Οι γνωστοί μας άγνωστοι κοιλιακοί μύες

ΈΓΓΥΟΣ; Στο ΠΡΑΞΙΣ Σχεδιάζουμε Ασκήσεις Κολύμβησης για Εσάς!

Είναι απίστευτο πόσα λίγα γνωρίζουμε για τους κοιλιακούς μύες μας. Και όμως αυτοί, σε συνέργεια με την αναπνοή μας και το Πυελικό μας Έδαφος, μας εξασφαλίζουν την πολυπόθητη Core Stability - Σταθερότητα του Κέντρου.

core stability editedΔεν είναι λίγες οι φορές που έρχεστε στο Φυσικοθεραπευτήριο ΠΡΑΞΙΣ και διαπιστώνετε ότι δε γνωρίζετε ούτε πως λειτουργεί η αναπνοή σας, η περίφημη διαφραγματική αναπνοή, ούτε πως λειτουργούν οι κοιλιακοί μύες αλλά ακόμη και τι είναι το Πυελικό Έδαφος και ποια όργανα στηρίζει. Είναι έκπληξη για τους περισσότερους από εσάς η συνεργασία αυτών των τριών «δομών» (αναπνοή, κοιλιακοί μύες και Πυελικό Έδαφος), για τη σταθερότητα του κορμού. Είναι απαραίτητο λοιπόν να αφιερώσουμε χρόνο στην παρουσίαση αυτών των επιμέρους δομών και στη συνεργασία τους και φυσικά να σας ενημερώσουμε και να σας εκπαιδεύσουμε σωστά ώστε να ενδυναμώσετε όλα τα επιμέρους «τμήματα» των κοιλιακών σας, προκειμένου να επιτευχθεί η σταθερότητα του κορμού, στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

Οι κοιλιακοί μύες είναι ζευγάρια μυών που συνδέουν το άνω με το κάτω τμήμα της κοιλιάς αλλά και το δεξί με το αριστερό τμήμα του σώματος, «αγκαλιάζοντας» το περιμετρικά. 

Ο «πρωταγωνιστής» των κοιλιακών μυών είναι ο εγκάρσιος κοιλιακός που καθώς δραστηριοποιείται προσφέρει στον κορμό μία «φυσική περίδεση», οριοθετώντας ένα κυλινδρικό στήριγμα, όπως ο κορσές. 

core

Ο ορθός κοιλιακός μυς βρίσκεται στο πρόσθιο μέρος του «κυλίνδρου» και ενώνει το πρόσθιο τμήμα της λεκάνης, δεξιά και αριστερά, με το πρόσθιο τμήμα των πλευρών. 

core2Οι πλάγιοι κοιλιακοί μύες λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο, ενώνοντας τις πλάγιες ακρολοφίες της λεκάνης με το πλαϊνό τμήμα των πλευρών και λειτουργούν ως συμπρωταγωνιστές στη σταθερότητα του «κυλίνδρου» του σώματος. 

Ο εγκάρσιος κοιλιακός μυς είναι καθοριστικός για τη σταθερότητα του κορμού, γιατί «δρα» σε ακτίνα 360ο και συμπαρασύρει τον ορθό κοιλιακό μυ και τους πλάγιους κοιλιακούς μύες για την επίτευξη της σταθερής ενδυνάμωσης, του λεγόμενου Core Stability (Σταθερότητα του Κέντρου).

koiliakoi 1

korsesegkimosini editedΟι κοιλιακοί μύες, μαζί με το διάφραγμα αλλά και το Πυελικό Έδαφος, αγκαλιάζουν το σώμα προσφέροντας κίνηση και σταθερότητα μαζί, συνδέοντας τρισδιάστατα το θωρακο-οσφυϊκό αλλά και το οσφυο-ιερό τμήμα της σπονδυλικής στήλης, σε μία κίνηση που ξεκινά από πίσω, συνεχίζεται πλάι και «κουμπώνει» μπροστά, σαν δύο συρόμενες πόρτες

ABS editedΟ εγκάρσιος κοιλιακός οριοθετεί ένα ολοκληρωμένο κοιλιακό τοίχωμα, που προστατεύει το σώμα μας. Το διάφραγμα και το Πυελικό Έδαφος βρίσκονται πάνω και κάτω από το κέντρο μας (μπορούμε νοητά να τα φανταστούμε σαν καπάκι και βάση του κέντρου μας ή του κυλίνδρου μας). Η συνέργεια αυτών των δομών, εγκάρσιου κοιλιακού μυ, διαφράγματος και Πυελικού Εδάφους, μας βοηθά να αναπνέουμε καλύτερα, να βελτιώνουμε τη στάση του σώματος μας και να προστατεύουμε το Πυελικό Έδαφος από την ενδο-κοιλιακή πίεση.

