• Κεντρική
  • Blog
  • Πελματογράφηση Για Δρομείς. Ένα Πολύτιμο Εργαλείο Για Πολλά «Υγιή» Χιλιόμετρα

Πελματογράφηση Για Δρομείς. Ένα Πολύτιμο Εργαλείο Για Πολλά «Υγιή» Χιλιόμετρα

Το καθημερινό περπάτημα συμβάλλει στη μακροζωία

Το τρέξιμο έχει γίνει εθνικό σπορ σχεδόν για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Εντοπίζεται πλέον ανάμεσα στα top trend sports των Ελλήνων, με χιλιάδες ερασιτέχνες δρομείς, λιγότερο ή περισσότερο γυμνασμένους, λιγότερο ή περισσότερο ανθεκτικούς, να φιλοδοξούν να τερματίσουν ακόμη και στον κλασικό Μαραθώνιο δρόμο. Μπορεί φέτος ο Μαραθώνιος δρόμος να διεξαχθεί για το 2020 virtually, ωστόσο οι άνθρωποι δε θα σταματήσουν να προπονούνται για αυτόν και να φιλοδοξούν να καλύψουν την κλασική διαδρομή στην αμέσως επόμενη δυνατότητα που θα τους δοθεί. https://bit.ly/2I54J3z

sport shoes

Το τρέξιμο ανήκει στις αρχαιότερες και σίγουρα στις πιο φυσικές δραστηριότητες της ανθρώπινης κίνησης. Γίνεται για αναψυχή αλλά και στα πλαίσια άσκησης. Ωστόσο, ενόσω οι άνθρωποι τρέχουν, οι αρθρώσεις τους υπερ-χρησιμοποιούνται, φθείρονται, τραυματίζονται, ορισμένες φορές πολύ σοβαρά, από τους επαναλαμβανόμενους κραδασμούς καιτις πιέσεις που επιδρούν στο σώμα κατά την άσκηση. Για την αποφυγή ή τη μείωση των επιπτώσεων του τρεξίματος στις αρθρώσεις, αναπτύχθηκε η τεχνολογία ειδικών αθλητικών παπουτσιών (running)που απορροφούν τους κραδασμούς και προστατεύουν τους δρομείς από μυοσκελετικά προβλήματα.

Η τεχνολογία των αθλητικών παπουτσιών και οι «επιδόσεις» τους

Τα αθλητικά παπούτσια έχουν περάσει από πολλές φάσεις ανάπτυξης και ενόσω η τεχνολογία προοδεύει, παραμένουν ένα εξαιρετικά επίκαιρο θέμα με πολλές διαστάσεις. Τα αθλητικά παπούτσια έκαναν την εμφάνιση τους στα τέλη του 19ου αιώνα, ενώ η εισαγωγή του λάστιχου αποτέλεσε το καθοριστικό σημείο για την κατασκευή και εξέλιξη τους. Ορόσημο για την παραγωγή αθλητικών παπουτσιών ήταν η δεκαετία 1950 – 1960 όπου στην αγορά μπήκαν μεγάλοι παραγωγοί που ακόμη και σήμερα διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Οι δρομείς συνήθως χρησιμοποιούν συμβατικά παπούτσια τρεξίματος (CRS- ConventionalRunningShoes), ενώ κάποιοι τα τελευταία χρόνια προτιμούν μινιμαλιστικά, λεπτά και εξαιρετικά εύκαμπτα παπούτσια (MRS–MinimalistRunningShoes). Κάποιοι επιμένουν να τρέχουν σχεδόν ξυπόλητοι! Τα παπούτσια που είναι σχεδιασμένα για να δίνουν την αίσθηση γυμνού ποδιού σε αυτόν που τα φορά, έχουν μία εξαιρετικά λεπτή σόλα, 3 με 6 χιλιοστά, που επιτρέπουν στον δρομέα να αντιλαμβάνεται την αλληλεπίδραση της σόλας με την επιφάνεια του δρόμου, ενώ δεν προσφέρουν καμία στήριξη και μηδενική κλίση μεταξύ της φτέρνας και του μπροστινού τμήματος του ποδιού. Τα παπούτσια barefoot έχουν κερδίσει το ενδιαφέρον πολλών δρομέων μεγάλων αποστάσεων και μάλιστα Μαραθωνίου.

