Τερματίσατε τον ημι-μαραθώνιο; Συγχαρητήρια. Ξεκινήστε αμέσως αποθεραπεία.

Μαραθώνιος ή ημι-μαραθώνιος, το σώμα καταπονείται, δοκιμάζει τα όρια του και για πολλούς από εμάς, τα φτάνει στα άκρα. Ακριβώς για αυτό, η φροντίδα της αποκατάστασης της σωματικής λειτουργίας πρέπει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα, αμέσως μετά τον τερματισμό του ημι-μαραθωνίου και φυσικά του μαραθωνίου και κάθε αγώνα μεγάλης σωματικής καταπόνησης και για μέρες μετά από αυτόν.

1η κίνηση: Με το που τελειώνει ο αγώνας, κατευθύνεστε στο σπίτι σας ή οπουδήποτε διαμένετε προκειμένου να κάνετε ένα κρύο μπάνιο, όσο κρύο είναι ανεκτό. Σε κάθε περίπτωση αποφεύγετε το ζεστό νερό. Στη συνέχεια σκουπίζετε τα πόδια σας στεγνώνοντας απαλά τους πονεμένους σας μύες. Εάν μπορείτε, συνεχίστε με ποδόλουτρο, όσο πιο κρύο, τόσο το καλύτερο, για 15 λεπτά.

2η κίνηση: Προχωρήστε στην πιο ανακουφιστική κίνηση που μπορείτε να φανταστείτε και υιοθετήστε την για πολλές μέρες, γιατί όχι, κάντε την συνήθεια καθημερινότητας. Ξαπλώστε ανάσκελα και σηκώστε τα πόδια σας ψηλά, ακουμπώντας τα σε έναν τοίχο, για 10 με 15 λεπτά.

3η κίνηση: Συνεχίζετε για μία εβδομάδα μετά τον τερματισμό το μπάνιο με εναλλαγές κρύου και ζεστού νερού.

4η κίνηση: Ακολουθήστε ένα πρόγραμμα ήπιων διατάσεων, για δέκα με δεκαπέντε λεπτά καθημερινά, τείνοντας τα σημεία του σώματος που νιώθετε ότι έχουν επιβαρυνθεί περισσότερο.

5η κίνηση: Θα βοηθούσε να προγραμματίζατε μία συνεδρία μάλαξης (μασάζ) από χέρια ειδικού. Η μάλαξη πρέπει να είναι ήπια, προκειμένου οι μύες να χαλαρώσουν και όχι να καταπονηθούν εκ νέου. Κρατήστε την εντονότερη μάλαξη για μία εβδομάδα μετά τον τερματισμό, για πλήρη αποκατάσταση των μυών.