ΑΓΓΕΛΙΚΗ – νεαρή μητέρα, στη δεύτερη εγκυμοσύνη της

Με έσωσε η μαία που ήταν ενημερωμένη και οι άνθρωποι του ΦΘ ΠΡΑΞΙΣ που απευθύνθηκα και γνώριζαν πολύ καλά τι να κάνουν.

Στον 1ο τοκετό είχα πάθει μεγάλη ρήξη περινέου τρίτου βαθμού. Κανείς δε μου ανέφερε τότε ότι θα έπρεπε να κάνω κάτι για αυτό. Ανάρρωσα καλά, χωρίς να αντιμετωπίσω κάποιο πρόβλημα, έχοντας άγνοια «κινδύνου». Στη 2η γέννα, ενώ όλα πήγαιναν καλά άνοιξε στο σημείο που είχα πάθει ρήξη και η μαία μου, που ευτυχώς γνώριζε σε αντίθεση με την μαία του πρώτου τοκετού που δεν ήταν ενημερωμένη, μου εξήγησε ότι οι γυναίκες καταπονούν τους μύες του πυελικού εδάφους στον και θα πρέπει να τους δυναμώσουμε πάλι. Μου πρότεινε να κάνω φυσικοθεραπεία πυελικού εδάφους.

Δύο μήνες μετά τον τοκετό, ένιωθα την περιοχή πολύ αδύναμη και άρχισα να έχω συχνοουρία, είχα πολλές διάρροιες, έντονη, επιτακτική ανάγκη για ούρηση ή ακόμη και ακράτεια -λερωνόμουν μέχρι να πάω τουαλέτα. Θυμήθηκα τι μου είχε πει η μαία μου και άρχισα να ερευνώ που θα μπορούσα να κάνω φυσικοθεραπεία.

Εντόπισα το φυσικοθεραπευτήριο Φ/Θ ΠΡΑΞΙΣ στο Facebook. Ωστόσο, έκανα μία άλλη αρχική επιλογή με ένα φυσικοθεραπευτήριο κοντά μου, στα νότια προάστια. Κατάλαβα όμως ότι δεν είχαν εμπειρία στο αντικείμενο του πυελικού εδάφους και προσπαθούσαν ανεπιτυχώς να διορθώσουν άλλα σημεία, πέραν από αυτό που είχε πρόβλημα, το πυελικό. Μόλις επισκέφτηκα το Φ/Θ ΠΡΑΞΙΣ, από την πρώτη κιόλας συνεδρία, κατάλαβα ότι όλη η προσέγγιση ήταν διαφορετική και ότι οι κυρίες του φυσικοθεραπευτηρίου είχαν μεγάλη εμπειρία. Μου πήραν ιατρικό ιστορικό, με εξέτασαν με προσοχή, μου έδωσαν και μου έμαθαν ένα αρχικό ασκησιολόγιο και όσο δυνάμωνα, ανέβαζαν τον πήχη δυσκολίας. Επιπλέον, εντόπισαν στον ορθό κοιλιακό, μια μικρή διάσταση εξαιτίας των εγκυμοσύνων και μου έδωσαν και για αυτό συγκεκριμένο ασκησιολόγιο. Μέσα σε 3, 4 μήνες είδα εντυπωσιακή διαφορά.

Σταμάτησα να έχω οποιαδήποτε ενόχληση σε σχέση με την ούρηση και όταν ήθελα να πάω στην τουαλέτα, δεν ένιωθα καμία επιτακτική ανάγκη. Κολπικά άρχισα να νιώθω όπως πριν ακόμη γεννήσω και το πρώτο μου παιδί. Στην αρχή, δεν περίμενα να καταλάβω τόσο μεγάλη διαφορά. Άλλωστε, δεν ήξερα κανέναν να είχε κάνει φυσικοθεραπεία πυελικού εδάφους.

Τώρα συνεχίζω και κάνω συντήρηση, κάνοντας μαζί με τη γυμναστική μου κάποιες επιπλέον ασκήσεις που μου είχαν δώσει στο ΦΘ ΠΡΑΞΙΣ.

Δεν ωφελήθηκα μόνο στο πυελικό μου έδαφος και στην ορθή λειτουργία των οργάνων που το στηρίζουν αλλά και ψυχολογικά. Με βοήθησε πολύ και ένιωσα να ανακαλύπτω και αν φροντίζω ένα κομμάτι του σώματος μου που δεν το γνώριζα. Στις γυναίκες θα πρότεινα να κάνουν ενδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους και να απευθύνονται σε ειδικούς, ακόμη και προληπτικά.