Πόνος στον αυχένα που επανέρχεται

Ο πόνος στον αυχένα είναι μία μάλλον συνηθισμένη κατάσταση σε ενήλικες στη δεκαετία των 30 και των 40. Στο 50% των περιπτώσεων, ο πόνος στον αυχένα επανέρχεται ξανά και ξανά, εάν δε διαγνωστεί η αιτία που τον προκαλεί και φυσικά αν δεν αντιμετωπιστεί από φυσικοθεραπευτή.

Τι μπορεί να προκαλεί τον πόνο στον αυχένα;

Στις περισσότερες περιπτώσεις ο πόνος στον αυχένα δεν προκαλείται από σοβαρή αιτία, ενώ το πιο πιθανό είναι να οφείλεται σε τράβηγμα των μικρών συνδέσμων που εντοπίζονται αμφίπλευρα του λαιμού.

Πολύ πιο σπάνια, ο πόνος στον αυχένα οφείλεται σε μετατόπιση δίσκου και ακόμη λιγότερο, στα νεύρα. Η διάγνωση θα μπορούσε να βασιστεί και στην απεικόνιση της κατάστασης του αυχένα με ακτινογραφία ή μαγνητική τομογραφία, ωστόσο η απεικονιστική εξέταση δεν επαρκεί για τη διάγνωση σπονδύλωσης και εκφυλισμού και δεν αποτυπώνει επαρκώς την αιτία του πόνου.

Ο πόνος στον αυχένα λιγοστεύει καθώς μεγαλώνουμε, αλλά η φθορά και το τράβηγμα, η αρθρίτιδα και ο εκφυλισμός των δίσκων είναι πιο πιθανά με την πάροδο του χρόνου, ακόμη και σε ανθρώπους που δε βιώνουν πόνο.

Ο τρόπος της ζωής μας μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στον αυχένα

Παράγοντες του καθημερινού τρόπου ζωής μπορεί να πυροδοτήσουν πόνο στον αυχένα, ενώ σύμφωνα με έρευνες οι παράγοντες αυτοί διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ευαισθησία του αυχένα. Οι παράγοντες αυτοί είναι:

  • Η ελλιπής ποιότητα και ποσότητα ύπνου
  • Η ένταση των μυών της περιοχής του αυχένα
  • Τα χαμηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας
  • και οι περίοδοι της ζωής με παρατεταμένο στρες

Ο ρόλος της στάσης του σώματος στον πόνο του αυχένα

Πολλά στοιχεία συνηγορούν στην άποψη ότι η στάση του σώματος διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στα προβλήματα του αυχένα, κυρίως ο τρόπος με τον οποίο στεκόμαστε ή «κρατάμε» το σώμα μας για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα, πχ. κατά τη διάρκεια της εργασίας μας σε γραφείο ή όταν παρακολουθούμε τηλεόραση ή καθόμαστε στον καναπέ και στην καρέκλα.

Αντιμετώπιση του πόνου στον αυχένα

Την πρώτη φορά που νιώσετε παρατεταμένο πόνο στον αυχένα είναι πιθανόν να αναρρώσετε σε μερικές εβδομάδες έως και σε διάστημα τριών μηνών.

Εάν θέλετε να επιταχύνετε τον χρόνο της ανάρρωσης, θα πρέπει να δείτε έναν επαγγελματία της υγείας που θα μπορέσει να κάνει σωστή διάγνωση, να σας δώσει συμβουλές και να σας εκπαιδεύσει σε θεραπευτικές ασκήσεις που θα πρέπει να τις κάνετε οι ίδιοι. Επίσης, θα πρέπει να υιοθετήσετε συγκεκριμένες στρατηγικές που θα προλάβουν τον επαναλαμβανόμενο πόνο στον αυχένα. Τα πιο σημαντικά σημεία που πρέπει να λάβετε υπόψη σας είναι:

  • Να παραμένετε όσο κινητικοί και δραστήριοι μπορείτε και σας επιτρέπει ο πόνος
  • Να λαμβάνετε ήπια παυσίπονα εφόσον το χρειάζεστε και
  • Να συμβουλεύεστε κάποιον επαγγελματία της υγείας

Να θυμάστε ότι όσο παραμένει ο πόνος στον αυχένα, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να σας ανακουφίσει η θεραπεία με χέρια. Για αυτό θα πρέπει να απευθύνεστε στον φυσικοθεραπευτή σας προκειμένου να σας βοηθήσει να βρείτε τρόπους ανακούφισης, με θεραπευτική άσκηση και ενδεδειγμένη δραστηριότητα.

Θεραπευτική άσκηση για τον πόνο στον αυχένα

Η θεραπευτική άσκηση έχει φανεί ότι αποτελεί την πιο αποτελεσματική θεραπευτική αντιμετώπιση για τον επαναλαμβανόμενο και συνεχή αυχενικό πόνο. Ο συνεχής, επαναλαμβανόμενος πόνος, που επανέρχεται χρήζει εξατομικευμένης θεραπευτικής άσκησης με τη συμβολή του φυσικοθεραπευτή σας. Επικοινωνήστε μαζί του το συντομότερο και μάθετε με ασφάλεια να αντιμετωπίζεται το πρόβλημα σας.

Πηγή: https://www.csp.org.uk/conditions/neck-pain/causes-neck-pain και https://www.csp.org.uk/conditions/neck-pain/treatment-neck-pain