Ο κολπικός διαστολέας βοηθά στην απαλοιφή του πόνου, δεν είναι δονητής!

 Η δυσπαρευνία, ο πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή, αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα ερωτικής επιθυμίας και απόλαυσης, ενώ επηρεάζει εν γένει την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής της γυναίκας.

Πολλές φορές, ο φόβος του πόνου ενισχύει την αίσθηση του πόνου και με τη σειρά του πυροδοτεί περαιτέρω τον φόβο, οδηγώντας σε κολεοσπασμό (κολπικός σπασμός, επίμονη και επαναλαμβανόμενη ακούσια σύσπαση των μυών του κόλπου που καθιστούν αδύνατη τη διείσδυση του πέους στον κόλπο). Η γυναίκα που πονά μπαίνει σε έναν φαύλο κύκλο φόβου και πόνου και στο τέλος παραιτείται από την προσπάθεια και από την ανάγκη της για σεξουαλική επαφή.

Ωστόσο, υπάρχει ένα ειδικό ενδο-κολπικό έμβολο, το οποίο μπορεί αργά και σταδιακά να «ανοίξει» και να χαλαρώσει τον κόλπο, απαλείφοντας τον πόνο και τον φόβο, «προπονώντας» τη γυναίκα στη σεξουαλική πράξη, με τη μέθοδο της προσομοίωσης.

«Μαθαίνουμε στις γυναίκες πώς να χρησιμοποιήσουν τον διαστολέα. Ξεκινάμε από μικρό μέγεθος διαστολέα και την εκπαιδεύουμε πώς να τον τοποθετεί σταδιακά, πιο βαθιά, για να βρίσκει η ίδια τα σημεία στο πυελικό της έδαφος που πυροδοτούν τον πόνο και να μπορέσει να τα χαλαρώσει. Η σταδιακή αύξηση του μεγέθους του διαστολέα, την βοηθά να δεχτεί το μέγεθος που λειτουργικά προσομοιάζει στη σεξουαλική πράξη. Με τον τρόπο αυτό μαθαίνει να διαχειρίζεται τον φόβο, τον πόνο αλλά και να κατακτήσει την ικανοποίηση».

Ο διαστολέας δεν είναι δονητής και σε καμία περίπτωση δε λειτουργεί με τον τρόπο αυτό. Είναι ένα πλαστικό εργαλείο σε σχήμα σωλήνα που βοηθά στην επανεκπαίδευση των μαλακών ιστών εσωτερικά και εξωτερικά του κόλπου για να λειτουργούν φυσιολογικά. Η σωστή χρήση του, ως μέρος ενός δομημένου προγράμματος, βελτιώνει τον ουλώδη ιστό μετά τον τοκετό, μετά τον γυναικολογικό καρκίνο και τον καρκίνο του μαστού, τη χειρουργική γυναικολογική επέμβαση, την ακτινοθεραπεία, τη μείωση της κολπικής υπερευαισθησίας στο άγγιγμα, εκπαιδεύοντας του μύες του πυελικού εδάφους (ΠΕ) να χαλαρώσουν και να επιμηκυνθούν.

Συνήθως ένα «πακέτο» διαστολείς περιλαμβάνει ίδιους σε σχήμα διαστολείς σε διαφορετικά μεγέθη -από μικρό στο μέγεθος ενός δακτύλου σε μεγαλύτερο (διατίθενται σε 5 με 8 μεγέθη). Οι ασθενείς ξεκινούν με τη χρήση του μικρότερου διαστολέα και σταδιακά αυξάνουν το μέγεθος, καθώς οι μύες του πυελικού εδάφους διατείνονται «συνηγορώντας» στις προσπάθειες της γυναίκας για να καταπολεμήσει τον πόνο, να επιτύχει τη χαλάρωση και να νικήσει τον φόβο της, σπάζοντας τον κύκλο του πόνου.

Η χρήση του κολπικού διαστολέα χρειάζεται εκπαίδευση, κατανόηση της διαδικασίας και ηρεμία, ενώ η χρήση της βαθιάς, ελεγχόμενης αναπνοής βοηθά στην ορθή, αποτελεσματική του χρήση. Ρωτήστε μας για τον τρόπο χρήσης του κολπικού διαστολέα και καταρρίψτε τους μύθους, αντιμετωπίζοντας τον πόνο.