Η άσκηση είναι καλή για τη μαμά. Καλή για το παιδί.

Με νου, επίβλεψη και γνώση

Είναι αλήθεια πως οι γυναίκες αθλήτριες ή οι δραστήριες γυναίκες που η προπόνηση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας τους, αποθαρρύνονται να συνεχίζουν την άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η συνήθης σύσταση είναι το τρέξιμο να αντικαθίσταται από το περπάτημα και το αγωνιστικό προφίλ να μετατίθεται για μήνες μετά τον τοκετό. Στον γενικό κανόνα υπήρξαν αθλήτριες που αποτέλεσαν εξαιρέσεις. Όπως η Λιζέτ Περέζ που έτρεξε στον Μαραθώνιο της Βοστώνης το 2019, σε χαλαρούς ρυθμούς, τερματίζοντας στις 5 ώρες και 49 λεπτά και έναν μήνα μετά γέννησε ένα υγιέστατο κοριτσάκι και η θρυλική τενίστρια Σερένα Γουίλιαμς, που κέρδισε το Australian Open το 2017, όταν ήταν οκτώ εβδομάδων έγκυος. Σχετικά πρόσφατα, το 2022 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ironman (ποδηλασία, κολύμβηση, τρέξιμο) η Τσέλσι Σοντάρο στον μαραθώνιο των 26.2 μιλίων έτρεξε το καταπληκτικό 2:51:45 μόλις 18 μήνες μετά τον τοκετό, τονίζοντας πως «Δεν θα έπρεπε να διαλέγουμε ανάμεσα στο να είμαστε αθλητές παγκόσμιας κλάσης και στο να είμαστε μητέρες”.

Η Stacy T. Sims, MSc, PhD, φυσιολόγος άσκησης και διατροφολόγος που ερευνά τη διατροφή στην απόδοση των γυναικών αθλητριών ή κατά την άσκηση, στις αρχές της εγκυμοσύνης της, αποφάσισε να συμμετάσχει σε έναν απαιτητικό πρωτάθλημα κολύμβησης, ποδηλασίας και τρεξίματος. Συμμετείχε στον αγώνα με ρυθμό, ενυδατωμένη και σε επαφή με το σώμα της και κέρδισε μία θέση ανάμεσα στους 10 πρώτους, ενώ 7 μήνες μετά γέννησε ένα υγιέστατο κοριτσάκι. Η Stacy T. Sims συμβουλεύει τις αθλήτριες με τις οποίες συνεργάζεται, να μην αναστέλλουν τις δραστηριότητες τους, εκτός φυσικά αν υπάρχουν αντενδείξεις και να ακούνε το σώμα τους. Η άσκηση κάνει καλό στην εγκυμονούσα. Σύμφωνα με την επιστήμη, κάνει καλό και στο μωρό.

Στην πρώτη έρευνα του είδους της, μια ομάδα Καναδών αθλητικών επιστημόνων συνέλεξε δεδομένα από 42 κορυφαίες δρομείς καθόλη τη διάρκεια της κύησης, μετά και τοκετό, σημειώνοντας την ένταση, το είδος, τον όγκο των προπονήσεων, αλλά και τις αγωνιστικές τους επιδόσεις. Στην έρευνα διαφάνηκε πως μειώθηκε και επιβραδύνθηκε ο ρυθμός και ο όγκος καθώς προχωρούσε η εγκυμοσύνη, αλλά αντικαθίστονταν από περισσότερη κυκλική, διασταυρούμενη προπόνηση (cross training). Πάνω από το 64% των γυναικών σκόπευαν και κατάφεραν να επιστρέψουν στην ίδια ή και σε καλύτερη φόρμα τρεξίματος μετά την εγκυμοσύνη, συγκριτικά με το πριν από αυτή, και τα κατάφεραν. Μάλιστα το 56% από αυτές σημείωσαν βελτίωσης της απόδοσης τους μετά τον τοκετό. Ακόμη και ανάμεσα στις γυναίκες που δεν σκόπευαν να επιστρέψουν με βελτιωμένα αποτελέσματα στην άσκηση, το 10% αυτών, εξακολουθούσε να βελτιώνεται.

Η επιστροφή των γυναικών στον αθλητισμό δεν ήταν χωρίς επιπλοκές, με μυοσκελετικούς κυρίως τραυματισμούς και κάποιους λόγω οστικής καταπόνησης. Για αυτό οι μελετητές υπογράμμισαν την ανάγκη οι γυναίκες να επιστρέψουν στην άσκηση μετά την εγκυμοσύνη με βοήθεια από ειδικούς φυσικοθεραπευτές, διατροφολόγους, γυναικολόγους, για την υγεία των γυναικών.

Η Sims τονίζει ότι η εγκυμοσύνη, ο τοκετός και η μητρότητα δε σηματοδοτούν το τέλος του πρωταθλητισμού ή των υψηλών επιδόσεων. Παρόλα αυτά δε θα πρέπει να παραγνωρίζουμε τους βασικούς κανόνες άθλησης και εγκυμοσύνης, όπως:

  • Καταστάσεις όπως κίνδυνος προεκλαμψίας, πολύδυμες κυήσεις ή κίνδυνος πρόωρου τοκετού, σημαίνουν παύση της προπόνησης και ιδιαίτερη προσοχή.
  • Η επιστροφή στην προπόνηση θέλει χρόνο και τρόπο
  • Αποφυγή της άσκησης σε ύπτια θέση μετά τον τέταρτο μήνα
  • Αποφυγή κρατήματος της αναπνοής για άρση βάρους.
  • Αποφυγή της άσκησης σε υψηλές θερμοκρασίας, χωρίς επαρκή υγρά.
  • Προτροπή για άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, με γνώση και τρόπο.

Στο φυσικοθεραπευτήριο Φ/Θ ΠΡΑΞΙΣ εργαζόμαστε για την εγκυμονούσα -πριν τον τοκετό και τη λεχώνα -μετά τον τοκετό, προλαμβάνοντας καταστάσεις που πιθανόν να αποδειχτούν επιβλαβείς για τη σωματική και ψυχική υγεία της γυναίκας. Το πρόγραμμα Μ.Α.Μ.Α., το οποίο έχει δημιουργηθεί και εφαρμόζεται από τις επικεφαλής του Φ/Θ ΠΡΑΞΙΣ, προσφέρει ολοκληρωμένη φροντίδα στη γυναίκα σε όλα τα στάδια, πριν και μετά τον τοκετό.