Το Πυελικό Έδαφος, οι κοιλιακοί μύες και το Διάφραγμα: Τρεις «δυνάμεις» σταθεροποίησης του κορμού

Γνωρίζατε ότι οι μύες του πυελικού εδάφους αποτελούν τη βάση της ομάδας μυών που αποκαλούνται «κορμός»; Όταν αναφερόμαστε στον «κορμό», οι περισσότεροι, ακόμη και οι επαγγελματίες υγείας, γυμναστές, προπονητές, αθλητές, εννοούμε τους κοιλιακούς, ορθό, έξω και έσω πλάγιους μύες, χωρίς να συμπεριλαμβάνουμε τον εγκάρσιο κοιλιακό, τους μύες της αναπνοής και τους εν τω βάθει εκτείνοντες της σπονδυλικής στήλης, μαζί με τους μύες του πυελικού εδάφους. Και όμως ο «κορμός» ή «πυρήνας», συνίσταται από όλο αυτό το μυϊκό σύστημα και η σταθεροποίηση του, χρειάζεται όλους αυτούς τους μύες να δουλέψουν σωστά και συνεργατικά.

Σκεφτείτε: Κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης αλλάζει η εσωτερική πίεση μέσα στην κοιλιακή χώρα σαν ένα μπαλόνι που αυξάνεται ή μειώνεται ο αέρας στο εσωτερικό του. Για παράδειγμα, όταν σηκώνουμε ένα βάρος -ακόμη και μία βαριά σακούλα με ψώνια, η εσωτερική κοιλιακή πίεση αυξάνεται, ενώ όταν αφήνουμε κάτω το βάρος, η εσωτερική κοιλιακή πίεση επιστρέφει σε φυσιολογικά πλαίσια. Η «ρύθμιση» της κοιλιακής πίεσης συμβαίνει αυτόματα σε συνεργασία με τη σωστή αναπνοή. Στο παράδειγμα της άρσης βάρους, οι μύες του πυελικού εδάφους ανορθώνονται, οι κοιλιακοί και οι μύες της πλάτης «συσπειρώνονται» για να προστατεύσουν την σπονδυλική στήλη και η διαφραγματική αναπνοή είναι απαραίτητη για τη σωστή εκτέλεση της δραστηριότητας με συντονισμό. Στην περίπτωση αυτή, οι μύες του πυελικού εδάφους ενεργοποιούνται σε συνεργασία με την εκπνοή ισορροπώντας την αύξηση της κοιλιακής πίεσης και αποτρέποντας την πίεση του πυελικού εδάφους προς τα κάτω. Στην περίπτωση ωστόσο που κάποιο μυϊκό σύστημα είναι αδύναμο ή μη λειτουργικό, δεν επιτυγχάνεται η αυτόματη «συνεργασία» των μυών, με αποτέλεσμα οι μύες του πυελικού εδάφους, να δέχονται έντονη και προς τα κάτω πίεση. Εάν αυτή η πίεση ασκείται συνεχώς, τότε οι μύες του πυελικού εδάφους αποδυναμώνονται, με επίπονες επιπτώσεις, όπως ακούσια απώλεια ούρων, αερίων ή κοπράνων ή πρόπτωση οργάνων της πυέλου. Εάν τα προβλήματα δεν αντιμετωπιστούν ορθά, τότε τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινώνονται συνεχώς.

Πότε αποσταθεροποιείται ο κορμός; Τραυματισμοί, χειρουργικές επεμβάσεις, καθιστική ζωή, υπέρβαρο ή παχυσαρκία, εγκυμοσύνη/τοκετός μπορεί να οδηγήσουν στην αποδυνάμωση του κορμού -την αποδυνάμωση των μυών που συνθέτουν τη σταθεροποίηση του κορμού – κοιλιακοί μύες, μύες πυελικού εδάφους, μύες της πλάτης, και της αναπνοής. Ο αδύναμος «πυρήνας» με τη σειρά του, μπορεί να οδηγήσει σε αστάθεια της σπονδυλικής στήλης, κακή στάση σώματος, πόνο στη μέση, και καθώς η κατάσταση επιδεινώνεται να οδηγήσει σε συμπτώματα δυσλειτουργικού πυελικού εδάφουςακράτεια ούρων  και κοπράνωνπρόπτωση οργάνων πυελικού εδάφους, δυσπαρευνία, κ.ά.

Πώς το αντιμετωπίζουμε: Οι μύες του πυελικού εδάφους για να λειτουργήσουν συνεργατικά και ως μέρος του «κέντρου» θα πρέπει να μπορούν να χαλαρώνουν, να ανασηκώνονται, να σφίγγουν, να «κρατιούνται», να χαλαρώνουν, σε μία διαρκή, «φυσιολογική» συνέχεια, αναλόγως με την κίνηση και τις απαιτήσεις του σώματος. Με άλλα λόγια, οι μύες του πυελικού εδάφους δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ χαλαροί, ούτε πολύ σφιγμένοι. Στο φυσικοθεραπευτήριο Φ/Θ ΠΡΑΞΙΣ, ανάλογα με την αιτία που έχει προκαλέσει τη δυσλειτουργία του «κέντρου» και του «πυελικού σας εδάφους», εφαρμόζουμε το πρόγραμμα Μ.Α.Μ.Α. ή το Pelvic Floor Act, ενδυναμώνοντας σταδιακά και με ασφάλεια όλο το «σύστημα μυών» που στηρίζουν το κορμό και κυρίως σας μαθαίνουμε πώς να κρατάτε τον πυρήνα σας σταθεροποιημένο και το πυελικό σας έδαφος ασφαλές.