Εμμηνόπαυση: Πώς επηρεάζει το πυελικό μας έδαφος

Για πολλές από εμάς, η εμμηνόπαυση αποτελεί μία κατάσταση που σηματοδοτεί το τέλος της θηλυκότητας και προκαλεί φόβο. Ωστόσο, η αναπόφευκτη αυτή αλλαγή στη ζωή όλων των γυναικών δεν είναι κάτι που πρέπει να φοβόμαστε.

Τι είναι εμμηνόπαυση;

Η λήξη της εμμήνου ρύσης και η φυσική αδυναμία της γυναίκας να τεκνοποιήσει. Για να επιβεβαιωθεί το πέρασμα στην εμμηνόπαυση θα πρέπει η γυναίκα να έχει απώλεια εμμήνου ρύσης για 12 συνεχείς μήνες.

Τι προκαλεί την εμμηνόπαυση;

Η φυσική μείωση των αναπαραγωγικών ορμονών  αποτελεί την πλέον συνηθισμένη αιτία εμμηνόπαυσης. Προς τα τέλη της τρίτης δεκαετίας, οι ωοθήκες μας αρχίζουν να παράγουν λιγότερα οιστρογόνα και προγεστερόνη – τις ορμόνες δηλαδή που ρυθμίζουν την περίοδο και αυξάνουν τη γονιμότητα. Όταν φτάνουμε στη δεκαετία των 40, οι χρονικές περίοδοι της εμμήνου ρύσης αρχίζουν να γίνονται είτε μεγαλύτερες είτε μικρότερες, πιο έντονες ή λιγότερο έντονες, ή λιγότερο συχνές. Περίπου στα 51 μας χρόνια-για την Ελλάδα στα 48 μας χρόνια, οι ωοθήκες μας σταματούν να παράγουν ωάρια και σταματάει η έμμηνος ρύση.

Η υστερεκτομή, η χειρουργική διαδικασία της απομάκρυνσης της μήτρας, μπορεί να σηματοδοτήσει τη λήξη της εμμήνου ρύσης, εάν είναι ολική και απομακρυνθούν με τη μήτρα και οι ωοθήκες. Στην περίπτωση που παραμείνουν οι ωοθήκες, αν και δε θα εμφανίζεται η περίοδος, ωστόσο θα συνεχίζουν να παράγονται τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη και να αποδεσμεύονται ωάρια. Τα συμπτώματα της ολικής υστερεκτομής χαρακτηρίζονται έντονα εξαιτίας της ξαφνικής αλλαγής των ορμονών.

Η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία, με τη χορήγηση φαρμάκων η πρώτη, με τη χρήση ακτινοβολίας η δεύτερη, χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του καρκίνου και ενθαρρύνουν την εμφάνιση της εμμηνόπαυσης, προκαλώντας μάλιστα αρκετά έντονα συμπτώματα, όπως εξάψεις, τόσο κατά τη διάρκεια της θεραπείας όσο και μετά από αυτή. Ωστόσο, η λήξη της εμμήνου ρύσης και της γονιμότητας δεν είναι πάντα μία μόνιμη κατάσταση και εφόσον η ασθενής είναι ακόμη σε γόνιμη περίοδο, η έμμηνος ρύση μπορεί να επανέλθει με την ολοκλήρωση της θεραπείας.

Η πρώιμη δυσλειτουργία των ωοθηκών πριν το τέλος της 3ης δεκαετίας της ζωής της γυναίκας, η οποία συμβαίνει στο 1% των γυναικών, μειώνει ραγδαία τα φυσιολογικά επίπεδα των αναπαραγωγικών ορμονών και οδηγεί στην εμμηνόπαυση πρόωρα. Οι αιτίες εντοπίζονται σε γενετικούς παράγοντες ή σε αυτοάνοσα νοσήματα.

