Σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας

Όσοι γνωρίζετε το Σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας (ΣΛΤ), πιθανότατα ανήκετε στην κατηγορία αυτών που έχουν διαγνωστεί με αυτό και ακόμη πιο πιθανόν, να ανήκετε στην κατηγορία των δρομέων, αφού το σύνδρομο επιδημιολογικά, αποτελεί την κύρια πηγή πόνου σε δρομείς (καταλαμβάνει έως και το 14% των περιπτώσεων τραυματισμών που σχετίζονται με το τρέξιμο).

Επίσης, πιθανότερο είναι να είστε άνδρας δρομέας και όχι γυναίκα, αφού το ΣΛΤ προτιμά πιο συχνά άνδρες δρομείς, σε ποσοστό έως και 81%, έναντι του ποσοστού 19% που αφορά στο γυναικείο πληθυσμό δρομέων.

Το ΣΛΤ εμφανίζεται στη συντριπτική του πλειονότητα σε δρομείς που αυξάνουν τον όγκο του προπονητικού τους φορτίου, ιδιαίτερα όταν αυτό περιλαμβάνει τρέξιμο σε καταβάσεις, τρέξιμο σε στενό δρόμο ή με αυξημένη προσαγωγή των ισχίων. Ωστόσο σε όλες τις περιπτώσεις, θα πρέπει να συνυπάρχει αυξημένος όγκος προπόνησης.

Η διαφοροποίηση της αιτίας εμφάνισης του Συνδρόμου, διαφοροποιεί τη θεραπεία του

Το ΣΛΤ, που εμφανίζεται με χαρακτηριστικό πόνο στην εξωτερική επιφάνεια του γονάτου, θεωρούνταν ένα σύνδρομο «προστριβής», όπου η λαγονοκνημιαία θεωρούνταν ότι προκαλεί τριβή στις δομές που βρίσκονται κάτω από αυτήν. Η αιτιολογία πρόκλησης του συνδρόμου οδηγούσε σε ανάλογη θεραπευτική αντιμετώπιση, εν προκειμένω, στο τέντωμα της λαγονοκνημιαίας ταινίας, ώστε να επιτευχθεί μείωση της τριβής. Προσέγγιση σχεδόν αδύνατη, αφού η λαγονοκνημιαία ταινία δε διατείνεται, δε γίνεται δηλαδή να τεντώσει.

Αν όμως το σύνδρομο δεν προκαλείται από τριβή, τότε η θεραπευτική αντιμετώπιση διαφοροποιείται εντελώς. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, το ΣΛΤ, περιλαμβάνει συμπίεση των ευαίσθητων δομών που βρίσκονται κάτω από τη λαγονοκνημιαία ταινία και όχι τριβή. Έτσι, το πλάνο της θεραπείας επικεντρώνεται στη μείωση του πόνου, στη μείωση του φορτίου και στην προσεκτική, προοδευτική φόρτιση του ιστού, με τη συνδρομή του φυσικοθεραπευτή.

Πηγή: Ανδρέας Ανδριγιαννάκης. Φυσικοθεραπευτής, συνεργάτης Φ/Θ ΠΡΑΞΙΣ