Τηλεργασία και πόνος στον αυχένα. Είναι η online φυσικοθεραπεία το ίδιο αποτελεσματική με τη δια ζώσης;

Η επικείμενη τηλεργασία ως απόρροια της έξαρσης του κορωνοϊού, θα μας εγκλωβίσει σε συνθήκες που ευνοούν την εμφάνιση πόνου στον αυχένα. Η ελλιπής ποιότητα ύπνου, τα χαμηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, οι ώρες μπροστά στην οθόνη και το στρες που συνδέεται με τις νέες εργασιακές μας συνθήκες μπορούν να προκαλέσουν «τράβηγμα» των μικρών συνδέσμων που εντοπίζονται αμφίπλευρα του λαιμού. Εάν μάλιστα συνδυαστούν με την κακή στάση σώματος που οι περισσότεροι έχουμε μπροστά στον υπολογιστή, τότε ο εγκατεστημένος ενοχλητικός πόνος, μπορεί δύσκολα να αποφευχθεί.

Εάν είχαμε έναν καθρέπτη να μας απεικονίζει από το πλάι την ώρα που βρισκόμαστε «αντιμέτωποι» με τον υπολογιστή μας, θα διαπιστώναμε ότι η σπονδυλική στήλη «καταρρέει» σε κύφωση, η κοιλιά φουσκώνει, το σαγόνι προτάσσεται ή κλίνει υπερβολικά εμπρός, σε ένα διαρκές «σκύψιμο». Το ιδανικό θα ήταν να στηρίζουμε το σώμα μας κρατώντας τη σπονδυλική στήλη ευθυτενή και ο αυχένας να ακολουθεί τη φυσική ορθή στάση του σώματος. Ωστόσο, ακόμη και αυτοί που «ελέγχουν» την ορθή στάση, όταν οι ώρες μπροστά στον υπολογιστή είναι αρκετές, είναι φυσικό να ξεχνιούνται.

Αντιμετώπιση δια ζώσης ή online με τη βοήθεια του φυσικοθεραπευτή σας

Η πρώτη κίνηση είναι η διάγνωση, η διαπίστωση του προβλήματος και της αιτίας που το προκαλεί. Μετά τη διάγνωση, ακολουθεί η θεραπευτική άσκηση, την οποία θα πρέπει να κάνετε οι ίδιοι, αφού προηγουμένως εκπαιδευτείτε σε αυτήν και την κατανοήσετε, προκειμένου να μην επιβαρύνετε την ήδη δύσκολη κατάσταση.

Συμβουλευτική δια ζώσης ή online

Η διάγνωση είναι το πρώτο και ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα. Ωστόσο, η ίαση θα έρθει με την αντιμετώπιση, η οποία θα ήταν προτιμότερο να μην εστιάσει μόνο στη θεραπευτική άσκηση, αλλά και στην αλλαγή του τρόπου ζωής. Οι τακτικές διακοπές από την οθόνη, κάποιες διατάσεις στον αυχένα και όλο το σώμα, η ξεκούραση των ματιών με το βλέμμα μας στραμμένο μακριά, η φυσική δραστηριότητα εκτός ωρών δουλειάς, δίνουν ολιστικές λύσεις και φροντίζουν την ενδυνάμωση της περιοχής που στηρίζουν τους μύες του αυχένα.

Επικοινωνήστε μαζί μας για συμβουλευτική και διάγνωση και κρατηθείτε «όρθιοι» σωματικά και ψυχικά, σε όλη τη διάρκεια της τηλεργασίας. Πανδημία είναι, θα περάσει.