Μετά τον Τερματισμό στον Μαραθώνιο

Αναζητήστε τους φυσικοθεραπευτές, μέλη του ΠΣΦ, μετά τον τερματισμό, αν έχει προκύψει κάποιο μυοσκελετικό πρόβλημα, για να γίνει μία πρώτη αντιμετώπιση και να λάβετε τις κατάλληλες συμβουλές για το πρόβλημα σας.

  • Αν οι ενοχλήσεις θα σας επισκεφθούν τις επόμενες ημέρες, επισκεφθείτε τον φυσικοθεραπευτή σας για να σας αξιολογήσει και να ακολουθηθεί ιδανική θεραπεία.
  • Όταν επιστρέψετε στο σπίτι ή στο ξενοδοχείο, κάντε ένα μπάνιο. Βυθίστε τα πόδια σας σε κρύο νερό, 13 με 18 βαθμούς Κελσίου για 15 λεπτά. Αν δεν αντέχετε το πολύ κρύο νερό, κάντε μπάνιο στην θερμοκρασία που επιθυμείτε, αποφεύγοντας το ζεστό νερό. Σκουπίστε τα πόδια σας τρίβοντας ελαφρώς τους μύες με την πετσέτα.
  • Για να μειώσετε το οίδημα που τυχόν έχετε στα πόδια σας, ανυψώστε τα, ακουμπώντας τα στον τοίχο για 10 με 15 λεπτά. Μπορείτε να το επαναλάβετε και άλλες φορές μέσα στην ίδια μέρα. Προσοχή για να αποφύγετε την υπόταση, μη σηκώνεστε απότομα σε όρθια θέση.

Πρώτη Εβδομάδα Μετά τον Τερματισμό 
Κάντε εναλλαγές ζεστού κρύου νερού στο μπάνιο.

  • Μετά το μπάνιο δοκιμάστε πολύ ήπιες διατάσεις. Ο πόνος θα σας οδηγήσει, δε χρειάζεται ζόρισμα.
  • Κατά την διάρκεια της εβδομάδας, 2-4 ημέρες μετά το αγώνισμα και όχι αμέσως μετά τον τερματισμό, μία συνεδρία ήπιας μάλαξης, όχι έντονη η εν τω βάθη, θα βοηθήσει να μειωθεί ο μυϊκός κάματος και να χαλαρώσουν οι μύες που έχουν καταπονηθεί.
  • Προς το τέλος της εβδομάδας, μία συνεδρία μάλαξης με πιο έντονη πίεση των μυών θα συμβάλει στην διαδικασία της αποκατάστασης του οργανισμού.

Εμπιστεύσου τον αυθεντικό φυσικοθεραπευτή σου!

Πηγή: Επιστημονικό Τμήμα Αθλητικής Φυσικοθεραπείας- Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (Αρχείο 2016)