Case Study 1_Περιστατικό «Μαιευτικής Κακοποίησης»

Το Φ/Θ ΠΡΑΞΙΣ κάθε μήνα θα παρουσιάζει στο κοινό ένα περιστατικό που το απασχόλησε, αναδεικνύοντας τις καλές πρακτικές που θα πρέπει να ακολουθούνται με σκοπό την ανάδειξη της κριτικής σκέψης και της κλινικής συλλογιστικής , ως προϋπόθεση της καλύτερης δυνατής προσέγγισης για αποκατάσταση μέσα από τη φυσικοθεραπεία.

Γυναίκα 32 ετών

Τραύμα περινέου 3ου/4ου  βαθμού[1], σε  2ο φυσιολογικό τοκετό

Ιστορικό

Η γυναίκα παρουσίασε τα συμπτώματα αυτά αμέσως μετά τον δεύτερο τοκετό της, ο οποίος χαρακτηρίστηκε φυσιολογικός. Για την αντιμετώπισή τους, 8 μήνες μετά τον τοκετό έκανε πλαστική περινέου, ενώ 2 μόλις μήνες μετά την πρώτη επέμβαση, υποβλήθηκε σε δεύτερο χειρουργείο, με άλλον χειρουργό, για να αντιμετωπιστεί η ακράτεια κοπράνων και αερίων.

Ωστόσο, όταν η γυναίκα, 32 ετών, απευθύνθηκε σε εμάς, μετά τα δύο αυτά χειρουργεία, παρουσίαζε συμπτώματα ακράτειας ούρων και αερίων αλλά και κοπράνων σε περιπτώσεις διάρροιας, επιτακτικής δηλαδή ανάγκης για κένωση.

Οι απεικονιστικές εξετάσεις

Σε ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα αποτυπώθηκε τραύμα του έξω και έσω σφιγκτήρα, ενώ στη μαγνητική τομογραφία κάτω κοιλίας και πυέλου, διαφάνηκε η διακοπή της απεικονιστικής συνέχεια του έσω σφιγκτήρα και του ηβο-ορθικού μυ.

Γιατί αυτό το περιστατικό χρήζει μελέτης

  • Η γυναίκα γεννά και κατά τη διάρκεια του τοκετού έχει επέλθει κάκωση στο περίνεο, για την οποία δεν ενημερώθηκε από τον μαιευτήρα χειρουργό.
  • Επέστρεψε στο σπίτι της με το μωρό της και εκτός από τον απαιτητικό ρόλο της ως νέας μητέρας, έχει να αντιμετωπίσει συμπτώματα τα οποία την οδηγούν σε απελπισία: χάνει ούρα, δεν μπορεί να ελέγξει τα αέρια αλλά ούτε και τα κόπρανα όταν είναι επιτακτική η ανάγκη να πάει στην τουαλέτα ή όταν σηκώνει το μωρό της αγκαλιά (και το σηκώνει συνεχώς).
  • Ενώ τα προβλήματα συνεχίζονται επιστρέφει στην ενεργή σεξουαλική ζωή με τον σύντροφό της, διαπιστώνοντας ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει διότι φοβάται την ακράτεια την ώρα της επαφής. Δεν μπορεί να το μοιραστεί με τον σύντροφό της από ανάμεικτα συναισθήματα ντροπής και απελπισίας. Δε γνωρίζει εάν αυτό είναι «φυσιολογική» απόρροια του τοκετού.
  • Καλείται να επιστρέψει στην εργασία της και με τρόμο διαπιστώνει ότι δεν μπορεί, από τον φόβο της ακράτειας αερίων, ούρων ή και κοπράνων.
  • Απελπίζεται και βυθίζεται στην κατάθλιψη. Η σχέση της με το παιδί της, τον σύντροφό της αλλά και τις κοινωνικές και επαγγελματικές της επαφές, διαταράσσεται και εμφανίζει συμπτώματα απόσυρσης (ψυχικής διαταραχής).
  • Αρχίζει να αναζητώα λύσεις για τα συμπτώματά της, ψάχνοντας σε πηγές στο διαδίκτυο, χωρίς ενημέρωση και ιατρική καθοδήγηση.
  • Οδηγείται σε λανθασμένες επιλογές χάνοντας πολύτιμο χρόνο. Φτάνει στην κατάθλιψη έως ότου κάποια στιγμή και εντελώς τυχαία, οδηγείται στη φυσικοθεραπευτική προσέγγιση και αντιλαμβάνεται τι της έχει συμβεί και ποια πρέπει να είναι η αντιμετώπιση που δώσει απάντηση στα προβλήματα υγείας, σωματικής και ψυχικής, που έχει να αντιμετωπίσει.

Κάποιες γυναίκες δε μιλούν σε κανέναν για τα συμπτώματά τους και κάποιες αποδέχονται ότι αυτά τους συμβαίνουν διότι γέννησαν

Η αντιμετώπιση μέσα από τη ΦΘ Πυελικού εδάφους

Η γυναίκα ξεκίνησε φυσικοθεραπεία πυελικού εδάφους πριν από 1 έτος ακριβώς. Σήμερα, εμφανίζει εγκράτεια ούρων και κοπράνων και σπάνια την προβληματίζει η ακράτεια αερίων. Απολαμβάνει τον μητρικό της ρόλο ανεμπόδιστα. Έχει σεξουαλική επαφή με τον σύντροφό της χωρίς φόβο, ελεύθερη να απολαύσει την ερωτική της ζωή, ενώ έχει επανέλθει πλήρως στην κοινωνική της ζωή.

[1] Obstetric anal sphincter injuries – OASIS