• Κεντρική
  • Blog
  • Το καθημερινό περπάτημα συμβάλλει στη μακροζωία

Το καθημερινό περπάτημα συμβάλλει στη μακροζωία

Το καθημερινό περπάτημα συμβάλλει στη μακροζωία

Μία νέα μελέτη καταλήγει σε αυτό που διαισθανόμαστε όταν περπατάμε: Μας κάνει καλό!

Εάν θέλετε να μειώσετε τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο, τότε περπατήστε. Ακόμη και αν δε γυμνάζεστε σε τακτική βάση, αλλά περπατάτε 4.000 βήματα καθημερινά, σε αργό, χαλαρό ρυθμό, ακόμη και αυτό μπορεί να σας βοηθήσει, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης.

long life arrow sign beach ocean 1068x713Η μελέτη που συμπεριλάμβανε ένα δείγμα 4.840 Αμερικανών από όλες τις Η.Π.Α., ηλικίας 40 ετών και άνω, ζητούσε από τους συμμετέχοντες να φοράνε στους γοφούς τους έναν μετρητή που κατέγραφε τον αριθμό των βημάτων που έκαναν καθημερινά. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσα περισσότερα βήματα έκαναν οι συμμετέχοντες, τόσο πιο μειωμένος ήταν ο κίνδυνος θανάτου τα επόμενα 10 χρόνια, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο ή τη φυλή. Μάλιστα, σε σύγκριση με τους ανθρώπους που περπάταγαν 4.000 βήματα καθημερινά, όσοι περπάταγαν 8.000 βήματα αντίστοιχα κάθε μέρα, παρουσίασαν τον μισό κίνδυνο να πεθάνουν από οποιαδήποτε ασθένεια -αλλά ειδικότερα από καρδιαγγειακό νόσημα.

Η έρευνα αυτή υποστηρίζει ό,τι γνωρίζαμε για τα επιβεβαιωμένα πλέον πλεονεκτήματα των 8.000 βημάτων ημερησίως», δήλωσε ο Dr. Edward Philips, βοηθός καθηγητής φυσιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Harvard. Παρόλο που τα ευρήματα που διαπίστωσαν οι ερευνητές δεν αποδεικνύουν ότι το περπάτημα ήταν αυτό που βοήθησε στην αποφυγή του θανάτου, έχει ωστόσο ορισμένα πολύ δυνατά σημεία, όπως το διαφορετικό προφίλ των συμμετεχόντων και ο χρόνος παρακολούθησης της υγείας τους. Επιπλέον, τα δεδομένα από τον μετρητή βημάτων είναι σίγουρα πιο έγκυρη πηγή από την ίδια την εντύπωση που έχουν οι συμμετέχοντες για το πόσα βήματα κάνουν καθημερινά.

Στην έρευνα αυτή διαφάνηκε πως δεν είχε καμία σημασία ο χρόνος περπατήματος για το προσδόκιμο επιβίωσης. Αυτό που είχε τη μεγαλύτερη σημασία ήταν πόσο πολλά βήματα έκαναν οι συμμετέχοντες και όχι πόσα βήματα έκαναν.

man and child walking in countryΟι άνθρωποι που περπατούσαν 12.000 βήματα καθημερινά είχαν ακόμη μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιαγγειακή νόσο συγκριτικά με αυτούς που έκαναν 8.000 βήματα καθημερινά, ωστόσο το προστιθέμενο όφελος ήταν μάλλον μικρό, συγκριτικά με το διπλάσιο όφελος που είχαν αυτοί που περπατούσαν 8.000 βήματα αντί για 4.000 βήματα.

Το περπάτημα δεν είναι μία εύκολη καθημερινή φυσική δραστηριότητα, κυρίως για ανθρώπους που δεν περπατάνε καθόλου ή ελάχιστα ή για ανθρώπους που νιώθουν ότι το προσδόκιμο επιβίωσης φαντάζει ένας μακρύς και μάλλον άπιαστος στόχος. Ωστόσο, στο Φ/Θ ΠΡΑΞΙΣ πιστεύουμε ότι θα πρέπει να μπαίνουν μικροί, εφικτοί στόχοι καθημερινοί, που να εντάσσουν την κίνηση στη ζωή μας. Ανάλογα με την ηλικία και τις ιδιαίτερες μυοσκελετικές ανάγκες του κάθε ανθρώπου, θα πρέπει να σχεδιάζεται ένα πρόγραμμα καθημερινής άσκησης, η οποία θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και το περπάτημα ή και μόνο αυτό. Ένα πελματογράφημα πριν την έναρξη της δραστηριότητας, που θα καθορίσει και το ζευγάρι των αθλητικών παπουτσιών που ταιριάζουν στον καθένα και ένα ασκησιολόγιο «πριν» και «μετά» την άσκηση, σχεδιασμένο για τις εξατομικευμένες ανάγκες του καθενός, θα βοηθούσαν να εντάξετε την καθημερινή συνήθεια του περπατήματος στη ζωή σας με ασφάλεια.

Πηγή“Southeast Orthopedic Specialist”, healthline.com

line sep

Ετικέτες: Άσκηση, Μυοσκελετική Υγεία, Περπάτημα

Η ενδυνάμωση του πυελικού εδάφους και του κορμού μου, ύστερα από έναν εργώδη τοκετό, έδωσαν την πρότερη ευεξία μου. --- ---
Ευχαριστώ πολύ για όλη την βοήθεια που έλαβα. Συνιστώ ανεπιφύλακτα το φυσιοθεραπευτήριο ΠΡΑΞΙΣ! --- ---
Πολύ θετικά, με βοήθησε πολύ! --- ---
Έχετε την απεριόριστη εκτίμησή μου, για το πολύ σημαντικό και ολοκληρωμένο έργο σας. --- ---
Είστε όλες υπέροχες! --- ---
Άψογη αντιμετώπιση · Άψογο περιβάλλον. --- ---
Οι πολλές ώρες καθιστικής δουλειάς μου δημιούργησαν πρόβλημα. Το ΠΡΑΞΙΣ μου το έλυσε και το ευγνωμονώ! --- ---
Μετά την γέννα το σώμα μου ήθελε βοήθεια, ευτυχώς το ΠΡΑΞΙΣ είχε το πρόγραμμα ασκήσεων που χρειαζόμουν ;-) --- ---
Η ανακούφιση ήρθε από την ομάδα του ΠΡΑΞΙΣ. Σας ευχαριστώ για όσα κάνατε, για τις γνώσεις αλλά και τον φιλικό σας τρόπο. --- ---
Φιλικό και ευχάριστο κλίμα. Εκδήλωση ενδιαφέροντος. Στόχευση. Δημιουργία εμπιστοσύνης. --- ---
Άψογη εξυπηρέτηση, με απόλυτη κατανόηση και ευγένεια προς τον ασθενή! --- ---