feet

Η πελματογράφηση μας βοηθά να επιλέξουμε το σωστό παπούτσι για εμάς

Η ανάγκη κάθε ανθρώπου για τα «ιδανικά» αθλητικά παπούτσια μπορεί να αποτυπωθεί από έναν εξειδικευμένο φυσικοθεραπευτή και με τη βοήθεια ενός πελματογράφου, ο οποίος αξιολογεί τη στατική και δυναμική κίνηση του πέλματος και της βάδισης, με την καταγραφή των δυνάμεων που εφαρμόζονται στο πέλμα κατά τη βάδιση. Κατά τη στατική ανάλυση αξιολογείται η κατανομή του σωματικού βάρους, ενώ κατά τη δυναμική ανάλυση καταγράφονται και έπειτα αναλύονται όλες οι βάσεις στήριξης, την ώρα που το πέλμα προσγειώνεται, στη μέση φάση και κατά την απογείωσή του.

FIT2FEET

Στο φυσικοθεραπευτήριο Φ/Θ ΠΡΑΞΙΣ πραγματοποιείται το πρόγραμμα FIT2FEET, όπου συλλέγονται και στη συνέχεια αναλύονται τα δεδομένα της βάδισης. Έπειτα, ανάλογα με τις μυοσκελετικές ιδιαιτερότητες του κάθε πελάτη, είτε κατασκευάζονται ειδικά ανατομικά ορθωτικά πέλματα, είτε προτείνονται παπούτσια με προδιαγραφές ικανές να ανταποκριθούν στις ιδιαιτερότητες κάθε σώματος κατά τη βάδιση ή το τρέξιμο.

Εκτός λοιπόν από τις ενδείξεις για τη διεξαγωγή πελματογραφήματος -πλατυποδία, ανισοσκελία, μεταταρσαλγία, επώδυνη φτέρνα, τενοντίτιδες, κότσι, κ.ά., το πελματογράφημα θα ήταν χρήσιμο να διενεργηθεί και πριν από την ενασχόληση του ατόμου με ένα συγκεκριμένο άθλημα (τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων, τένις, μπάσκετ, ποδόσφαιρο, κ.ά.) αλλά και ενόσω προοδεύει σε αυτό και οι απαιτήσεις του αυξάνονται.

Πηγές:

  1. GR – Πελματογράφημα
  2. Sona Jandova, Technical University of Liberec, Czech Republic – Journal of Mechanical Engineering

Αγγλικό site: https://www.researchgate.net/publication/329505615_Foot_Strike_Pattern_in_Sport_Shoes_with_Different_Construction

line sep

Ετικέτες: Άσκηση, Μυοσκελετική Υγεία, Περπάτημα, τρέξιμο, Πελματογράφημα, Fit2Feet

Άψογη εξυπηρέτηση, με κατανόηση και ευγένεια προς τον ασθενή! --- ---
Άψογη αντιμετώπιση · Άψογο περιβάλλον. --- ---
Η ενδυνάμωση του πυελικού εδάφους και του κορμού μου, ύστερα από έναν εργώδη τοκετό, έδωσαν την πρότερη ευεξία μου. --- ---
Ευχαριστώ πολύ για όλη την βοήθεια που έλαβα. Συνιστώ ανεπιφύλακτα το φυσιοθεραπευτήριο ΠΡΑΞΙΣ! --- ---
Πολύ θετικά, με βοήθησε πολύ! --- ---
Έχετε την απεριόριστη εκτίμησή μου, για το πολύ σημαντικό και ολοκληρωμένο έργο σας. --- ---
Είστε όλες υπέροχες! --- ---
Οι πολλές ώρες καθιστικής δουλειάς μου δημιούργησαν πρόβλημα. Το ΠΡΑΞΙΣ μου το έλυσε και το ευγνωμονώ! --- ---
Μετά την γέννα το σώμα μου ήθελε βοήθεια, ευτυχώς το ΠΡΑΞΙΣ είχε το πρόγραμμα ασκήσεων που χρειαζόμουν ;-) --- ---
Η ανακούφιση ήρθε από την ομάδα του ΠΡΑΞΙΣ. Σας ευχαριστώ για όσα κάνατε, για τις γνώσεις αλλά και τον φιλικό σας τρόπο. --- ---
Φιλικό και ευχάριστο κλίμα. Εκδήλωση ενδιαφέροντος. Στόχευση. Δημιουργία εμπιστοσύνης. --- ---