Ακράτεια και Αθλητισμός: Μία προβληματική κατάσταση με «φυσικοθεραπευτική λύση»

Οι αθλητές και οι συστηματικά αθλούμενοι που ακολουθούν έντονη άσκηση, με υψηλές ταχύτητες και δραστηριότητες με πολλά βάρη, όπως αθλητές της ενόργανης γυμναστικής, μπασκετμπολίστες, ποδοσφαιριστές, δρομείς, κ. ά., έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν προβλήματα στο πυελικό έδαφος, εξαιτίας της συνεχούς και εκτεταμένης πίεσης που ασκείται προς τα κάτω, προς τους μύες του πυελικού εδάφους.

Τον ίδιο υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης προβλημάτων στο πυελικό έδαφος έχουν και οι αθλητές που σηκώνουν βάρη (άρση βαρών) ή ακολουθούν διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT και Bootcamp), ενώ αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που δεν ενεργοποιούν καθόλου τους μύες του πυελικού εδάφους ή που τους ενεργοποιούν λανθασμένα.

Κατά την άσκηση υψηλής έντασης ίσως να είναι συνηθισμένο ή μάλλον κοινό να εμφανίζεται ακράτεια ούρων, ωστόσο δεν είναι κάτι φυσιολογικό. Για αυτό είναι πολύ σημαντική η ενεργοποίηση των μυών του πυελικού εδάφους μέσα από ένα ασφαλές πρόγραμμα ασκήσεων για αυτόν τον σκοπό, προκειμένου να προβλεφθεί και να αναχαιτισθεί περαιτέρω ζημιά.

Το πρόγραμμα Pelvic Floor Act προσφέρει ενδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους, με εξειδικευμένες ασκήσεις, οι οποίες γυμνάζουν σωστά τους μύες και τους βοηθούν να «σηκώσουν» το βάρος μιας συνεχούς, έντονης σωματικής άσκησης.

pfa wide

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Φ/Θ ΠΡΑΞΙΣ

Πηγή: http://www.pelvicfloorfirst.org.au/pages/elite-athlete.html