Πόνος στην φτέρνα και πελματιαία απονευρωσίτιδα

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα αποτελεί μία σχετική συχνή κατάσταση σε γυναίκες μέσης ηλικίας. Η εμμηνόπαυση, με τη μείωση των οιστρογόνων, παίζει σίγουρα καθοριστικό ρόλο για αυτό. Κατά την πελματιαία απονευρωσίτιδα, ο/η ασθενής βιώνει έντονο πόνο στην περιοχή της πτέρνας, κατά τη βάδιση, εξαιτίας φλεγμονής στο σημείο όπου εκφύεται η πελματιαία απονεύρωση.

Ανάμεσα στις κύριες αιτίες, συγκαταλέγονται:

  • Η ορθοστασία και το έντονο φορτίο με τη χρήση ακατάλληλων παπουτσιών , που δε στηρίζουν επαρκώς την καμάρα
  • Η ηλικία και το φύλο (γυναίκες 40 με 60 ετών)
  • Υπερβολική υψηλή καμάρα (κοιλοποδία) ή χαμηλή (πλατυποδία)
  • Σφικτοί μύες στη γάμπα
  • Αδύναμοι μύες στο πόδι, τον αστράγαλο ή τη γάμπα
  • Υπερβολικό βάρος σώματος (παχυσαρκία, εγκυμοσύνη)
  • Ζαχαρώδης διαβήτης
  • Υπέρχρηση – τραυματισμός

Για να μη συμβεί

Το Φ/Θ ΠΡΑΞΙΣ, εστιάζει στην αποφυγή της απονευρωσίτιδας μέσα από την πρόληψη, τη σωστή διάγνωση (πελματογράφημα), την κατάλληλη συμβουλευτική, την αποτελεσματική αντιμετώπιση (ασκήσεις, ορθωτικά πέλματα, κατάλληλα υποδήματα).

Σε γενικές γραμμές, η απονευρωσίτιδα προλαμβάνεται με την αποφυγή εκτεταμμένων ωρών ορθοστασίας, υπερβολικής ή ακατάλληλης άσκησης βάσει των σωματικών δυνατοτήτων, την επιλογή κατάλληλων υποδημάτων, μέσα από την κατάλληλη συμβουλευτική, την αποφυγή περπατήματος άσκησης ή ξυπόλητοι

Στα πλαίσια της συμβουλευτικής και της ορθής αντιμετώπισης, στο Φ/Θ ΠΡΑΞΙΣ διενεργείται πελματογραφία και βάσει των ενδείξεων της και εφόσον χρειάζεται, συμβουλεύουμε για το κατάλληλο υπόδημα και κατασκευάζουμε ορθωτικά πέλματα.

Επιλογή κατάλληλων υποδημάτων

Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται και στον κλάδο της δημιουργίας αθλητικών κυρίως υποδημάτων, είναι σίγουρο ότι από μία μεγάλη γκάμα παπουτσιών που επιτάσσει η μόδα, θα υπάρχουν τα πλέον κατάλληλα για τις ιδιαίτερες ανάγκες των δικών μας ποδιών, ανάλογα με τις καθημερινές μας δραστηριότητες, το βάρος μας, την καμάρα του ποδιού μας, τις αθλητικές μας απαιτήσεις. Στο Φ/Θ ΠΡΑΞΙΣ συμβουλεύουμε για το κατάλληλο υπόδημα σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε ανθρώπου.