Φυσικοθεραπευτική άσκηση στη διαχείριση σοβαρών προβλημάτων υγείας

Η διαχείριση χρόνιων νοσημάτων ή ασθενειών που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς χρειάζεται διεπιστημονική ομάδα, που να συμπεριλαμβάνει φυσικοθεραπευτή.

Με αφορμή τις κατευθυντήριες οδηγίες της Αμερικάνικης Καρδιολογικής Εταιρίας για φυσική δραστηριότητα και θεραπευτική άσκηση διαμορφωμένη από φυσικοθεραπευτή, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες/δυνατότητες των ασκούμενων που νοσούν από σοβαρό καρδιαγγειακό πρόβλημα, προτάσσεται για μία ακόμη φορά η ανάγκη διεπιστημονικής προσέγγισης στην αποτελεσματική αντιμετώπιση σοβαρών και χρόνιων προβλημάτων υγείας. Στη διεπιστημονική αυτή επιτροπή, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και ο φυσικοθεραπευτής, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη διαμόρφωση ενός προγράμματος φυσικής δραστηριότητας που θα συμβάλλει στην αποκατάσταση της υγείας του ασθενούς αλλά και των συμπτωμάτων που σχετίζονται με το πρόβλημα υγείας αλλά και τη χειρουργική, φαρμακευτική ή άλλη θεραπευτικής προσέγγιση. Χαρακτηριστική είναι η συμβολή του φυσικοθεραπευτή σε καταστάσεις υγείας, όπως καρδιαγγειακοί νόσοι, οστεοπόρωση, ρευματοειδή αρθρίτιδα, σκλήρυνση κατά πλάκας, γυναικολογικοί καρκίνοι, κ.ά., προκειμένου να εκπονήσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης. Στους συνεργαζόμενους ειδικούς, δεν αποκλείεται φυσικά και ο προσωπικός γυμναστής.

Καρδιακή ανεπάρκεια και φυσικοθεραπευτική άσκηση

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια χρόνια, προοδευτική πάθηση που επηρεάζει ένα τεράστιο ποσοστό ενηλίκων, σε όλον τον δυτικό κόσμο. Η νόσος δεν επιδέχεται θεραπείας αλλά διαχείρισης, με ιατρικές θεραπείες και αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως υγιεινή διατροφή, διακοπή καπνίσματος, καλός ύπνος, διαχείριση του στρεςσωματική δραστηριότητα και άσκηση.

Η σωματική δραστηριότητα και η ενδεδειγμένη θεραπευτική άσκηση έχουν κριθεί ως απολύτως απαραίτητες στην πρόληψη και τη διαχείριση δεκάρων χρόνιων ασθενειών και της καρδιακής ανεπάρκειας. Οι κατευθυντήριες οδηγίες της Αμερικανικής Εταιρίας Καρδιολογίας συστήνει σε όλους τους ασθενείς με διαγνωσμένη καρδιακή ανεπάρκεια, να αναζητούν εξατομικευμένη φροντίδα από φυσικοθεραπευτή, ο οποίος έχει τη γνώση:

  • Να αξιολογήσει τη σωματική λειτουργία
  • Να σχεδιάσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα, σύμφωνα με τις ανάγκες και τους στόχους του ασκούμενου ασθενή
  • Να συνεργαστεί με τον ασθενή προκειμένου να καταλήξει στη σωστή ποιότητα και διάρκεια της θεραπευτικής άσκησης, ώστε να ελέγξει τα συμπτώματα που σχετίζονται με την άσκηση και τη δραστηριότητα.
  • Να παρέχει ασφάλεια στον ασκούμενο ασθενή, ο οποίος συνήθως φοβάται να αθληθεί -κυρίως τον πρώτο καιρό της διάγνωσης.
  • Να εκπαιδεύσει τον ασθενή ώστε να αντιλαμβάνεται πότε πρέπει να προσαρμόζει την άσκηση του και να αναπτύσσει τη σωστή στρατηγική για να παραμένει ασφαλής.
  • Να βοηθά τον ασθενή να πειθαρχεί αναπτύσσοντας καλές συνήθειες άσκησης αλλά και οφέλη από τον κόπο που καταβάλει.

Ανεξάρτητα από τον πρόβλημα υγείας, εφόσον η φυσική δραστηριότητα και η άσκηση κρίνεται ότι θα συμβάλλει στη γενικότερη υγεία του ασθενούς, θυμηθείτε ότι οι φυσικοθεραπευτές είναι ειδικοί στην κίνησηΣτο Φ/Θ ΠΡΑΞΙΣ αξιολογούμαι τις ιδιαίτερες ανάγκες και στόχους της άσκησης για κάθε ασκούμενο, σχεδιάζουμε ένα πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης βάσει της αξιολόγησης μας και εκπαιδεύουμε τον ενδιαφερόμενο έως ότου κατακτήσει την απαιτούμενη γνώση. Στεκόμαστε δίπλα του ενθαρρύνοντας τον/την όποτε χρειαστεί, ενώ διατηρούμε τακτική ενημέρωση/επικοινωνία, προκειμένου να προσαρμόζουμε το ασκησιολόγιο βάσει εξέλιξης και αναγκών, για κάθε ασκούμενο.