Χρόνιος Πυελικός Πόνος στη γυναίκα και Πρόγραμμα Pelvic Floor Act του Φ/Θ ΠΡΑΞΙΣ

Ο πυελικός πόνος απαντάται και σε άντρες και σε γυναίκες, ωστόσο οι αιτίες είναι διαφορετικές στα δύο φύλα. Ο χρόνιος πυελικός πόνος εντοπίζεται στην περιοχή κάτω από τον αφαλό και μεταξύ των δύο ισχίων, ενώ για να είναι χρόνιος θα πρέπει να διαρκεί περισσότερο από τρείς μήνες. Οι αιτίες που τον προκαλούν είναι ποικίλες.

Μπορεί να είναι σύμπτωμα ενός άλλου νοσήματος ή μπορεί να είναι και μία προβληματική κατάσταση από μόνη της ή μπορεί να οφείλεται σε περισσότερες από μία αιτίες. Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος της θεραπείας είναι η μείωση και η εξάλειψη του πόνου και η βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς.

Οι ασθενείς συνήθως περιγράφουν έναν διάχυτο πόνο σε όλη την περιοχή των μυών του πυελικού εδάφους και όχι σε ένα συγκεκριμένο σημείο, ενώ η ένταση του είναι συνήθως έντονη και σταθερή, χωρίς να αποκλείονται οξείς πόνοι και κράμπες, αίσθημα βάρους και πίεσης μέσα στο πυελικό έδαφος. Ορισμένες από τις αιτίες που προκαλούν τον χρόνιο πυελικό πόνο είναι μυοσκελετικά προβλήματα των οστών, των αρθρώσεων και των συνδετικών ιστών, φλεγμονώδης πάθηση των οργάνων της λεκάνης, επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις,  σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η εγκυμοσύνη ή ο τοκετός, η ενδομητρίωση, ψυχολογικοί παράγοντες, κ.ά..

Οι πολλές και διαφορετικές αιτίες που οδηγούν στον χρόνιο πυελικό πόνο και η πολυπλοκότητα των περιστατικών απαιτεί την αντιμετώπιση του από Διεπιστημονική Ομάδα, την ονομαζόμενη Διεπιστημονική Ομάδα Πυελικού Εδάφους (Pelvic Floor Multidisciplinary Team), της οποίας αναπόσπαστο και ισότιμο μέλος είναι και οι φυσικοθεραπευτές, οι οποίοι διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στην πρόληψη και την αποκατάσταση των δυσλειτουργιών του Πυελικού Εδάφους και του πόνου που αυτές προκαλούν.

Ο φυσικοθεραπευτής θα πρέπει να γνωρίζει με ακρίβεια τις καταστάσεις που οδηγούν στον πυελικό πόνο, όπως για παράδειγμα κατά τη διάρκεια ή μετά τη σεξουαλική πράξη, κατά την ούρηση ή την αφόδευση, κατά τη διάρκεια της γυναικολογικής εξέτασης ή της χρήσης ταμπόν, όταν κάθεστε, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και/ή την περίοδο της λοχείας, όπως και να γνωρίζει εάν ο πόνο εντοπίζεται στο πυελικό έδαφος, στους άνω μηρούς, στον κόκκυγα ή στην περιγεννητική περιοχή.

pfa wide

Στη Φ/Θ ΠΡΑΞΙΣ αντιμετωπίζουμε τον χρόνιο πυελικό πόνο σε γυναίκες και σε άνδρες με το πρόγραμμα Pelvic Floor Act και εκπαιδεύουμε μαίες/μαιευτές και γυμναστές/γυμνάστριες σε προγράμματα πρόληψης και προστασίας των δυσλειτουργιών του.

Πηγή: https://aptapelvichealth.org/2019/10/25/pelvic-pain-causes-symptoms-physical-therapy-treatment/