Επιστροφή στην άθληση μετά την εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη αποτελεί μία περίοδο προσμονής και χαράς, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι ίσως η μεγαλύτερη σωματική και ψυχική πρόκληση για τη ζωή μίας γυναίκας, ένας από τους μεγαλύτερους «αγώνες» αντοχής, διάρκειας 9+ μηνών, αφού οι αλλαγές και οι ανάγκες δεν τελειώνουν στον τοκετό.

Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που αμέσως μετά τον τοκετό έχουν μεγάλο ενεργειακό έλλειμμα -κόπωση, εξάντληση, φυσική και ψυχική, εξαιτίας ραγδαίων ορμονικών αλλαγών αλλά και άγχους, δεδομένου ότι οι απαιτήσεις φροντίδας του παιδιού, απαιτούν εξάντληση των ενεργειακών της αποθεμάτων. Και ενώ, όλα αυτά είναι λίγο πολύ φυσιολογικά, δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να αποδειχθούν και επικίνδυνα για τη νέα μαμά, οδηγώντας την στο λεγόμενο «σύνδρομο ενεργειακής ανεπάρκειας» (Energy Deficiency Syndrome), γνωστό ως RED-S.

Όλα αλλάζουν πρόσκαιρα ή και μόνιμα

Μερικά από αυτά:

  • Ο καρδιακός ρυθμός ηρεμίας, η αρτηριακή πίεση και ο όγκος αίματος χρειάζονται αρκετές εβδομάδες έως ότου επανέλθουν στα βασικά επίπεδα
  • Οι ορμονικές διακυμάνσεις μπορεί να διαρκέσουν έως και 6 μήνες, ενώ ομαλοποιούνται από τον 6ο μήνα και τον χρόνο (μετά τον τοκετό)
  • Η προγεστερόνη και τα οιστρογόνα καταστέλλονται έως ότου έρθει η 1η έμμηνος ρύση (8 εβδομάδες μετά τον τοκετό ή μετά τη λήξη του θηλασμού)
  • Τα βασικά επίπεδα κορτιζόλης μπορεί και να παραμείνουν αυξημένα έως και 8 εβδομάδες μετά τον τοκετό (συνήθως μειώνονται αμέσως)
  • Η αναιμία απαντάται σε σημαντικό ποσοστό γυναικών μία εβδομάδα μετά τον τοκετό (14% στις γυναίκες που λαμβάνουν συμπλήρωμα σιδήρου και 24% στις γυναίκες που δε λαμβάνουν)
  • Τους πρώτους 6 μήνες του θηλασμού εμφανίζεται οστική απώλεια 4-6%

Επιστροφή στην άθληση υπό προϋποθέσεις

Οι γυναίκες που επιστρέφουν στην άθληση μετά τον τοκετό, χωρίς μελετημένη διατροφή και συμβουλευτική ως προς την επαναφορά και επανένταξη, έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης του συνδρόμου ενεργειακής ανεπάρκειας, ενώ κινδυνεύουν να αναπτύξουν κατάγματα καταπόνησης. Ο κίνδυνος είναι ακόμη πιο αυξημένος όταν συντρέχουν παράγοντες όπως ιστορικό RED-S προ εγκυμοσύνης, έλλειψη βιταμίνης D και ασβεστίου, προϋπάρχουσες ορμονικές διαταραχές (σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών), επείγουσα ανάγκη συμμετοχής σε αγώνες, μειωμένος και διακοπτόμενος ύπνος.

Επιστροφή στον «στίβο» με διεπιστημονική υποστήριξη και φυσικοθεραπευτική συμβουλευτική και καθοδήγηση. Στο φυσικοθεραπευτήριο ΦΘ ΠΡΑΞΙΣ στηρίζουμε την υγεία της γυναίκας, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό αλλά και σε απαιτητικές συνθήκες, όπως αυτές επιβάλλονται στη ζωή μιας αθλήτριας.