυελικού εδάφους, με πρόληψη και αντιμετώπιση των συμπτωμάτων δυσλειτουργίας του και με εκπαίδευση άλλων επαγγελματιών – μαιώνγυμναστών, νοσηλευτών και γιατρών -για τη φυσικοθεραπευτική προσέγγιση στην αντιμετώπιση τους, είμαστε βέβαιοι ότι η προσέγγιση του RCOG αφορά εξίσου το δικό μας σύστημα υγείας, δημόσιο και ιδιωτικό.