Η εμμηνόπαυση και οι επιπτώσεις της στην υγεία του Πυελικού Εδάφους

Σεξουαλική δυσλειτουργία, ακράτεια ούρων, οστεοπόρωση και εύκολη απόκτηση βάρους.

Η εμμηνόπαυση σηματοδοτεί μία περίοδο αλλαγών, φυσιολογικών, άλλοτε εύκολα αντιμετωπίσιμων, άλλοτε τραυματικών για τη ζωή της γυναίκας. Τι είναι αυτό που μπορεί να επηρεάσει την ομαλή μετάβαση στην εμμηνόπαυση, χωρίς επιπτώσεις που να δυσχεραίνουν την καθημερινότητα της γυναίκας; Η απάντηση είναι στην πρόληψη, σύμφωνα με τους ειδικούς, που πίσω από κάθε «επίπτωση», προτείνουν έναν τρόπο ζωής που πιθανόν να συμβάλλει στην αναχαίτιση της εμφάνισης των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης ή στην καλύτερη δυνατή αποκατάσταση τους. Ωστόσο, ακόμη και αν τα συμπτώματα εμφανιστούν, οι λύσεις τους εντοπίζονται στην πρώιμη αναγνώριση τους και στην όσο το δυνατόν συντομότερο αντιμετώπιση τους. Η φυσικοθεραπεία αποτελεί σίγουρα έναν από τους παράγοντες πρόληψης και αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων ως απόρροια της εμμηνόπαυσης.

Ποια είναι τα συμπτώματα που δυσκολεύουν τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση;

Συχνουρία ή συνεχής ανάγκη ή και επείγουσα ανάγκη για ούρηση, ως αποτέλεσμα της δυσκολίας ελέγχου της ουροδόχου κύστης ή του εντέρου.

Αδυναμία των μυών του πυελικού εδάφους, όπως άλλωστε και όλων των υπολοίπων μυών του σώματος. Ωστόσο στην περίπτωση των μυών του πυελικού εδάφους, όταν αυτοί αποδυναμώνουν, εμφανίζεται ακράτεια ούρων ή κοπράνωνπόνος στην πύελοπόνος στο σεξ (δυσπαρευνία).

Αύξηση του σωματικού βάρους, με αποτέλεσμα τη μειωμένη λειτουργία των μυών του πυελικού εδάφους, την κακή στάση σώματος, παθήσεις που συνδέονται με την αύξηση βάρους.

Πρόληψη και αντιμετώπιση μέσα από τη φυσικοθεραπεία

Οι μύες του πυελικού εδάφους μπορούν να ελεγχθούν συνειδητά και επομένως να «ασκηθούν», όπως οι μύες του χεριού, του ποδιού ή της κοιλιάς (κοιλιάς). Η ενδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους βοηθούν στη στήριξη και τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης και του εντέρου, μειώνοντας την πιθανότητα τυχαίας διαρροής, τόσο από την ουροδόχο κύστη όσο και από το έντερο.

Οι ασκήσεις των μυών του πυελικού εδάφους είναι σημαντικές κατά τη διάρκεια αυτής της εμμηνόπαυσης και μπορούν να αποδειχτούν αποτελεσματικές και ευεργετικές αν γίνονται σωστά. Ωστόσο, αν οι ασκήσεις των μυών του πυελικού εδάφους εκτελούνται σωστά, πριν την εμμηνόπαυση, πριν την εγκυμοσύνη και μετά τον τοκετό, είναι πιθανόν η εμμηνόπαυση να μην επιφέρει δυσλειτουργία των μυών του πυελικού εδάφους, αφού οι μύες του θα είναι δυνατοί και λειτουργικοί, στηρίζοντας σωστά τα όργανα της πυέλου.

Ζητήστε βοήθεια από τους ειδικούς

Εάν δεν έχετε εκπαιδεύσει ποτέ στο παρελθόν τους μύες του πυελικού σας εδάφους και σας απασχολούν συμπτώματα που συνοδεύονται με την εμμηνόπαυση, απευθυνθείτε στους ειδικούς του φυσικοθεραπευτηρίου ΠΡΑΞΙΣ και συζητήστε μαζί τους τα συμπτώματα που σας απασχολούν, ώστε να προσδιοριστεί η αιτία των συμπτωμάτων σας και να συζητήσετε τις επιλογές διαχείρισης που ταιριάζουν με τον δικό σας τρόπο ζωής. Ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα ασκήσεων/εκγύμνασης των μυών του πυελικού εδάφους, με τη σωστή καθοδήγηση, θα σας βοηθήσει να «ανακτήσετε τον έλεγχο» της πυέλου σας, με ασφάλεια, φυσικοθεραπευτικά.