• Κεντρική
  • Blog
  • Καισαρική ή φυσιολογικός τοκετός; Ποια είναι η φυσικοθεραπευτική άποψη;

Καισαρική ή φυσιολογικός τοκετός; Ποια είναι η φυσικοθεραπευτική άποψη;

Ενώ θα πιστεύατε ότι η φυσικοθεραπεία προτιμά την καισαρική, διότι το περίνεο μπορεί να τραυματιστεί σοβαρά κατά τον φυσιολογικό τοκετό, η απάντηση θα σας εκπλήξει. Διότι τα φαινόμενα απατούν.

Στον φυσιολογικό τοκετό, είναι αλήθεια πώς: Το 90% των γυναικών που γεννούν κολπικά (φυσιολογικά), θα υποστούν κάποια ρήξη του περινέου (της περιοχής μεταξύ του κόλπου και του πρωκτού), γνωστή ως περινεοτομή. Τις περισσότερες φορές, τα ράμματα για τη ρήξη (σκίσιμο), επουλώνονται μέσα σε έξι εβδομάδες από τον τοκετό, χωρίς κανένα πρόβλημα. Εάν ωστόσο, ο γυναικολόγος για να διευκολύνει την έξοδο του μωρού από τον κόλπο, χωρίς τραυματισμούς, προβεί σε μια μικρή τομή μεταξύ πρωκτού και κόλπου, τότε η ρήξη, που χαρακτηρίζεται από 1ου έως και 4ου βαθμού, χρειάζεται ράμματα, τα οποία μπορεί να παραμείνουν περισσότερο μετά τον τοκετό και ενδεχομένως να παρουσιάσουν συμπτώματα. Τα συμπτώματα αυτά ποικίλουν και συνοδεύονται αρκετές φορές με δυσφορία και πόνο. Η αποκατάσταση της περινεοτομής/επισιοτομής, αντιμετωπίζεται με τη βοήθεια ειδικού φυσικοθεραπευτή πυελικού εδάφους.

Στην καισαρική τομή, είναι αλήθεια πώς: Έχετε υποβληθεί σε μία σοβαρή χειρουργική επέμβαση, αν και συνηθισμένη (αυτό ωστόσο δε μειώνει τη σοβαρότητα της). Η αποκατάσταση έπειτα από τοκετό με καισαρική τομή διαρκεί πολύ περισσότερο συγκριτικά με αυτήν του φυσιολογικού τοκετού. Στην καισαρική τομή, τις πρώτες δύο εβδομάδες μετά τον τοκετό, οι λεχώνες είναι πολύ πιθανό να  βιώνουν πόνο και δυσφορία κατά τη διάρκεια καθημερινών δραστηριοτήτων, κατά την ούρηση και την αφόδευση. Για την αντιμετώπιση του πόνου, συνήθως ο γυναικολόγος συστήνει παυσίπονα, τα οποία εντείνουν την κούραση. Η τομή συνήθως θεραπεύεται σε 3 με 4 εβδομάδες. Εάν αυτό δε συμβεί, η λεχώνα πρέπει να απευθυνθεί στον γιατρό της. Επιπλέον, η Διάσταση του Ορθού Κοιλιακού, που συμβαίνει λόγω εγκυμοσύνης, επιτείνεται με την καισαρική τομή, με αποτέλεσμα να αποδυναμώνονται ακόμη περισσότερο οι μύες της κοιλιάς.

Μη επέμβαση ή Επέμβαση; Πιθανή περινεοτομή ή και επισιοτομή με ράμματα ή βέβαιη τομή με ράμματα; Εφόσον δεν είναι επιβεβλημένο για λόγους υγείας, της δικής σας ή του παιδιού, ό,τι πιο φυσιολογικό, ό,τι πιο καλό. Ξανασκεφτείτε το!

Εάν έχετε αμφιβολίες για την απόφαση που πρέπει να πάρετε για τον τοκετό, εάν φοβάστε να γεννήσετε φυσιολογικά, συζητήστε με τον ιατρό σας και μιλήστε μαζί μας. Αφήστε μας να σας εξηγήσουμε από κοντά ή διαδικτυακά τα υπέρ και τα κατά και αποφασίστε με νου και γνώση.

 

line sep

Ετικέτες: Πυελικό έδαφος, Μ.Α.Μ.Α., Φυσικοθεραπεία, Διάσταση Ορθού Κοιλιακού, Περινεοτομή, Επισιοτομή, Καισαρική , Φυσιολογικός τοκετός

Άψογη εξυπηρέτηση, με κατανόηση και ευγένεια προς τον ασθενή! --- ---
Άψογη αντιμετώπιση · Άψογο περιβάλλον. --- ---
Η ενδυνάμωση του πυελικού εδάφους και του κορμού μου, ύστερα από έναν εργώδη τοκετό, έδωσαν την πρότερη ευεξία μου. --- ---
Ευχαριστώ πολύ για όλη την βοήθεια που έλαβα. Συνιστώ ανεπιφύλακτα το φυσιοθεραπευτήριο ΠΡΑΞΙΣ! --- ---
Πολύ θετικά, με βοήθησε πολύ! --- ---
Έχετε την απεριόριστη εκτίμησή μου, για το πολύ σημαντικό και ολοκληρωμένο έργο σας. --- ---
Είστε όλες υπέροχες! --- ---
Οι πολλές ώρες καθιστικής δουλειάς μου δημιούργησαν πρόβλημα. Το ΠΡΑΞΙΣ μου το έλυσε και το ευγνωμονώ! --- ---
Μετά την γέννα το σώμα μου ήθελε βοήθεια, ευτυχώς το ΠΡΑΞΙΣ είχε το πρόγραμμα ασκήσεων που χρειαζόμουν ;-) --- ---
Η ανακούφιση ήρθε από την ομάδα του ΠΡΑΞΙΣ. Σας ευχαριστώ για όσα κάνατε, για τις γνώσεις αλλά και τον φιλικό σας τρόπο. --- ---
Φιλικό και ευχάριστο κλίμα. Εκδήλωση ενδιαφέροντος. Στόχευση. Δημιουργία εμπιστοσύνης. --- ---