Τα προβλήματα που συνδέονται με την εμμηνόπαυση

Ακράτεια ούρων – η απώλεια της ελαστικότητας της περιοχής του κόλπου που επέρχεται με την εμμηνόπαυση, μπορεί να οδηγήσει σε συχνή, επείγουσα και αιφνίδια ανάγκη για ούρηση, που συχνά ακολουθείται από ακούσια απώλεια ούρων ή και από απώλεια ούρων κατά την αύξηση ενδοκοιλιακής πίεσης -βήχας, φτέρνισμα, κραδασμοί.  Στην περίπτωση αυτή η ενδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους (Pelvic Floor Muscle Training) είναι εξαιρετικά σημαντική με τον τρόπο που υποδεικνύει το PELVIC FLOOR ACT του φυσικοθεραπευτηρίου ΠΡΑΞΙΣ.

Σεξουαλική Δυσλειτουργία – Η μείωση των κολπικών υγρών και η απώλεια της ελαστικότητας του κόλπου μπορεί να οδηγήσουν στην ξηρότητα του κόλπου. Η κατάσταση αυτή προκαλεί δυσφορία, αίσθηση χαλάρωσης ή πόνου και ίσως και ελαφρά αιμορραγία κατά τη διάρκεια της ερωτικής συνεύρεσης. Ως αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής, μπορεί να υπάρχει μείωση και της ερωτικής ικανοποίησης και επιθυμίας. Ωστόσο και για την κατάσταση αυτή, το φυσικοθεραπευτήριο ΠΡΑΞΙΣ ακολουθεί αποτελεσματικά βήματα αντιμετώπισης.

Στις επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης συμπεριλαμβάνονται η καρδιαγγειακή νόσος, η οστεοπόρωση και η απόκτηση επιπλέον κιλών, η οποία επίσης μπορεί να οδηγήσει ή και να επιβαρύνει καρδιαγγειακή νόσο, που ούτως ή άλλως προκαλείται από τη μείωση των οιστρογόνων.

Πώς η εμμηνόπαυση επηρεάζει το πυελικό μας έδαφος

Η εμμηνόπαυση αποδυναμώνει τους μύες του πυελικού εδάφους, οι οποίοι κρίνονται ιδιαιτέρως σημαντικοί για τον έλεγχο του σφικτηριακού μηχανισμού της ουρήθρας, του κόλπου και του πρωκτού και τη στήριξη των οργάνων της πυέλου. Καθώς οι μύες σταδιακά αποδυναμώνονται, αυξάνεται ο κίνδυνος να αναπτύξουμε δυσλειτουργίες του πυελικού εδάφους, όπως απώλεια ούρων κοπράνων ή αερίων, μειωμένη αίσθηση κατά την επαφή και/ή πρόπτωση των οργάνων της πυέλου.

Η αύξηση του βάρους που επέρχεται πολλές φορές με την εμμηνόπαυση, ως αποτέλεσμα της μείωσης του μεταβολικού ρυθμού, προσθέτει κιλά και φυσικά βάρος και μεγαλύτερη ένταση στους μύες του πυελικού εδάφους, που κάτω υπό συνθήκες πίεσης, χάνουν προοδευτικά τη δύναμή τους.

menopause 1

Το πρόγραμμα πυελικού εδάφους PELVIC FLOOR ACT του Φυσικοθεραπευτηρίου ΠΡΑΞΙΣ, αποδεικνύονται εξαιρετικά ευεργετικές, εάν και εφόσον διενεργούνται σωστά. Οι άνθρωποι του ΠΡΑΞΙΣ είναι σε θέση να εξασφαλίσουν τη σωστή εκτέλεση των ασκήσεων, τη δημιουργία εξατομικευμένου προοδευτικού προγράμματος ενδυνάμωσης των μυών του πυελικού εδάφους και φυσικά να την διδάξουν ορθά και να την παρακολουθούν.

 

 

Πηγή: https://bit.ly/39JSXqL