Διάσταση Ορθού Κοιλιακού

Ο ορθός κοιλιακός εντοπίζεται κατά μήκος της κοιλιάς, από το στέρνο προς την λεκάνη, και πρόκειται για την εξωτερική επιφάνεια των κοιλιακών κάτω από το δέρμα της κοιλιάς. Η διάσταση του είναι ο διαχωρισμός του μυός κατά μήκος, με τέντωμα και απομάκρυνση των δύο τμημάτων του προς τα πλάγια. Κατά τη διάσταση των μυών ο συνδετικός ιστός που ενώνει τα δύο τμήματα τεντώνει. Όσο μεγαλύτερη η διάσταση, τόσο πιο λεπτός και αδύναμος ο μυς.

Πώς δημιουργείται

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, της αύξησης του βάρους στην κοιλιακή χώρα ή εξαιτίας λανθασμένης εκτέλεσης των ασκήσεων των κοιλιακών μυών, ασκείται συνεχής δύναμη διάτασης / τεντώματος του συνδετικού ιστού των μυών με αποτέλεσμα τη διάσταση του ορθού κοιλιακού.

Συμπτώματα

Η εξωτερική στοιβάδα των κοιλιακών σταθεροποιεί τη μέση (Οσφυϊκή Μοίρα) και στηρίζει τα όργανα της λεκάνης (πυέλου). Όταν υπάρχει διάσταση του ορθού κοιλιακού αυτό το σύστημα στήριξης γίνεται αδύναμο με αποτέλεσμα τον πόνο της μέσης και την εικόνα της φουσκωμένης κοιλιάς, σαν «κοιλιά εγκύου». Στην περίπτωση που υπάρχει τραυματισμός των κοιλιακών και «σκίσιμο» του συνδετικού ιστού, τα όργανα της πυέλου προβάλουν και δημιουργείται κήλη στην περιοχή.

Άτομα που έχουν Διάσταση του Ορθού κοιλιακού μπορεί να αναφέρουν:

 • Εικόνα «κοιλιά εγκύου» με αίσθηση άμεσου φουσκώματος μετά το φαγητό
 • Πόνο στη μέση
 • Δυσλειτουργία Πυελικού Εδάφους
 • Κήλη στην κοιλιακή χώρα
 • Όχι καλή στάση σώματος

Στόχοι της αποκατάστασης του ορθού κοιλιακού

 • Ανακούφιση από τους πόνους της μέσης
 • Δυνατή και πιο αποτελεσματική εξώθηση κατά τη διάρκεια του τοκετού
 • Βελτίωση συμπτωμάτων ακράτειας ή/και πτώσης οργάνων
 • Επίπεδη κοιλιά
 • Ελαχιστοποίηση της διαμέτρου της μέσης

Ποτέ δεν είναι αργά να αποκατασταθεί το πρόβλημα και να κλείσει η διάσταση του ορθού κοιλιακού. Η διάσταση μπορεί να μειωθεί σε όλους οποτεδήποτε. Το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει η αποκατάσταση του προβλήματος εξαρτάται από το μέγεθος του «ανοίγματος» της διάστασης, πόσο λεπτός και αδύναμος είναι ο συνδετικός ιστός και από τη συνέπεια του πάσχοντα στην εκτέλεση του προγράμματος ασκήσεων που θα πρέπει να ακολουθήσει.

Το πρόγραμμα Μ.Α.Μ.Α. προλαμβάνει και αντιμετωπίζει τη Διάσταση του Ορθού Κοιλιακού:

 • Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
  Αξιολογείται η διάσταση του ορθού κοιλιακού, ενημερώνεται η γυναίκα για τα «ναι» και τα «όχι» της άσκησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και σχεδιάζεται ειδικό θεραπευτικό πρόγραμμα άσκησης προσαρμοσμένο στις ανάγκες του κάθε περιστατικού. Η έγκυος θα μπορεί να ακολουθήσει ή να συνεχίσει το είδος της άσκησης που έχει επιλέξει γνωρίζοντας τις αρχές που θα ακολουθεί, ούτως ώστε να βελτιώνει τη διάσταση και όχι να την επιδεινώνει.
 • Μετά από τον τοκετό
  Αξιολογείται η διάσταση του ορθού κοιλιακού και ενημερώνεται η γυναίκα για τα «ναι» και τα «όχι» της άσκησης μετά από τον τοκετό, λαμβάνοντας υπόψη και το είδος του τοκετού.
  Οι γυναίκες εντάσσονται στο πρόγραμμα αποκατάστασης Μ.Α.Μ.Α., αφού εκπαιδευτούν σε αυτό από την ομάδα του φυσικοθεραπευτήριου.
 • Έπειτα από επέμβαση στην κοιλιακή χώρα
 • Με συμπτώματα κήλης

line sep

Άψογη εξυπηρέτηση, με κατανόηση και ευγένεια προς τον ασθενή! --- ---
Άψογη αντιμετώπιση · Άψογο περιβάλλον. --- ---
Η ενδυνάμωση του πυελικού εδάφους και του κορμού μου, ύστερα από έναν εργώδη τοκετό, έδωσαν την πρότερη ευεξία μου. --- ---
Ευχαριστώ πολύ για όλη την βοήθεια που έλαβα. Συνιστώ ανεπιφύλακτα το φυσιοθεραπευτήριο ΠΡΑΞΙΣ! --- ---
Πολύ θετικά, με βοήθησε πολύ! --- ---
Έχετε την απεριόριστη εκτίμησή μου, για το πολύ σημαντικό και ολοκληρωμένο έργο σας. --- ---
Είστε όλες υπέροχες! --- ---
Οι πολλές ώρες καθιστικής δουλειάς μου δημιούργησαν πρόβλημα. Το ΠΡΑΞΙΣ μου το έλυσε και το ευγνωμονώ! --- ---
Μετά την γέννα το σώμα μου ήθελε βοήθεια, ευτυχώς το ΠΡΑΞΙΣ είχε το πρόγραμμα ασκήσεων που χρειαζόμουν ;-) --- ---
Η ανακούφιση ήρθε από την ομάδα του ΠΡΑΞΙΣ. Σας ευχαριστώ για όσα κάνατε, για τις γνώσεις αλλά και τον φιλικό σας τρόπο. --- ---
Φιλικό και ευχάριστο κλίμα. Εκδήλωση ενδιαφέροντος. Στόχευση. Δημιουργία εμπιστοσύνης. --- ---


“Επιστημονική Φροντίδα
Ανθρώπινο Ενδιαφέρον”


logo praxis

Πευκών 1 & Καποδιστρίου, Τ.Κ. 14235 - Φιλοθέη | χάρτης
Tηλ.: 210 2773686 - 210 2794611
Φαξ: 210 2773686 info@ptpraxis.gr