Επίσης, με τη συνέργεια των κοιλιακών μυών και την κατάλληλη εκμάθηση από φυσικοθεραπευτές και επιστήμονες άσκησης, μπορούμε να εκτελούμε σωστά τις ασκήσεις σταθεροποίησης ώστε να φτάνουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα μετά από κάθε πρόγραμμα άσκησης, όχι μόνο θεραπευτικής αλλά και μετα-θεραπευτικής, που διενεργούνται σε αντίστοιχους χώρους, όπως φυσικοθεραπευτήρια και στη συνέχεια γυμναστήρια. 

Στο Φ/Θ ΠΡΑΞΙΣ έχουμε δημιουργήσει προγράμματα θεραπευτικής άσκησης για την επίτευξη του Core Stability (της Σταθερότητας του Κορμού), για όλες τις βαθμίδες ασκούμενων - αρχάριους, προχωρημένους και πολύ προχωρημένους. Τα θεραπευτικά αυτά προγράμματα άσκησης είναι εξατομικευμένα και σχεδιάζονται σύμφωνα με τις απαιτήσεις της καθημερινότητας ή του αθλήματος του καθενός. 

play video

Τα εξατομικευμένα προγράμματα θεραπευτικής άσκησης στοχεύουν στη σωστή προετοιμασία των ασκούμενων, ώστε να ακολουθήσουν με ασφάλεια ένα πρόγραμμα γυμναστικής, αποφεύγοντας λάθη και προχειρότητες, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν στο αντίθετο αποτέλεσμα από το προσδοκώμενο.

Πηγή: Φ/Θ ΠΡΑΞΙΣ

Αγγλικό Site: https://www.physio-pedia.com/Core_stability

line sep

Ετικέτες: Φυσικοθεραπεία, Άσκηση, Γυμναστική, Κοιλιακοί μύες, Εγκάρσιος κοιλιακός, Ορθός κοιλιακός, Σταθερότητα κορμού, Διαφραγματική αναπνοή

Η ενδυνάμωση του πυελικού εδάφους και του κορμού μου, ύστερα από έναν εργώδη τοκετό, έδωσαν την πρότερη ευεξία μου. --- ---
Ευχαριστώ πολύ για όλη την βοήθεια που έλαβα. Συνιστώ ανεπιφύλακτα το φυσιοθεραπευτήριο ΠΡΑΞΙΣ! --- ---
Πολύ θετικά, με βοήθησε πολύ! --- ---
Έχετε την απεριόριστη εκτίμησή μου, για το πολύ σημαντικό και ολοκληρωμένο έργο σας. --- ---
Είστε όλες υπέροχες! --- ---
Άψογη αντιμετώπιση · Άψογο περιβάλλον. --- ---
Οι πολλές ώρες καθιστικής δουλειάς μου δημιούργησαν πρόβλημα. Το ΠΡΑΞΙΣ μου το έλυσε και το ευγνωμονώ! --- ---
Μετά την γέννα το σώμα μου ήθελε βοήθεια, ευτυχώς το ΠΡΑΞΙΣ είχε το πρόγραμμα ασκήσεων που χρειαζόμουν ;-) --- ---
Η ανακούφιση ήρθε από την ομάδα του ΠΡΑΞΙΣ. Σας ευχαριστώ για όσα κάνατε, για τις γνώσεις αλλά και τον φιλικό σας τρόπο. --- ---
Φιλικό και ευχάριστο κλίμα. Εκδήλωση ενδιαφέροντος. Στόχευση. Δημιουργία εμπιστοσύνης. --- ---
Άψογη εξυπηρέτηση, με απόλυτη κατανόηση και ευγένεια προς τον ασθενή! --- ---